- 1 kg liszt
- 0,5 l tej
- 2 kávéscsésze olaj
- 2 ek cukor
- 2 kk só
- 1 élesztő
- 0,5 margarin
- tojássárgája
- szezámmag / reszelt sajt / lenmag
A tejet langyosra melegítsd fel, majd ebből egy bögrébe tegyél kb. 0,5 decinyit, add hozzá a cukrot, keverd el, majd morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel. Addig egy nagyobb tálba öntsd bele a lisztet, add hozzá a sót, az olajat, majd a tej egy részét, és a felfuttatott élesztőt. Gyúrd össze, és adagold hozzá a maradék tejet is. Akkor jó a tészta, ha már nem ragad sem az edényhez, sem a kezedhez. Ekkor takard le az edényt, és hagyd kb 50 percig kelni. Ha ezzel megvagy, oszd a tésztát 4 cipóba, mindegyik cipót nyújtsd körré, majd mindegyik kört vágd 8 cikkelyre. Minden cikkelyre tegyél egy mogyorónyi vajat, és egyenként tekerd fel őket, hogy kis kifliket kapj. Tetejüket kend meg tojássárgájával, és szórd meg szezámmaggal, lenmaggal, vagy reszelt sajttal. A kifliket tedd tepsibe, és a kiflik közé tegyél egy pici vajat. Mehet az egész a 200 C-ra ekőmelegített sütőbe, amíg aranybarnára nem sül.
P.S: Ezt a receptet anyutól tanultam, egyike volt az első, saját kezűleg elkészített kelt tésztás receptjeimnek. Azóta is nagyon gyakran készítem. Lehet őket virslivel, sajttal, vagy bármi egyébbel tölteni, de sokszor készítek feléből kifliket, a másik feléből pedig pizzát. Másnap is ugyanolyan finom, puha marad a tésztája.
Szia, nagyon tetszenek a receptjeid, pont ilyesmi kiflireceptet keresek, úgyhogy hamarosan kipróbálom. Köszi!
VálaszTörlésSzia Marilyn,
VálaszTörlésKöszönöm, örülök neki, ha tetszenek a receptek!Ez a kifli recept az én egyik kedvencem, készítsd bátran, mert nagyon finom!Aztán ha elkészültél vele, jelentkezz, hogy hogy ízlett!Jó sütögetést!
Kipróbáltam :) Beírtam a kis receptes füzetkémbe, nagyon bejött. Köszönöm! :)
VálaszTörlésSzia.Megcsináltam a feleségemel.Nagyon finom tényleg.Jók a receptjeid.
VálaszTörlésSzia Marily!
VálaszTörlésMielőtt neki állnék sütni, megkérdezhetem, hogy mennyi pontosan a 2 kávéscsésze olaj? Bögérből kávézom, nincs csészém :)
Köszönöm
Andi
Ezer bocsánat, persze, hogy Neked szántam a kérdést, csak fáradt voltam...
VálaszTörlésNagyon köszönöm a gyors választ, ma sütök és jelzem, hogy milyen lett :)
Andi