12/27/2020

Túrós háromszögek

Szerbiában, és egyáltalán a balkáni országokban nagyon sok mindent készítenek réteslapokból, édeset, sósat egyaránt. Most egy nagyon gyorsan elkészíthető sós túrós variációt hoztam nektek 😍

  • 250 gr réteslap

Töltelék:

  • 1 zacskó túró (450-500 gr)
  • 1 tojás
  • 1 jóóó nagy ek tejföl
  • só ízlés szerint

Kence: 

  • 1 tojás
  • 3 ek olaj
  • 3 ek joghurt

A kence hozzávalóit keverd össze egy tálkában. A töltelék hozzávalóit szintén keverd jó alaposan össze. Fogd a réteslapokat, és vágd a lapokat 3 egyenlő részre, így:

Ha ezzel megvagy, fogj egy tésztacsíkot, és kend meg a kencével, tegyél rá egy másik tésztalapot, és egy kanálnyit a töltelékből. Háromszög alakban hajtogasd be a tésztát, és kész is (így, ahogy a fotón látod :) )

Ezt addig csinálod, amíg van hozzávaló. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatod a túrós háromszögeket, ha maradt a kencéből, azzal le is kenheted a tetejüket, majd 200 C-ra előmelegített sütőben süsd őket szép aranybarnára.



Gyümölcskenyér gazdagon

Rengeteg finomsággal megpakolva, és csak minimális a liszt benne 😉. Mutatom, hogy készítsétek!
  • 700 gr olajos mag és aszalt gyümölcs (nálam 100 gr kandírozott citromhéj, 100 gr kandírozott narancshéj, 200 gr füge, 100 gr dió, 100 gr mogyoró, 50 gr mazsola és 50 gr aszalt sárgabarack - de persze variálhatod kedved szerint a hozzávalókat)
  • 3 tojás
  • 125 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 125 gr liszt
  • 1 kk sütőpor
  • fahéj ízlés szerint
  • 50 gr étkezési keményítő

Az olajos magvakat és az aszalt gyümölcsöket vágd apróra, és forgasd össze az étkezési keményítővel, úgy, hogy mindenhol befedje őket. A tojásokat keverd össze a két fajta cukorral, adj hozzá egy kis fahéjat, majd a sütőporral elkevert lisztet. Forgasd a tésztába a magvas-gyümölcsös keveréket, és simítsd a tésztát egy sütőpapírral bélelt dobozformába. 180 C-on süsd tűpróbáig. 

12/20/2020

Tiramisu

 A tiramisu nálunk nagy kedvenc, utolsó perces karácsonyi desszertnek is tökéletes. Mutatom,nálunk hogy készült. (Én nem szeretem a nyers tojássárgát használni, ezért gőz fölött mindig hőkezelem 😁)

  • 4 tojás
  • 4 vaníliás cukor 
  • 4 ek cukor
  • 3 ek Jack Daniels Tennessee Fire cinnamon (csak a Karácsony miatt 😜)
  • 500 gr mascarpone
  • 400 gr babapiskóta
  • 5 dl erős kávé
  • 2 ek cukor (ízlés szerint lehet 2-4 ek)
  • rum ízlés szerint

Tetejére: 

  • holland kakaópor

A tojásokat válaszd szét, a tojások sárgáját a két féle cukorral gőz fölött kezd el főzni, és mixerrel jó habosra keverni a legalacsonyabb fokozattól a gyorsabbig haladva (ezt úgy csináld, hogy kb. 2 ujjnyi vizet forralj egy edényben, ennek a tetejére teszed a másik lábast a tojássárgákkal és a cukorral, és a gőz fölött főzöd tulajdonképpen). A tojássárgás cuccba keverd bele a mascarponet és a Jack Daniels Cinnamont. Ha ezzel megvagy, főzd meg a kávét, add hozzá a rumot és a cukrot. Tedd félre picit hűlni. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, és óvatosan forgasd a tojássárgás-mascarpones krémhez. Jöhet a rétegezés: a babapiskótát 1-2 másodpercre tedd a kávéba, és szorosan rakd ki vele a tál alját. Erre jön a krém fele, erre megint kávéba mártott babapiskóta, majd a krém másik fele. Szórd meg jó vastagon holland kakaóporral, és tedd a hűtőbe hogy jól összeérjenek az ízek.



Karácsonyi kekszszalámi

Ha még nem teljes a karácsonyi ajándékbeszerzés, készítsétek el bátran ezt a keksz szalámit, és adjátok oda valakinek, akit szerettek :) A befektetett munka kb. 10 perc, az eredmény pedig mmmmmmmmmm😇😉


  • 250 gr vajas keksz
  • 80 gr vaj
  • 1 dl víz
  • 2 ek cukor
  • 1 ek holland kakaópor
  • 50 gr étcsoki
  • 2 ek kókuszreszelék
  • 2-3 ek Jack Daniels Tennessee Fire cinnamon (tehetsz bele más alkoholt is, rumot, Baileys, amit szerettek, nekem most ehhez a fahéjashoz volt kedvem 😊)
  • 50 gr pirított dió apróra vágva
  • porcukor

A kekszet törd apróbb darabokra. 

A vajat, a vizet, a cukrot és a kakaóport főzd össze, add hozzá a csokit és a kókuszreszeléket, majd add hozzá (ha felnőtteknek számod) az alkoholt is. Közben a diót egy tepsiben 100 C-on pirítsd meg egy picit a sütőben, és vágd apróbb darabokra, add a kekszhez. Az egészre mehet a csokis-vajas mix, és jó alaposan forgasd össze. Hagyd egy pár percig hogy a keksz picit megszívja magát, majd öntsd az egészet fóliára hosszúkás rúd alakban, majd tekerd be a fóliába, és hengergesd, amíg szép szalámi formát nem kapsz. Mehet picit dermedni a hűtőbe. Amikor szépen összeállt, minden oldalról forgasd porcukorba. 



Rántott csirkemell mártogatóssal

Ha már unjátok a hagyományos rántott csirkemellet, készítsétek így el, a gyerekek garantáltan imádni fogják:)

Pác:

  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 tojás
  • 1 kk só
  • 1 kk fokhagymapor
  • 1/2 kk sültcsirke fűszer
  • 1/2 kk vegeta

És még:

  • 500 gr csirkemell hosszúkás csíkokra vágva

Panír:

  • 4 dl zsemlemorzsa (2 bögrényi)
  • 1 kk sütőpor
  • pici só
Mártogatós:
  • 4-5 ek tejföl
  • 2-3 ek majonéz
  • apróra vágott kapor
  • pici só
  • citromlé ízlés szerint

A pác hozzávalóit keverd össze, és jó alaposan forgasd bele a hosszúkás csíkokra vágott csirkemellet. Mehet a hűtőbe legalább egy órára pácolódni, de maradhat tovább is. 

A zsemlemorzsát keverd össze pici sóval, és a sütőporral, majd egyenként kicsit csöpögtesd le a húst és forgasd a panírba. Pár perc alatt süsd aranybarnára forró olajban.A mártogatós hozzávalóit keverd szép egyenletesre és azzal tálald az elkészült húst. Puszi mindenkinek!

12/13/2020

Ikeás mézeskalács

Ha hiszitek, ha nem, a két hete sütött nagy adag mézes mind egy szálig elfogyott!Úgyhogy nekiálltam, és lesütöttem még egy jó nagy adagot, 1 kg lisztből. Múlt héten jártam az Ikeában, ahol a konyharészlegen mézeskalácsreceptet is osztogattak. Teszteltem, és meleg szívvel ajánlom, készítsétek el bátran :)


  • 1 kg liszt
  • 300 gr porcukor
  • 3 kk szódabikarbóna
  • 1 tasak mézeskalácsfűszer (nálam Kotányi 27 gr)
  • 300 gr margarin
  • 2,5 dl méz
  • 3 tojás

A lisztet keverd el a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel, a szódabikarbónával. Add hozzá a porcukrot is. Egy kisebb lábasban olvaszd össze a margarint és a mézet. Add a három enyhén felvert tojást a lisztes keverékhez, majd add hozzá a langyos mézes cuccot is. Gyúrd, amíg szépen össze nem áll a tészta. Én egy éjszakát pihentettem, majd szaggattam, 180C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöttem őket. 

Mutatom az eredetit is, mert én kicsit másként csináltam: