6/25/2012

Home made Ice Tea


Ha szeretitek az Ice Tea-t, hát ezt a receptet Nektek találták ki. Erről aztán senki meg nem mondja, hogy nem a Nestlében gyártották! Elhihetitek, ha én mondom:)! Szóval, mondom mi kell hozzá:
  • 6 menta tea filter
  • 2 gyümölcsös tea filter (nálam Pickwick citrom)
  • 1 l víz
  • 1 citrom leve
  • barna cukor/édesítő ízlés szerint
  • jégkocka
Forralj fel fél liter vizet, tedd bele a 6 menta tea és a 2 citromos tea filtert. Fedd le az edényt, és hagyd 10 percig. Vedd ki a teafiltereket, és öntsd a teát fél liter jól lehűtött vízhez, nyomj bele 1 citrom levét, édesítsd barna cukorral (én folyékony édesítőt használtam), tedd hűtőbe, hogy jól lehűljön. Citromkarikákkal és jó sok jéggel tálald.

P.S: Gondolkodtam rajta, hogy egyáltalán fel merjem-e tenni ezt a receptet, mert annyira egyszerű, és hát teát főzni MINDENKI tud!!!De mivel a végeredmény annyira azonos a boltival, meggyőztem magam, hogy mégis felteszem, hátha kedvet kaptok hozzá. Jól tettem? (a recept egyébként a teafilteres dobozon volt rajta:))

Epres vaníliás kehely

  • 2 kis csomag babapiskóta
  • tej
  • 1 zacskó vaníliás tejszínhabpor (ha nincs, jó a síma is)
  • 3 ek porcukor
  • 1 kis tejföl
  • 400 gr eper

A vaníliás tejszínhabport készítsd el a tasakon lévő utasízás szerint. Keverd hozzá a tejfölt és  a porcukrot. A megmosott, lecsepegtetett eper felét turmixold össze, a másik felét vágd darabokra. A piskótákat vágd kockákra, majd mártsd a tejbe (éppenhogy csak, nem kell eláztatni). Üvegtálkákba kedz rétegezni: egy sor babapiskóta, egy sor vaníliás krém, egy sor eperszósz, és darabolt eper. Addig folytasd, amíg el nem fogynak a hozzávalók.Jól behűtve, menta levelekkel díszítve tálald.

P.S: Innen inspirálódtam, persze megint változtattam is rajta.Nagyon finom, csupa krém, csupa eper, igazi nyári desszert. Csodás édesség percek alatt.

6/15/2012

Vera epres palacsinátja a sütőből

Egy kedves blogger társam, Vera receptjét teszteltem, szuper! Kicsit palacsinta, kicsit clafoutis, eperrel. Vera azt mondja, nyári változatban eperrel készíti, téli időszakban pedig a sütési idő felénél lekeni a tésztát egy kis tejszínnel, és megszórja fahéjjal és cukorral, és úgy süti készre. Mindkét változatát kipróbáltam, tejszín helyett sűrített tejjel kentem le, és ment rá a fahéjas cukor, mindkettő finom, és percek alatt kész. Lássuk:
Kell hozzá:
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 6 ek liszt
  • 1 ek cukor
  • eper

A hozzávalókat (az eper kivételével) keverd csomómentesre. Öntsd vajazott kis sütőformákba, a tetejére tegyél félbevágott epret és süsd 200 C-ra előmelegített sütőben szép aranybarnára (kb. 15-20 perc, formától függően lehet több, vagy kevesebb). Ez elég kis adag, mondjuk két főre való, ha többen vagytok, duplázzátok meg a mennyiségeket.

P.S: Én tettem egy ici-pici sütőport is a tésztába, épp csak egy késhegynyit. Plusz megjegyzés tőlem, hogy ne sajnáljátok a tésztát, legyen inkább több a formában, úgy lesz igazán finom:) Szuflé formában is símán lehet sütni. Eredeti receptet szerbül tudók itt tudják elolvasni. Vera blogja egyébkénet azért is áll közel a  szívemhez, mert a vajdasági konyháról szól, ötvözi annak a sok sok népnek a gasztro kultúráját, akik közösen élnek, szívesen készítik egymás ételeit, és még olyan régi autentikus ételeket is viszontlátok, amiket a nagymamám is készített, és pontosan úgy, ahogy ő készítette:) Hvala Vera na divnom receptu:)

6/14/2012

Bögrés tejberizs


  • 1 bögre rizs
  • 1 bögre víz
  • 4 bögre tej
  • vanília kivonat
  • 5-6 ek édesítő/cukor/méz (ki mit szeret)
  • fahéj/kakaó a tetejére

A rizst mosd meg, csöpögtesd le, majd tedd egy lábasba, és öntsd rá a forró vizet. Főzd pár percig, amíg a vizet magába nem szívja. Ekkor öntsd hozzá a tejet, forrald fel, közben keverd meg párszor (és ne nagyon hagyd magára, mert a tej ki tud ám futni). Amikor a tej már forr, vedd közepesre a lángot, fedd le, és főzd 20-25 percig, amíg a tej el nem fő róla, időközönként keverd meg. Ekkor vedd le a tűzről, keverd hozzá a vanília aromát, és a cukrot/édesítőt/mézet, ha szereted, reszelhetsz bele egy kis citromhéjat is. Lefedve hagyd még egy 10 percig hűlni, szedd tálkákba, a tetejét szórd meg fahéjjal vagy kakaóval, és már kész is.
P.S: Alaprecept, én így készítem. Szeretem, hogy olyan jó sűrű, "mászkos", és hogy hidegen is pont olyan finom, mint melegen. Ebből a mennyiségből olyan 4 adagnyi lesz.

6/13/2012

Bazsalikomos paradicsom saláta


  • 5-6 nagyobb paradicsom
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 ek almaborecet vagy balzsamecet
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 4 marék friss bazsalikom

A paradicsomokat mosd meg és szeleteld fel. Az olívaolajat, balzsamecetet, a megmosott és lecsöpögtetett bazsalikomleveleket, és a fokhagyma gerezdeket dobd késes aprítógépbe, adj hozzá pici sót és borsot, majd mixeld össze jól az egészet. Ezután már csak annyi maradt hátra, hogy jól nyakon öntsd a paradicsomot az öntettel, forgasd össze, hogy mindenhova jusson a bazsalikomos cuccból, és már tálalható is.

Annyira egyszerű, és finomabb nem is lehetne:)