4/29/2014

Tejes pite


  • 2 tojás
  • 100 gr cukor
  • 150 gr liszt
  • 0,5 l tej
  • pici só


A tojásokat keverd össze a cukorral, majd add hozzá a lisztet és a tejet, és mixeld csomómentesre. Vajazott piteformában süsd 190 C-ra előmelegített sütőben 10 percig, majd még fél órát 180 C-on. (Én az utolsó 10 percben levettem 160C-ra, mert már nagyon pirult a teteje). Szeletekre vágva tálald házi lekvárral.

Ez a recept nem a sajátom, de sajnos nem tudom kié. Egyszer régen valahonnan kiírtam, most elkészítettem, ha esetleg valaki tudja kié, írjon rám, hogy közzétehessem:) Megérdemli, mert nagyon finom volt.

4/25/2014

Teljes kiőrlésű banános muffin


  • 80 gr vaj/margarin
  • 1 bourbon vaníliás cukor
  • 100 gr barna cukor
  • 3 tojás
  • 3 érett banán
  • 150 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 sütőpor
  • 50 gr mazsola
  • reszelt citromhéj


A puha vajat keverd habosra a kétféle cukorral.Egyenként add hozzá a tojásokat, a péppé tört banánokat, a reszelt citromhéjat, és legvégül a sütőporral elkevert lisztet. Keverd össze, amíg egynemű nem lesz a tészta, majd kanállal keverd bele a mazsolát is. A papírformákat töltsd 3/4-ig a masszával, és süsd a muffinokat 180 C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép aranybarnára. 

Recept innen kipróbálva.Tökéletes.

4/12/2014

Húsvéti fűszeres muffin


  • 3 tojás
  • 200 gr cukor
  • 125 gr vaj/margarin
  • 2 dl tej
  • 280 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 kk fahéj (púpos)
  • 100 gr mazsola

A tojásokat keverd jó habosra a cukorral, add hozzá az olvasztott vajat és a tejet, majd legvégül a sütőporral elkevert lisztet. Amikor már szép homogén a tészta, add hozzá a mazsolát, és kanállal forgasd össze az egészet. A tésztát töltsd papírkosarakba (3/4-ig), és 170 C-ra előmelegített sütőben süsd 20 perc alatt szép aranyszínűre.

P.S: Blikk Nők Konyha aktuális számából kipróbálva. Határozottan finom és nagyon gyors!A recept ennyi, én a tetejére tettem egy kis fahéjas mázat, hogy a dekorvirágokat rá tudjuk tenni (gyerekeknek ez a lényeg8D). Ennek nem írtam le külön a receptjét, mert nincs is, csak úgy szemmértékre: porcukrot kevertem össze 2 kk fahéjjal, és kevés vízzel csomómentesre kevertem. Ez ment a muffinokra, rá pedig a cukorvirágok.

4/10/2014

Vegán datolyagolyók

Még egy a diétás édességes kategóriában. Két perc alatt kész, és arra tökéletesen jó, hogy ebéd után egyet-kettőt bekapjon az ember, és már ki is pipálva az édesség utáni sóvárgás :e 8D !


  • 2 dl zabpehely
  • 2 dl dió
  • 10 szem magozott datolya
  • 2 kk őrölt fahéj
  • 60 ml víz
  • 2 kk nyírfacukor


A zabpelyhet és a diót tedd késes aprítógépbe, és turmixold, amíg teljesen por állaga nem lesz. Ekkor add hozzá a datolyákat, a fahéjat, és a vízben feloldott nyírfacukrot. Turmixold, amíg össze nem áll az egész formálható állagúra. Ekkor picit nedves kézzel formálj a masszából golyókat, és már kész is.  Ha akarod, még megforgathatod őket kókuszban, holland kakaóporban, darált dióban stb, de nem is muszáj:)

Sárgarépás almás mini kuglófok


  • 220gr liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1 kk fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5 ek frissen facsart narancslé
  • 5 ek olaj
  • 140 gr cukor
  • 150 gr reszelt sárgarépa
  • 1 alma meghámozva, lereszelve
  • 1 marék durvára vágott dió
  • 1 marék mazsola


Egy edényben keverd össze a lisztet a sütőporral és a fahéjjal. Egy másik edényben keverd jól össze a narancs levét, az olajat, a narancs lereszelt héját és a cukrot. Öntsd össze a két masszát és add hozzá a reszelt sárgarépát és az almát, majd a mazsolát és a diót is. Jól keverd össze az egészet, majd öntsd a masszát a mini kuglófformákba, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig.

P.S: Recept ebből a könyvből, több ponton átvariálva és saját ízlésre alakítva. Nagyon finom, több napig sem szárad ki.

4/03/2014

Diétás banánfagyi


Akik olvastok, tudjátok, hogy a jelenlegi projektem a szülés előtti formámba való visszatérés, ami elég jól is megy. A rajtam maradt 10 kilóból január óta 5 már lement 8), még a maradék 5-től akarok megszabadulni a nyaralásig. Nincs is ezzel semmi baj, rengeteg zöldséget eszek, sovány húsokat, halakat, és ennek minden különösebb erőfeszítés nélkül eleget is tudok tenni, mert kifejezetten szeretem is ezeket az egészséges dolgokat. DE!Ami viszont állandó fejtörést okoz, az az édesség.Mivel kifejezetten édesszájú vagyok, muszáj valamivel az édesség iránti vágyamat csillapítani. Így az agytekervényeim átváltottak "DIET" üzemmódba, és próbálnak előrukkolni valami olyan finomsággal, ami nem vágja tönkre az eddigi erőfeszítéseimet. Mint pl. ez itt. Magam is meglepődtem, mennyire jó lett :)Így készül:


  • 2 banán
  • 8 ek zsírszegény tej/szójatej/mandulatej
  • 0,5 kk őrölt bourbon vanília
  • 2 kk nyírfacukor
  • pörkölt mogyoró


A banánokat vágd nagyobb darabokra és tedd be a mélyhűtőbe, hogy megfagyjanak. Amikor készíteni akarod, előveszed őket, beleteszed a turmixba, hozzáadod a tejet, a nyírfacukrot és a vaníliát, és jó krémesre turmixolod az egészet. Kiadagolod poharakba, a tetejét megszórod pörkölt mogyoróval, és voila! 

4/02/2014

Palacsinta rizslisztből (gluténmentes palacsinta)


  • 4 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl buborékos ásványvíz
  • 2 ek olaj
  • 4-5 púpos ek rizsliszt (80 gr)

A hozzávalókat a leírt sorrendben keverd össze, és kevés olajon serpenyőben süsd meg:)

P.S: Ezt a receptet a 2007/3 Nők lapja konyhából készítettem el. Na persze azért csodát ne várjatok, nyilván hogy az eredeti mégiscsak az eredeti, de célnak (kilógyilkolás) megfelel, és teljesen jó!Én kerámia serpenyőben sütöttem, és csak az első palacsintánál kentem meg a serpenyőt egy icipici olajjal. Nyilván cukor sincs benne, ezért készíthetitek sós és édes töltelékkel is egyaránt. 

Bab ragu (Jamie Oliver)

Jamie receptjeit imádom, de persze amit itt reprodukálok, az emlékezetből van, úgyhogy ne kérjétek számon rajtam a pontos mennyiségeket:) Ez itt egy kicsit a mi szájunk ízére van alakítva, hozzátettem ezt-azt, így:


  • 2 konzerv fehér bab (csak nálam konzerv)
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 petrezselyem
  • 1 közepes krumpli
  • 5-6 szép nagy gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb paradicsom
  • vegeta
  • 3 ek extra szűz olívaolaj
  • 1-2 ek vörösborecet (nálam 2)
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
A kockákra vágott petrezselymet és sárgarépát, a krumplit (egészben), paradicsomot (egészben), a megtisztított egész fokhagymagerezdeket és a lecsepegtetett fehér babot tedd fel vegetás vízben főni. Amikor a zöldségek már puhára főttek, vedd ki egy tányérra a fokhagymát, a krumplit és a paradicsomot, aminek húzd le a héját. Egy villával pépesítsd össze az egészet. A babról öntsd le a főzővizet, de egy picit azért hagyj a lábasban. Öntsd rá az olívaolajat, adj hozzá sót ízlés szerint, és locsold meg a vörösborecettel, add hozzá a paradicsomos pépet és az apróra vágott petrezselyemzöldet, és jó alaposan forgasd össze.Locsolj rá egy ici pici olívaolajat, és mehet az asztalra.