10/05/2024

Uborkás céklasaláta


  • 3 közepes cékla megfőzve, vékony szeletekre vágva
  • 2 uborka, vékony karikákra vágva
  • 1 lilahagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1 kisebb csokor kapor apróra vágva
  • 1 kisebb csokor petrezselyem apróra vágva
  • fél jégsaláta, kisebb darabokra vágva

Öntethez:

  • 30 ml olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 1/2 ek fehérborecet
  • fokahagymapor ízlés szerint
A zöldségeket tedd egy nagyobb tálba, add hozzá az apróra vágott zöldfűszereket. Az öntet hozzávalóit jó alaposan keverd össze, öntsd a zöldségekre, és jól forgasd össze. Nagyon finom és csupa egészség 💗



Spanakopita

Ha még nem ettetek görög spanakopitát, ezt a receptet feltétlenül próbáljátok ki. Imádni fogjátok nem csak az ízét, hanem azt a roppanós hangot is, amit hallani fogtok szeleteléskor 😍

Töltelékhez:

  • 250 gr túró
  • 200 gr Feta
  • 3 tojás
  • 400 gr spenót (lehet fagyasztott is, felengedve)
  • 1 csomó kapor apróra vágva
  • 3 szál újhagyma felkarikázva
  • só, bors
  • 0,5 dl olívaolaj

És még:

  • 12 lap rétestészta (250 gr)
  • pici olívaolaj a lapok lekenéséhez

A töltelék hozzávalóit a leírt sorrendben keverd össze. Fogj egy kb. 30 cm-es piteformát, az alját kend meg olívaolajjal, majd helyezd a réteslapokat a formába úgy, hogy mindegyik kb. fele túllógjon a formán. 

A nem túllógó részét a lapoknak, ahogy teszed őket a formába, kend le vékonyan olívaolajjal. Amikor így "megágyaztál", mehet a töltelék a lapokra, majd a túllógó részeket hajtsd egyenként vissza, megkenve őket is olívaolajjal. A lényeg, hogy a végén a pitét teljesen fedjük be a túllógó részekkel. Éles késsel vágjuk fel a pitét nyolc szeletre, majd süssük 200 C-ra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig, illetve amíg szép aranybarnára nem sül.