2/26/2010

Chalvas simigdalenios (Halva)

A görög háziasszonyok nagy előszeretettel készítik a halvat, aminek számos változata van. A hagyományos halva 50% őrölt és pirított szezámmagból (tahin) és cukorszirupból áll. A cukrot (vagy mézet) ezzel a szezámpéppel keverik össze, és hagyják megkeményedni. Nagyon sokrétűen lehet ízesíteni, kakaóval, pisztáciával, mandulával, kandírozott gyümölcsökkel, de akár rózsaolajjal is lehet készíteni, így számtalan ízkombinációban elkészíthető. Az általam készített, mint a nevéből is kiderül, grízzel készült, és hagyományosan a görög háziasszonyok "1-2-3-4 receptként"tartják számon, ami az alkotóelemek arányaira utal.
  • 1 bögre olívaolaj
  • 2 bögre gríz (búzadara)
  • 3 bögre cukor
  • 4 bögre víz
  • 0,5 bögre hámozott, durvára vágott mandula
  • 0,5 bögre szezámmag
  • 1 citrom héja
  • 1 rúd fahéj
  • pár szem szegfűszeg
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • őrölt fahéj
Egy lábasban melegítsd fel a vizet, add hozzá a cukrot, a citrom héját (ne reszeld, hanem vágd nagyobb darabokra), a fahéjrudat, szegfűszeget és a szerecsendiót, és nagy lángon forrald fel. Távolítsd el belőle a fűszerket és tedd félre. Egy mélyebb edényben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá először a grízt, és közepes lángon pirítsd meg. Ezután add hozzá a mandulát és a szezámot, kevergesd addig, amíg a mandula és a szezám is meg nem pörkölődik. Ekkor vedd le a tűzről, és öntsd fel a cukorsziruppal (ne ijedj meg, picit sisteregni fog, de ez így normális, azért csak óvatosan, nehogy rádcsapódjon:)). Tedd vissza a tűzre, és alacsony lángon főzd addig kevergetve, amíg a gríz teljesen magába nem szívja a szirupot.Az így kapott masszát töltsd egy nagyobb formába, vagy több kisebbe. Fahéjjal megszórva tálald melegen, vagy hidegen.
P.S: A recept egy nagyon jó kis görög szakácskönyvből származik, amit már oly sokszor emlegettem, és amit egyik görögországi nyaralásunk alkalmával vásároltam, és azóta is olyan jókat főzök belőle (Maslinovo Ulje, Summer Dream Edition, S&I. Kontaratos O.E.). A receptre visszatérve, és mandula helyett 1 bögre apróra vágott dióval készítettem, és a cukor mennyiségét lecsökkentettem 2 1/4 bögrére, a 3-at túl soknak találtam. Ja, és tettem még bele vanília aromát is, és egy kis mézeskalács fűszerkeveréket. A masszát szilikonos mini kuglófformákba töltöttem, gond nélkül kijött belőle, és szépen megtartotta a formáját. Remélem, szeretni fogjátok:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése