12/23/2013

"Mákos bejgli" rétes


  • 500 gr réteslap (kb. 16 db)

"Kence":
  • 4 tojás
  • 2 dl cukor
  • 2 dl olaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1,2 dl gríz (búzadara)
  • 1 sütőpor

Töltelékhez:
  • 300 gr mák
  • 4 dl tej
  • 7 ek cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • ízlés szerint mazsola, citromhéj (ezek el is hagyhatóak)
Tetejére:
  • porcukor

Először a tölteléket készítsd el: egy lábasban főzd össze a tejet a mákkal és a kétféle cukorral, ízlés szerint itt tehetsz bele reszelt citrom- vagy narancshéjat, mazsolát, de ez ki is maradhat, attól függően, hogy mit szerettek. Tedd félre, hadd hűljön, majd  oszd két egyenlő részre. 

A tojásokat keverd össze a cukorral, majd add hozzá az olajat, tejfölt, joghurtot, a grízt és a sütőport. Számold meg, hogy hány réteslapod van (nekem 16 volt), és felezd meg, mert 2 "bejglink" lesz. 

Fogj két lapot, a felsőre tegyél kb. 5 ek-nyit a grízes cuccból, és ecsettel kend szét szép egyenletesen. Erre megint jön a réteslap, de most már csak egy. Erre is jön 5 ek-nyi grízes cucc. Ezt addig folytatod, amíg az utolsó laphoz nem érsz (a 8.hoz). Erre csak a máktöltelék jön, amit egyenletes rétegben ossz szét a réteslap 3/4-éig*. Tekerd fel szépre, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Másik felével az alapanyagnak ugyanígy jársz el (1. és 2. lap - grízes cucc - 3. lap - grízes cucc - ....7. lap- grízes cucc - 8. lap - mák töltelék). Ha maradt a grízes kencéből, akkor mindkét rétes tetejét kend be vele jó vastagon, és told be az egészet 180 C-ra előmelegített sütőbe, és süsd szép aranybarnára. Ez nagyjából 30 perc. Hagyd hűlni, majd ujjnyi vastagra szeletelve, porcukorral megszórva tálald.:)

* Na ez az a rész, amikor lehet kedvünkre variálni. Tehát amikor már rákented a máktölteléket, megszórhatod különböző dolgokkal: pl. kandírozott citromhéj / narancshéj / én sokszor meggyet is szoktam rátenni, de azért Karácsonykor nem, hogy tényleg hasonlítson a bejglire:) Fázisfotókat itt találtok. Mi imádjuk, és tényleg percek alatt elkészül és nagyon finom:)

1 megjegyzés: