9/09/2009

Medeno srce /Mézes szívek

Gyermekkorom egyik kedvenc édessége, a Medeno srce (mézes szívek), amiből öcsémmel együtt irdatlan mennyiségeket el tudtunk fogyasztani rekord idő alatt. Ez az az édesség, amit Magyarországon is lehet kapni, tudjátok, mézeskalács szerű, isteni finom, fűszeres tészta, a közepén lekvár töltelék, és az egészet finom csoki veszi körül. Szilvia barátnőm tegnap emailen átküldte a receptjét, és egyszerűen nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy azonnal el ne készítsem. Annak ellenére, hogy a süti a legnagyobb jó indulattal sem mondható diétásnak, brutál sok csoki van benne, a lekvárról már nem is beszélve, amolyan "tömör gyönyör", de nagyon finom. Az eredeti, bolti, szív alakú, ezt is meg lehetett volna olyanra csinálni, szív alakú szaggatóval, egyenként csokimázba mártogatva, de hát azzal túl sok lett volna a macera, ízre pedig ugyanaz, így is tökéletes! Lássuk hát!

Tészta:
  • 2,5 dl rétesliszt
  • 2,5 dl finomliszt
  • 3 dl cukor
  • 3 dl tej
  • 10 ek sárgabarack lekvár
  • 2 kk szóda bikarbóna
  • 2 kk fahéj
Töltelék:
  • 200 gr csoki
  • 8 ek sárgabarack lekvár
Tetejére csokimáz:
  • 100 gr csoki
  • 80 gr margarin
  • 3-4 csepp étolaj

A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben keverd össze, majd a felét öntsd vajazott-lisztezett tepsibe, süsd addig, amíg a teteje meg nem sül. Közben olvaszd fel a 200 gr csokit, keverd bele a lekvárt, majd kend a tölteléket a megsült tésztára. A töltelékre öntsd rá a tészta másik felét, és tedd vissza a 180 C-os sütőbe olyan 20-25 percre, amíg meg nem sül. Ha kihűlt, vond be a tetejét csokimázzal: ehhez a margarint egy edényben forrósítsd fel, (akkor jó, ha már forr), ekkor vedd le a tűzről, és dobd bele a csoki kockákat, madj kézi habverővel kevergesd addig, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor még adj hozzá pár csepp olajat, keverj rajta egy utolsót, és öntsd a süti tetejére. Szobahőmérsékleten hagyd megszilárdulni a mázat, és már szeletelhető is:)



P.S: A fahéj helyett mehet bele mézeskalács fűszerkeverék is, én a töltelékbe "csak" 150 gr csokit tettem, mert 2,5 tábla csokim volt itthon, de így is teljesen jó volt. Ja, a sárgabarcklekvár helyett használható bármilyen más savanykás lekvár is, pl. meggy. És végül pár fotó a mi kis angyalkánkról, kis Carlosról, aki olyan jó, hogy hagyja az anyukáját sütkérezni, így az ő érdeme is, hogy ez a süti elkészülhetett:)))

Ti is elkészítettétek:)

Kata

Chef Viki

Sz Marika nagylánya, Annamari

29 megjegyzés:

  1. Naggggyyyon édes Carlos,gratulálok!
    A sütit én is mindig imádtam,kipróbálom majd a receptet,nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Klassz a süti, az angyalkátok me különösen :)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy kb mekkora tepsiben sütötted?
    Köszönöm válaszod! :)
    Móni

    VálaszTörlés
  4. Ó, de kis tündér!!! irigyellek kicsit, hogy szorongathatod:)
    Ja, és a süti is jó lehet, tán hirtelen felindulásból meg is csinálom...

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű kisfiatok van :-)

    A receptet meg vittem, mert imádom azt a sütit! Csak karácsony körül lehet kapni, de akkor nálunk is nagyon kapós!

    VálaszTörlés
  6. Uf, uf, uf..... ne znam koje je srce slađe :)
    Ali ja ipak glasam za ono maleno srce na donjim slikama. Mnogo ti je sladak sinčić, neka je živ i zdrav!!!
    Moja mama je pravila medeno srce, ali koliko se sećam nije bilo ovako (ja doduše sad upoređujem po slikama), moraću da pregledam sveske i nađem recept. A ti kad budeš mogla, ja bih i za ovo prevod. :)

    VálaszTörlés
  7. Móni, a tepsi az a kisebb fajta, lemértem neked:), 20x30cm-s. Erre szerintem pont jó, mert így nem olyan vékony a töltelék és a csoki máz! Remélem, tudtam segíteni!

    VálaszTörlés
  8. Andi, remélem, ízleni fog Nektek!Ha kipróbáltad,jelentkezz, hogy hogy ízlett Nektek!

    VálaszTörlés
  9. Chef Viki, köszi, aranyos vagy:) Remélem, a süti Nektek is annyira fog ízleni, mint nekünk!
    Puszi

    VálaszTörlés
  10. Katám, köszi, igen, az nagyon jó! Na meg a kis talpacskáit puszilgatni, és mindenhol érezni azt a finom baba illatot:)A süti meg igazi kalória bomba, de finom:)

    VálaszTörlés
  11. Lúdanyó, köszi, a kis tündér nevében is:)

    VálaszTörlés
  12. Draga moja, evo, moj mali anđelčić sad spava, pa ću se odmah baciti na prevod recepta. Kolač jest da je prava kalorična bomba, ali je jako fin!A i dovoljno sladak čak i za tvoje momke, jer ide dosta pekmeza i šećera i još uz to i 30 dag čokolade:)))

    VálaszTörlés
  13. Éva, tegnap este megsütöttem, nem bírtam magammal :-)

    Az elkárhozás maga... Hoztam be kóstolót a munkahelyre, mert ha egyedül eszem meg, elgurulok :-))

    Köszönöm, isteni!

    VálaszTörlés
  14. Na, tegnap délután készen volt....isteni finom! Amíg sült, végig éreztem a számban az ízét. Lecsúszott mindjárt 3 (rövid) sor:D, a kalóriákért majd számolunk:)))

    VálaszTörlés
  15. Katám, a kalóriákért nem vállalom a felelősséget, én mindenkit előre figyelmeztettem, hogy a süti nem diétás:)))Viccet félretéve, örülök nagyon, hogy Nektek is ízlett!

    Puszi!

    VálaszTörlés
  16. Chef Viki, úgy örülök, hogy ízlett!!! Hogy nagyon őszinte legyek, én is egy jókora adaggal csomgoltam a barátnőmnek, mert tudtam ,hogy Carlossal addig ennénk, amíg van belőle, és már így is brutál tempóban fogyott a süti:)))

    VálaszTörlés
  17. Névtelen9/11/2009

    Elnézést, de nem maradt ki a tésztából a méz??

    VálaszTörlés
  18. Nem, nem maradt ki a méz, beismerem , megtévesztő a süti elnevezése, de mivel a boltinak ez a neve, a süti pedig ízre teljesen olyan, ezért maradt meg az eredeti, bolti név. A süti tésztája pedig tényleg olyan ízű, mint a mézeskalács a fahéjtól, illetve a mézeskalácsfűszertől.:)

    VálaszTörlés
  19. Gyönyörű a süti is, a gyerkőc is :) A receptet ki kell, hogy próbáljam! Köszi!

    VálaszTörlés
  20. Névtelen9/13/2009

    Szenzációs a sütid! És a lányom, anélkül, hogy tudta volna mit eszik, azonnal beazonosította, pedig én szilvalekvárt használtam. Köszönjük a receptet! Felkerült az állandó repertoárba.
    A babátok pedig gyönyörű!

    VálaszTörlés
  21. Kedves újdonsült anyuka,miért vagy hálás? Még miért?Játszani hívlak!:-)

    VálaszTörlés
  22. Én is megsütöttem, tényleg nagyon jó! Igaz, kicsit változtattam rajta, így máshogy kellett "elkeresztelnem":), remélem, nem bánod:)
    http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2009/09/21/Szilvalekvaros_csokolades_sutemeny_armagnac-ban_pacolt_aszalt_szilvaval/

    VálaszTörlés
  23. Éva köszönet a receptért, megsütöttem én is, nagyon finom lett!! http://mohakonyha.blogspot.com/2009/11/lekvaros-mezes-sutemeny.html
    Picit változtattam rajta,és lesz még folytatás,kipróbálom valóban szívnek formázva is.
    Carlos egy kis tünemény, és tényleg rendes dolog tőle,hogy hagyja a Mamáját sütögetni:))

    VálaszTörlés
  24. Névtelen11/07/2009

    Szia!

    Nagyon szépen köszönöm a receptet. Tegnap elkészítettem és mindenkinek nagyon ízlett, nekem olyan igazi békebeli finomság, karácsonykor biztos az asztalra kerül.

    Üdvözlettel:
    Kikelet

    VálaszTörlés
  25. Kedves Kikelet,

    nagyon örülök, hogy ízeltt Nektek!

    VálaszTörlés
  26. Szia!
    Jobb későn, mint soha! Megígértem ma lányomnak, hogy "személyesen" köszönöm meg Neked ezt a finom receptet.
    (http://sz-pont-marika-foltos-dolgos.freeblog.hu/archives/2010/03/06/Ha_sut_a_gyerek/)

    Köszönet érte itt is, ott is!
    A reader-ből figyellek rendszeresen, csak ritkán kommentelek, pedig lehetne, sűrűbben, mert sok finomságot jegyzel le a blogodra.
    "Aprótalpú" csemetétek csodaszép...:-)))

    VálaszTörlés
  27. Kedves Marika, rálestem lánykád alkotására, gyönyörű szép lett!Különösen örülök neki, hogy pont az én receptemet választotta, és hogy sikere lett vele! Neked is és Neki is sok puszit küldök!

    VálaszTörlés
  28. Köszönöm a receptet, többedjére készítettem (http://konyhavirtuoz.blogspot.hu/2012/12/mezes-szivek.html), de még mindig ugyanolyan finom!:) Boldog ünnepeket!

    VálaszTörlés
  29. Szia! Remek ez a süti, magam is kipróbáltam, de én nem tettem bele cukrot, mert nagyi rengeteg cukrot tesz a lekvárba és még így is túl édes lett. Sajnos a sütőnk sem a leghíresebb(felül nem süt rendesen) :(ezért nem lett olyan gyönyörű, mint a Tiéd, pedig már annyira meg akartam csinálni,kár, hogy nem sikerül semmi.
    De a receptet köszönöm, és Carlos is gyönyörű, akárcsak a sütid.

    VálaszTörlés