- 1 kg liszt
- 2 púpos kk só
- 1,25 dl olaj
- 5 dl langyos tej
- 1 dl langyos tej
- 1 kk cukor
- 1 kocka élesztő
- vaj/margarin
- Tetejére:
- 1 tojás enyhén felverve
- szezámmag
1 dl tejet melegíts langyosra, keverd el enne a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt, hagyd felfutni:
A lisztet keverd össze a sóval, majd add hozzá az 5 dl langyos tejet és az olajat, majd a felfutott élesztőt. Gyúrj belőle szép egynemű tésztát, és hagyd letakarva meleg helyen 1 órát kelni, amíg kb. a duplájára nem nő. Ekkor borítsd a tésztát egy lisztezett munkalapra, majd vágd 4 egyenlő részre, mindegyikből formázz kis cipót. A cipókat egyenként nyújtsd kör alakúra, majd vágd 16 cikkelyre.
Minden cikkelyt kenj meg vékonyan vajjal/margarinnal, és tekerd fel, hogy szép kifliformát kapj (én előtte még a cikkelyeket egy kicsit kihuzigálom, hogy minél hosszabbak legyenek - annál finomabb, rétegesebb lesz a kifli, minél hosszabb, vékonyabb😊). Sorakoztasd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, ne túl szorosan egymás mellé, mert meg fognak szépen nőni.Kend le őket a tojással, szórd meg a szezámmaggal.
180 C-ra előmelegített sütőben süsd őket szép aranybarnára.👌
P.S: Készítsétek el bátran, nálunk ha vendégeink vannak, ebből egy árva darab se szokott maradni, pedig jó sok (64 db kifli) van ebből a mennyiségből 😀. De sokszor szoktam úgy is, hogy 2 cipóból készítek kiflit, a maradék kettőből pizzát. Így is, úgy is tökéletes!
Oh, ez nagyon finom lehet!!! Ki fogom próbálni!!!
VálaszTörlésAmikor megformázod a kifliket és ráteszed a tepsire, nem kell újból keleszteni? Vagy csak addig pihennek, amíg melegszik a sütő?
Összesen 1 órát kel a tészta, nem kell újból keleszteni. Formázod és teszed be azonnal az előmelegített sütőbe. Nekem 3 tepsi szokott lenni ebből a mennyiségből, szóval végül is amíg az 1. adag sül, a többi még lefedve kel:) Nagyon finom, készítsd el bátran :)
VálaszTörlésSzia.Megcsináltam.Nagyon finom és kapós volt.Köszi szépen
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNagyon örülök, Bogi!
VálaszTörlésÉn több cipóra osztom és több kifliket készítek belőle
VálaszTörlésEl fogom késziteni , ezért most mentem ..
VálaszTörlésMeg fogom sütni, nagyon guszta🤩
VálaszTörlésSzuper 😍
VálaszTörléssziasztok! Én reszelt sajtot szoktam rá tenni, néha pizzakrémet töltök bele :)
VálaszTörlésMost lett kész, tökéletes. Legközelebb valami "tölteléket" is teszek a vajra mielőtt feltekerem: sajt, kolbászkrém stb. Köszönöm!
VálaszTörlésKérdésem, hogy mennyi margarin kell bele, mert azt nem találom?
VálaszTörlésNagyon finom ès nagyon olcso
VálaszTörlésVajon mandulatejjel vagy kókusztejjel is jó lehet?
VálaszTörlésŐszintén én még nem készítettem mandulatejjel vagy kókusztejjel, ha más kelt tésztáknál működik, ennél is kellene. Majd írd meg, hogy sikerült :) (Lehet első próbálkozásra a fele tej mennyiséget lecserélném vízre :))
VálaszTörlésA margarin mennyiségét azért nem írtam a receptbe, mert igazából nem kell a tésztába, csak a kenéshez (illetve a kiflik közé pici darabkák) azt pedig én nem mértem le még soha:) Kb fél kockára saccolom :)(125 gr)
VálaszTörlésA legjobb kifli recept!!!
VálaszTörlés