12/29/2012

Tárkonyos burgonyaleves

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 el olaj
  • 500 gr krumpli
  • ételízesítő
  • 1 csokor tárkony
  • 1 dl tejszín
  • 2 ek fehérborecet

A felforrósított olajon pirítsd üvegesre az apróra vágott hagymát, öntsd fel 1 liter vízzel, és add hozzá a felkockázott krumplit. Sózd, adj hozzá egy kis ételízesítőt és az apróra vágott tárkonyt . Amikor a krumpli már puhára főtt, add hozzá a fehérborcetet, és a tejszínt, forralj rajta még egyet, kóstold meg, ha kell, ízesítsd rajta még egy kiscsit. Ennyi.

P.S: Ezt a receptet az NLC-ről próbáltam ki. Olyan kis egyszerű, rettent kevés hozzávalóból egy nagyon kellemes,és finom leves készült el. Nekünk nagyon ízlett. 

12/24/2012

Boldog Karácsonyt!

Kedveseim,

Áldott, békés, boldog Ünnepeket kívánok Nektek és a családotoknak, teljenek napjaitok szeretetben és egységben!

Karácsonyi diós aprósüti

Nálunk nincs Karácsony ezek nélkül a diós sütik nélkül. A család imádja, minden évben kérik. Nagy előnye amellett, hogy mutatós és finom, hogy jó előre el lehet készíteni, hetekig elvan a fémdobozban. Nagyjából a mézesekkel egyidőben el lehet készíteni ilyen egyszerűen:

  • 500 gr liszt (rétes és finom keverve)
  • 250 gr vaj/margarin
  • 250 gr darált dió
  • 250 gr cukor
  • 3 tojás
  • vanília aroma pár lökettel
Forgatáshoz:
  • vaníliás porcukor

A tészta hozzávalóit tedd tálba, és gyúrd addig, amíg szép egynemű tésztát nem kapsz. Először lehet, hogy úgy fogod gondolni, hogy na, ebből aztán tészta nem lesz, pedig lesz, csak gyúrd, aztán egyszer csak hirtelen úgy összeáll, hogy rá se ismersz.Ha ezzel megvagy, jöhetnek a kis formák: kagyló, kosár, hullócsillag, dió, vagy ami épp van, és amit meg lehet tölteni. A tésztából vegyél el olyan diónyi adagokat, nyomkodd a formákba, de ne teli, mert emelkedni fog. Süsd 200 C-on amíg a teteje világosbarnára nem pirul. Nálam nagyjából ez 12 perc. Ha megsültek, picit hagyd hűlni, mjd még langyosan forgasd bele a vaníliás porcukorba. Ennyi:)

12/23/2012

Fügés szilvás mandulás golyók

 Karácsonykor mindíg készítek aszalt gyümölcsös desszerteket. Minimális cukor kell hozzá, és percek alatt össze lehet dobni. Ez most fügés-aszalt szilvás-mandulás verzió:)

  • 100 gr puha aszalt szilva
  • 100 gr puha aszalt füge
  • 80 gr mandula
  • 2 ek porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1-2 kk frissen facsart narancslé/rum, ki mit szeret
  • reszelt narancshéj
  • 2 ek jó sűrű, házi szilvalekvár
  • hempergetéshez kókuszreszelék

Először a mandulát dobd késes aprítógépbe, nyomj rá egyszer-kétszer, hogy durvára legyen vágva. Öntsd át egy tálba, majd tedd a félbevágott aszalt szilvát és fügét a késes aprítógépbe, és turmixold jó alaposan össze, hogy egynemű masszát kapj. Ezt is öntsd a tálba, add hozzá az összes többi hozzávalót, majd jó alaposan gyúrd össze. Formálj a masszából golyókat, forgasd meg a kókuszreszelékben, és már kész is!Tedd a golyókat kis papírkosárkákba és hagyd őket picit szikkadni.
Recept inenn. Aki szereti, adhat hozzá egy kis fahéjat is, attól még karácsonyibb lesz:)

12/21/2012

Karácsonyi sótészta díszek

Gondolkoztam, hogy megmutassam-e Nektek, hogy mivel töltöttük Marko kisfiam és én az egyik délutánunkat, mert amit csináltunk, szorosan nem kötődik a gasztronómiához, leszámítva persze a tésztagyúrást és a sütést. Mivel annyira jól szórakoztunk, és olyan jól sikerültek a végtermékek, úgy döntöttem, kiposztolom, hátha lesz köztetek, aki örülni fog neki:) Kell majd hozzá egy régi csipke, nyújtófa, és pár karácsonyi kiszúróforma, egy szívószál, és arany vagy ezüst szalag.  Ez minden, és kezdödhet a buli:)

A tésztához vegyél 2 bögre finomlisztet, 1 bögre sót és 1 bögre vizet. Ezeket gyúrd jó alaposan össze, amíg az állaga a homokosból átvált szép egyenletesre, mint a gyúrma. (8-10 perc). Én úgy éreztem, hogy a tészta kér még lisztet, hogy tökéletesen formázható legyen és ne ragadjon. Ha ezzel megvagy, nyújtsd ki a tésztát, előtte azért lisztezd meg a munkafelületet. Ekkor jön a varázslat: ráteríted a csipkét (én a nagymamámtól kapottat használtam, úgy tapasztaltam, hogy a vékony szálú csipke szebb mintát hagy), és párszor átgörgeted rajta a nyújtófát, hogy a mintázat rányomódjona  tésztára.(Csak megsúgom, ez a trükk a linzertésztával is működik, gyönyörű aprósütiket lehet így készíteni).
 Miután levetted a csipkét, ilyen gyönyörű lesz a tésztád:
 Ekkor már csak annyi a dolgod, hogy kiszúróval különböző formákat vágj ki a tésztából, helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, majd egy szívószál segítségével csinálj lukat mindegyikre, hogy majd legyen hova fűzni a szalagot.
 Mivel a gyerekek olyan gyorsan nőnek, olyan jó megóvni az idő múlásától egy-egy pillanatot, elkészítettem Marko tenyérlenyomatát is, ezt majd szerintem lefújom ha kész lesz vagy ezüstre, vagy aranyra, még nem döntöttem el. Szóval, ha ezzel megvagy, hagyod az egészed száradni 12 órát, vagy többet, nem lesz baja. Utána 90-100 fokon szárítod, amíg teljesen szilárd nem lesz. Ez attól függ, hogy milyen vastagra nyújtottad a tésztát, a vékonyabb díszeknek bő óra kell, de pl. Marko kézlenyomatát tovább kellett szárítanom, mert vastagabb volt maga a tészta.
 Ha ezzel megvagy, hagyd a díszeket hűlni, tegyél rájuk szalagot, és már kész is. Lefújhatod valamilyen színre, nekem így fehéren nagyon megtetszettek. Egyedi ajándékkísérőnek, vagy karácsonyfa dísznek nagyon aranyos:)

 Szív, ugye milyen szép?

Karácsonyi kuglóf


  • 160 gr vaj/margarin
  • 250 gr cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 2 jó nagy narancs leve és héja
  • 300 gr kandírozott/aszalt gyümölcs ízlés szerint
  • 400 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • tetejére porcukor

A vajat keverd habosra a két féle cukorral, add hozzá a tojások sárgáját, a jól megmosott narancsok reszelt héját és kifacsart levét, az apróra vágott aszalt/kandírozott gyümölcsöket, majd a sütőporral elkevert lisztet. Legvégül óvatosan forgasd bele a tojások keményre felvert habját. Öntsd a masszát vajazott-lisztezett kuglófformába, és süsd 180 Con tűpróbáig (kb. bő egy óra). Hagyd a formában picit hűlni, majd borítsd egy szép tányérra, és szórd meg jó bőven porcukorral. Ennyi:)

P.S: Recept innen. Nagyon finom, nagyon narancsos, gyümölcsös, és tényleg karácsonyi. Nálam aszalt füge ment bele, aszalt szilva, kandírozott narancshéj és dió, (na meg egy kis mazsola, de ez nem muszáj), mert ezek szerintem nagyon jól harmonizálnak a naracs ízével. Amellett, hogy finom, tényleg ünnepien néz ki, és gyönyörű ajándék lehet egy szép tálcán, celofánba csomagolva:)