Marko ovijában minden évben tökfaragást tartanak. Nem vagyok nagy híve a hagyományos amerikai ünnepek copy paste-elgetésének, de ez mindig nagyon jó buli szokott lenni. Egy kicsit minden szülő, anyukák és apukák, hamarabb végeznek a munkával, és kanállal, késsel, filctollakkal felszerelkezve sietnek a gyerkőcükhöz az oviba. Ilyenkor narancssárga rizslámpákat szerelnek a fákra az ovi udvarában, szól a zene, az anyukák pedig a legfinomabb őszi süteményekkel készülnek. Van ám itt terülj-terülj asztalkám, és nem is kell annál nagyobb elismerés, mint amikor látod, hogy a picik milyen örömmel eszik az elkészített finomságokat. Ha ősz, akkor nekem sütőtök, alma, dió, picit már a karácsonyt idéző fűszerek. Ennek jegyében készítettem egy fűszeres sütőtökös muffint, és egy isteni almás diós gyümölcskenyeret. Itt a recept, ami annyira jó, hogy még Karácsonyra is simán készíthető.
- 250 gr liszt
- 1 kk sütőpor
- 140 gr vaj
- 2 kk mézeskalács fűszerkeverék
- 140 gr barna cukor
- 3 tojás
- 5 ek tej
- 100 gr mazsola
- 2 alma meghámozva, apró kockákra vágva
- 3 marék dió
A sütőporral és a mézeskalács fűszerrel elkevert lisztet a vajjal együtt késes aprítógéppel morzsásítsd. Öntsd át egy tálba. Add hozzá a barna cukrot, és a 3 enyhén felvert tojást. Add hozzá a tejet, és keverd sima tésztává az egészet. Mehet bele a mazsola, és az apróra vágott almakockák, majd kanállal keverd át az egészet. Egy dobozformát bélelj ki sütőpapírral, és egyenletesen töltsd meg a tésztával. A tetejét szórd meg a darabolt dióval, és már mehet is a 160C-ra előmelegített sütőbe. Ha rövidebb a dobozformád, akkor a tészta magasabb lesz (mint pl. nálam), ilyenkor 1 óra 10 percet kell sütni, ha hosszabb a dobozforma, és nem annyira magas a tészta, elég neki nagyjából 50 perc. Tűpróbával ellenőrizzétek
.
A receptet a BBC Good Food magazinjából adaptáltam, formáltam saját ízlésre.
És az elkészült töklámpások
: