10/27/2015

Fűszeres sütőtökös muffin

A Diós almás gyümölcskenyér mellett ezekkel a muffinokkal készültem az ovis tökfaragásra. Nagyon jól fogytak, nem is maradt belőlük semmi. És hogy miért? Hát mert nagyon finomak. És mert persze Spiderman-es a muffinpapír. Mutatom, hogy készül:


  • 2 dl sült sütőtök püré
  • 2,5-3 dl cukor
  • 1 dl olaj
  • 70 ml víz
  • 2 tojás
  • 3 dl liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1/2 kk só
  • 1 kk fahéj
  • 1/2 kk szegfűszeg


A sütőtökpürét keverd össze a cukorrla, olajjal, vízzel és a tojásokkal. Egy másik tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, sót, fahéjat és szegfűszeget (vagy használhatsz 1,5 kk sütőtök pite fűszert). A lisztes keveréket add az előbbi masszához, keverd jól össze, és adagold a tésztát a muffin formákba. 180 C-on süsd tűpróbáig.

10/26/2015

Sütőtökös chia puding

Ígértem Nektek recepteket, ahol használhatjátok az issssteni finom sütőtök pite fűszerkeveréket. Hát íme!Gyors, finom, és nagyon egészséges!




A hozzávalókat összekevered, lefedve egy éjszakára hűtőbe teszed, és reggelre már kész is az extra egészséges és extra finom őszi chia puding.


10/25/2015

Sütőtökpite fűszerkeverék

Ha ősz, akkor fűszerek. Mindenkor, mindenbe. Felmelegíti az embert. Ez az én őszi fűszerkeverékem, fogadjátok szeretettel.


  • 3 ek őrölt fahéj (1 zacskó, 20 gr)
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 1,5 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • 1 kk őrölt szegfűbors


Az őrölt fűszereket jól összekevered, és jól záródó üvegben tárolod felhasználásig. És hogy mibe mehet? Adok ötleteket:



10/23/2015

Őszi diós almás gyümölcskenyér

Marko ovijában minden évben tökfaragást tartanak. Nem vagyok nagy híve a hagyományos amerikai ünnepek copy paste-elgetésének, de ez mindig nagyon jó buli szokott lenni. Egy kicsit minden szülő, anyukák és apukák,  hamarabb végeznek a munkával, és kanállal, késsel, filctollakkal felszerelkezve sietnek a gyerkőcükhöz az oviba. Ilyenkor narancssárga rizslámpákat szerelnek a fákra az ovi udvarában, szól a zene, az anyukák pedig a legfinomabb őszi süteményekkel készülnek. Van ám itt terülj-terülj asztalkám, és nem is kell annál nagyobb elismerés, mint amikor látod, hogy a picik milyen örömmel eszik az elkészített finomságokat. Ha ősz, akkor nekem sütőtök, alma, dió, picit már a karácsonyt idéző fűszerek. Ennek jegyében készítettem egy fűszeres sütőtökös muffint, és egy isteni almás diós gyümölcskenyeret. Itt a recept, ami annyira jó, hogy még Karácsonyra is simán készíthető.




  • 250 gr liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 140 gr vaj
  • 2 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 140 gr barna cukor
  • 3 tojás
  • 5 ek tej
  • 100 gr mazsola
  • 2 alma meghámozva, apró kockákra vágva
  • 3 marék dió


A sütőporral és a mézeskalács fűszerrel elkevert lisztet a vajjal együtt késes aprítógéppel morzsásítsd. Öntsd át egy tálba. Add hozzá a barna cukrot, és a 3 enyhén felvert tojást. Add hozzá a tejet, és keverd sima tésztává az egészet. Mehet bele a mazsola, és az apróra vágott almakockák, majd kanállal keverd át az egészet. Egy dobozformát bélelj ki sütőpapírral, és egyenletesen töltsd meg a tésztával. A tetejét szórd meg a darabolt dióval, és már mehet is a 160C-ra előmelegített sütőbe. Ha rövidebb a dobozformád, akkor a tészta magasabb lesz (mint pl. nálam), ilyenkor 1 óra 10 percet kell sütni, ha hosszabb a dobozforma, és nem annyira magas a tészta, elég neki nagyjából 50 perc. Tűpróbával ellenőrizzétek.

A receptet a BBC Good Food magazinjából adaptáltam, formáltam saját ízlésre.

És az elkészült töklámpások:

10/20/2015

Arany cheesecake

Régen, emlékszem a krémsajt olyan drága volt, hogy az ember kétszer is meggondolta, hogy használja-e, és ha igen, mennyit használ belőle. Most viszont a Lidl-ben 1 kg már 800 forintért kapható, ami nagyon vásárlóbarát ár!Úgyhogy az ár mostantól ne fogjon vissza senkit, süssetek vele, mert nagyon finom és rettent gyorsan lehet belőle igazán jó kis dolgokat készíteni! Mutatom, én mire használtam.


Kekszes alap:
  • 250 gr darált keksz
  • 130 gr vaj

Töltelék:
  • 800 gr krémsajt
  • 200 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 2 ek citromlé
  • kevés reszel citromhéj
  • 2 zacskó vaníliás pudingpor
És még:
  • bogyós gyümölcs a tálaláshoz


Először is a sütőt melegítsd elő 160 C-ra. A vajat olvaszd fel, és jó alaposan keverd össze a darált keksszel.Nyomkodd az így kapott kekszes masszát egy kerek tortaformába (kb.24-26 cm átmérőjű legyen - én 26-osban sütöttem), és süsd 5 percig. Vedd ki a sütőből, és készítsd el a krémet. A krémsajtot keverd össze a két féle cukorral és a tojásokkal, majd add hozzá a citromlét, a reszelt citromhéjat és a vaníliás pudingport. Öntsd az egészet a kekszes masszára, és told be a sütőbe. Pontosan 55 perc elteltével vedd ki, és hagy hűlni. Friss bogyós gyümölccsel tálald 

Recept by Eva

10/04/2015

Sült paprikás padlizsán saláta


  • 1 nagyobb padlizsán
  • 2-3 sült (ecetes) paprika
  • 1 ek tahini
  • fél citrom leve
  • bors
  • fokhagyma granulátum (vagy 1-2 gerezd fokhagyma)
  • 1 ek extra szűz olívaolaj
  • apróra vágott petrezselyem


A padlizsánt szurkáld meg jó alaposan villával, majd 200 C-ra előmelegített sütőben süsd meg olyan 45 perc alatt.


Ha ezzel megvagy, szed  le a külső héját, és a padlizsán héját tedd egy szűrőbe, hogy jó alaposan kicsöpögjön belőle a lé, amit enged (ez kicsit kesernyés, ezért kell lecsöpögtetni). Ha ezzel megvagy, a padlizsánt egy villa segítségével pépesítsd, add hozzá a tahinit, a sót, borsot, fokhagymát és a citromlevet. Legvégül keverd bele a felkockázott sült paprikát is. Forgasd össze, szórd meg apróra vágott petrezselyemmel, jól hűtsd be és egy kis fűszeres joghurttal tálald!(1 nagyobb bögre sűrű joghurthoz adj ízlés szerint egy kis sót, sumacot, kevéske citromlevet, 1 kk extra szűz olívaolajat, összekevered. és kész is!)