5/16/2009

Gombával töltött húsgombócok sajtszósszal


A húsgombócokhoz:
  • 500 gr vegyes darált hús
  • 100 gr sonka felkockázva
  • 40 gr parmezán
  • 1 tojás
  • 1 sárgarépa lereszelve
  • 0,5 csomó petrezselyemzöld
  • 1 kk őrölt piros paprika
  • 2 zsemle vízbe áztatva, kinyomkodva
  • 1 fej vöröshagyma
  • fűszerkeverék
  • bors
  • 12 kisebb fej gomba
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1,5 dl marhahúsleves (jó kockából is)
A sajtszószhoz:
  • 4 ömlesztett kockasajt
  • 100 gr majonéz
  • 1 dl tejföl
  • 4 ek tej
  • 2 ek worchester szósz
  • 1 kk mustár
  • fűszerkeverék
  • bors
A húsgombócokhoz az összes hozzávalót egy tálba teszed, és jól összegyúrod. Gombócokat formálsz a masszából, és mindegyik közepébe nyomsz egy-egy fej gombát, és körbevonod a hússal. Az így elkészített gombócokat muffinfirma mélyedéseibe teszed, majd mindegyik mélyedésbe locsolsz a fehérbor+marhahúsleves keverékéből. A tepsit letakarod alufóliával, és beteszed a sütőbe 200 C-ra, olyan 25 percre. Ezután leveszed az alufóliát, és sütöd még egy picit (olyan 15 percet), hogy szép színe legyen. A sajtszósz hozzávalóit 1 tálba teszed, botmixerrel összeturmixolod, és ezzel leöntve tálalod a húsgombócokat.

P.S: A húsgombócokat legjobb fele marha, fele sertés darált húsból készíteni. Én most tekintettel a hasamban dorbézoló kis pasira, a fehér bort kihagytam, helyette 3 deci húslevest használtam, a zsömlék helyett pedig 2/3 bögre zsemlemorzsát tettem a masszába. Isteni finom a sajtszósszal leöntve. Párolt zöldségekkel és paradicsomsalátával ettük:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése