3/29/2014

Csirkés rizottó gazdagon

Nálunk a két fiú ha tehetné, rizst rizzsel enne, és bármi, amiben rizs van, az jöhet. Ezért a rizottót is annyifélére szoktam csinálni, ahány félére csak tudom, mert így bele tudom csempészni a sok sok zöldséget, anélkül, hogy bármiféle ellenérzést váltana ki:) Ez az egyik kedvenc variáció a témára: rizs, hús, és sok - sok zöldség, fél órás ebéd kategóriában:)

Kell hozzá:

  • 5 csirkecomb (alsó vagy felső)
  • 500 gr friss vagy fagyasztott vegyes zöldség (gyakorlatilag bármilyen jó - vegyes-, francia, vagy  mexikói zöldségkeverék) 
  • 250 gr rizs
  • 300 gr gomba (időhiány esetén mehet konzervből is)
  • vegeta
  • bors
  • petrezselyemzöld
  • reszelt sajt


Először is forralj egy nagy adag vizet (vízforralóval fél perc). Egy lábasba tedd a zöldségkeveréket (vagy az apróra vágott friss zöldséget) a csirkecombokkal együtt, adj hozzá vegetát (vagy leveskockát), és főzd puhára a zöldségeket és a húst. Közben egy másik lábasban pici olajon futtasd meg a rizst, öntsd fel a rizs térfogatához képest 2-2,5-szeres mennyiségű vízzel (ez kb. 1 nagy bögre rizs és 2,5 bögre forró víz), adj hozzá 2 kk vegetát, főzd kb. 10 percig, majd a tűzről levéve hagyd lefedve párolódni/puhulni. Ha friss gombát használd tisztítsd meg, szeleteld fel, és párold puhára pici olajon. A combokat bőrözd le, és a húst vágd kisebb kockákra. A rizst villával lazítsd fel, add hozzá a gombát, a lecsepegtetett zöldségeket, a húst, az apróra vágott petrezselyemzöldet, forgasd össze, és sózd, borsozd ízlés szerint. Reszelt sajttal bőven megszórva tálald. 

3/28/2014

Banános zabpehelyszelet


  • 140 gr vaj
  • 100 gr nádcukor
  • 2 ek méz
  • 350 gr apró szemű zabpehely
  • 0,5 kk sütőpor
  • 1 púpos kk fahéj
  • 2 érett banán (villával összetörve)


Az első 3 hozzávalót alacsony lángon olvaszd össze, majd vedd le a tűzről, és add hozzá a többi hozzávalót. Jól dolgozd össze a masszát, és tedd sütőpapírral bélelt kisebb méretű tepsibe. Egyengesd el a felületét, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben, amíg a széle aranybarna nem lesz (kb. 20 perc). Csak akkor szeleteld, amikor már teljesen kihűlt.

P.S: A receptet a BBC Good Food 101 Torta és sütemény c. könyvéből próbáltam ki, és nagyon meg voltam vele elégedve.Kategóriájában szerintem teljesen megállja a helyét:) Mostanában számíthattok tőlem sok kalóriaszegény - de egészséges - kajára, ugyanis nyaralásig vissza akarok térni a szülés előtti formámba. De persze azért az édességről - korlátolt mennyiségben - nem mondok le:)

3/27/2014

Parmezános rukkola saláta

Anyu kertjében szinte állandóan terem a rukkola. Pár perc alatt isteni finom salátát lehet belőle varázsolni pár egyszerű hozzávalóval. Így:


  • fél citrom leve
  • 3 ek extra szűz olívaolaj
  • vékonyra szelt parmezán
  • 1 nagy marék rukkola


A citrom kifacsart levét keverd össze egy tálban az olívaolajjal és a sóval, add hozzá a megmosott rukkolát, és jó alaposan forgasd össze. A tetejére zöldséghámozóval szelj vékony parmezán szeleteket, és már kész is.

3/23/2014

Katarina piskóta tekercse

Katarina a férjem anyukája, tőle tanultam, hogy a piskóta tekercs akkor a legfinomabb, ha a tojások számához képest fele annyi evőkanál liszt kerül bele (tehát 8 tojáshoz 4 ek liszt, 6 tojáshoz 3 stb.). Régebben én is a klasszikus "ahány tojás, annyi ek cukor és liszt" formulát követtem, de most már szinte kizárólag így készítem. Marko kisfiunkkal az ő kezdeményezésére mindig együtt készítjük, mert imádja nézni, ahogy magasra emelkedik a piskóta a sütőben:) És alighogy kivesszük a sütőből, már a következőt karja sütni:)))Hehe:D

Szóval kell hozzá:


  • 8 tojás
  • 8 ek cukor
  • 4 ek rétesliszt
  • házi barack- vagy szilvalekvár/nutella
  • porcukor


A tojások fehérjét pici sóval verd olyan kemény habbá, hogy ha a fejed fölé emeled az edényt, a tojásfehérje hab akkor is ott marad a helyén. Ekkor folytonos keverés mellett kanalanként add hozzá a cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját. Legvégül a legalacsonyabb fokozaton keverd hozzá a réteslisztet - azt is kanalanként. A sütő tepsijét béleld ki sütőpapírral, és öntsd bele a masszát. Egyengesd el, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben aranybarnára (nagyjából 15 perc). Közben fogj egy tiszta konyharuhát, és virágpermetezővel spricceld meg, hogy nedves legyen. A kész piskótatekercset borítsd rá, húzd le a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével tekerd fel. Hagyd így kihűlni, majd tekerd szét, kend meg bőven lekvárral vagy nutellával, és tekerd fel. A tetejét szórd meg porcukorral, és már mehet is az asztalra.  


3/21/2014

Olasz szardellás olívás spagetti

Mártáshoz:
  • 20 szem fekete olívabogyó
  • kb.10 szardella filé
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 1 nagy citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek extra szűz olívaolaj
És még:
  • 250 gr teljes kiőrlésű spagetti tészta
  • reszelt parmezán

Egy lábasban tegyél fel vizet forrni, adj hozzá sót, pici olajat, és tedd bele a spagetti tésztát főni. Amíg a tészta fől, fogd a késes aprítógépedet, és tedd bele szép sorban az összes hozzávalót, ami a mártáshoz kell. Turmixold krémesre, és adj hozzá a tészta főzővizéből fél bögrényit (1-1,5 dl), és még egy utolsót mixelj rajta. A leszűrt tésztát forgasd össze a mártással, reszelj rá parmezánt és díszítsd petrezselyemlevelekkel.Imádjuk!