- 190 gr vaj
- 190 gr étcsoki
- 3 tojás
- 1 ek vanília kivonat
- 250 gr cukor
- 120 gr liszt
- 0,5 kk só
- 150 gr vágott dió
4/29/2012
Brownies - Nigella féle
A vajat és a csokit olvaszd fel (akár vízgőz felett, akár alacsony lángon), majd tedd félre hűlni. Közben a tojásokat, a vanília aromát és a cukrot keverd jó habosra. A cukros-tojásos masszához add hozzá a langyonsra hűlt csoki-vaj keveréket, majd apránként a sóval elkevert lisztet is. Legvégül forgasd bele a feldarabolt diót, majd öntsd az egészet sütőpapírral bélelet tepsibe. Süsd 180C-ra előmelegített sütőben 30-35 percig.
P.S: Nigella receptje, minimális módosításokkal. Ezt is kipróbáltuk, és nagyon szerettük!
4/16/2012
Coleslow saláta
- 500 gr káposzta
- 250 gr ságarépa
- 3 dl tejföl
- 4 ek majonéz
- 8 ek almaecet
A káposztát vágd vékony csíkokra, a sárgarépát pedig reszeld le. A tejfölt keverd össze a majonézzel és az almaecettel (ha úgy szereted, tehetsz az öntetbe egy kis porcukrot, én nem szoktam), és jól forgasd össze a káposztával és a répával. Tedd pár órára hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.
4/15/2012
Grízes pizzás rétes
- 10 réteslap
- 200 gr gríz
- 3 dl joghurt
- 1 dl olaj
- 1 sütőpor
- só (ízlés szerint, nálam 1 kk)
- 250 gr szeletelt gépsonka
- 250 gr reszelt sajt
- 10 ek paradicsompüré
- 200 gr konzerv gomba
- oregano
Tetejére:
- 1 dl tejföl
- 2 tojás
- szezámmag
- só
Keverd össze a joghurtot, az olajat, a grízt, a sütőport és a sót. Először fogj 2 réteslapot. A másodikat kend meg vékonyan egy ici pici olajjal. Erre tedd a 3. réteslapot, ezt kend meg a joghurtos-grízes cuccal. Erre jön a 4. réteslap, amit szintén megkensz a joghurtos-grízes cuccal. Most jön az 5. réteslap, amit kenj meg 5 ek paradicsompürével (vagy ketchuppal, vagy pizzakrémmel, ha azt jobban szereted). Szórd meg jó bőven oregánóval, helyezd rá a sonkszeletek felét, szórd rá a reszelt sajt és a gomba felét, majd tekerd fel. Ugyanígy csinálj még egy tekercset. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend le a tojás+tejföl keverékével. Szórd meg pici sóval és szezámmaggal. 200 C-ra előmelegített sütőben süsd szép aranybarnára.
4/01/2012
Nigella amerikai palacsintája
- 220 gr liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 1 kk cukor
- 2 ek olaj
- 3 dl tej
- 2 tojás
- pici olaj vagy vaj a sütéshez
A lisztet keverd össze a sütőporral és a cukorral. A tejhez add hozzá a tojásokat, és 2 ek olajat, keverd síma masszává, majd apránként adagold hozzá a lisztes keveréket. Keverd csomómentesre. Egy serpenyőben olvassz fel egy kis vajat, vagy forrósíts fel egy pici olajat, majd a tésztából adagolj bele kb. 4 cm átmérőjű halmokat (nálam olyan 3/4 merőkanálnyi tészta volt 1 darab). A palacsintákat mindkét oldalról pár perc alatt süsd aranybarnára, szedd tányérra, juharsziruppal, friss gyümölccsel és tejszínhabbal tálald.
P.S: Az történt, hogy volt egy nagy halom vasalatlanom, de mivel nem akartam a családot édesség nélkül hagyni hétvégén, valami nagyon gyorsat akartam készíteni, hogy a többi dolgommal is tudjak végezni. Amerikai palacsinta. Jöhet. Nigella kézenfekvő forrás volt. A tészta percek alatt összedobható, gyorsan meg is sül, és tényleg finom (nem sós és nem is édes, így a töltelék bármi lehet). Mi maradtunk az egyszerű, európai ízlésvilágnál (gyümölcs, méz/juharszirup, tejszínhab, de mogyorókrémmel, pudinggal is finom). Azért a Nigella féle bacon juharszirupos palacsintával kombinálva nálunk már kivágná a biztosítékot. Aki bátrabb, itt olvashatja Nigella eredeti receptjét.