- 600 gr liszt
- 5 kk só
- 1+1 kk cukor
- 3 tojás
- 2 dl tejföl
- 1 margarin (250 gr)
- 1 élesztő
Tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag
- lenmag
- durva tengeri só
- vagy a magvak helyett reszelt sajt
Keverd össze a lisztet a sóval és 1 kk cukorral. Adj hozzá 3 enyhén felvert tojást. A tejfölt langyosítsd fel a mikróban, adj hozzá 1 kk cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni (akkor jó, ha a tetején barnás hab keletkezik). A margarint is melegítsd fel a mikróban, add hozzá a lisztes masszához. Ekkorra már nagyjából az élesztő is felfutott a tejfölben, ezt is zuttyantsd a többihez. Jól gyúrd össze, hogy elváljon az edény falától, takard le egy konyharuhával, és hagyd megkelni egy olyan bő fél óráig. Ekkor borítsd a tésztát lisztezett felületre, nyújtsd téglalap alakúra. Most jön a hajtogatás: először jobbról a tészta 1/3-át hajtsd középre, erre hajtsd rá a bal oldali 1/3-ot. Ezután a fönti 1/3-ot hajtsd középre, majd ráhajtod a lenti 1/3-ot. Megint kinyújtod a tésztát téglalap alakúra, ismét hajtogatod. Tehát összesen kétszer kell a tésztát hajtogatni, de ha nagyon belejöttél, hajtogathatod 3x is:)Kinyújtod, és pogácsaszaggatóval kiszaggatod. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezed a pogácsákat, tetejüket megkened felvert tojással, megszórod durva tengeri sóval, szezámmaggal és lenmaggal, vagy ha jobban szeretitek, reszelt sajttal. 200 C-on sütöd olyan 20-25 percig, amíg szépen feljönnek és a tetejük aranybarna nem lesz.
P.S: Recept a Mindmegettéről.Itt megtalálhatjátok az eredetit, én az általam készített változatot tettem közzé, ami csak egy pár dologban tér el az eredetitől (sütés ideje, sütési hőfok, picivel több só, +1 tojás, picivel több tejföl, nagyjából ennyi). Már említettem párszor, hogy Carlos meg van őrülve a sósért, ha pogácásról vagy kifliről van szó, nem tudja, mi az elég. Így ha vendégeket várunk, és megkérdezem tőle, hogy mit készítsek, akkor tudom, hogy vagy az egyiket, vagy a másikat fogja kérni, mert ugye a sör vagy a bor mellé az dukál, pasis társaságnak pláne!Van jópár pogácsa recept, de kevés köztük az igazán jó. Tudjátok, olyan, ami pihe puha, amit akár rétegenként is lehet enni, mint a reklámban a Pilótát:), és ami akár másnapra is puha marad. Ez olyan volt, a képen is látszik, milyen gyönyörű magasra feljön, és persze a hajtogatástól szép réteges. Remélem, szeretni fogjátok:)
Nagyon finom lehet és gyönyörűen isnfotózol!
VálaszTörlésSzia, kukk ide, kérlek:
VálaszTörléshttp://garffyka.blogspot.com/2010/03/jobb-mint-az-oscar.html
A pogid nagyon jól néz ki :)
Köszönöm, Lányok! Latsia, fotók alakulgatnak, de még van mit tökéletesíteni rajtuk! Rajta vagyok a témán:)Puszi
VálaszTörlésTegnap megsütöttem a pogit, Isteni lett. Fantasztikus volt a recept és gyönyörű lett az eredmény!
VálaszTörlésKöszönöm Andy
Kedves Andy!Ezért van ez a blog, hogy jókat süssünk-főzzünk együtt!Nagyon örülök, hogy elégedettek voltatok a végeredménnyel:)Puszi!
VálaszTörlésSzia.Meg csinaltam a pogacsat Isteni finom lett.Kosz a receptet...;-)
VálaszTörlésSzia.kiprobaltam.Nagyon finom lett.Koszi a receptet!!! :-)
VálaszTörlésSzia! Azt szeretném megkérdezni, hogy hajtogatások között vagy után nem kell pihentetni a tésztát?
VálaszTörlésMehet egyből a sütőbe?
Timi, ennél nem kell pihentetni, csak hajtogatod kétszer, vagy háromszor, aztán szaggatod, és mehet is a sütőbe:)
VálaszTörlésPuszi
Köszi!!!! Ezt ki kell próbálnom :o)!!!
VálaszTörlésMegcsináltam és SIKERÜLT!!!!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet még egyszer!!!
Nagyon finom lett ♥♥♥!!!
NAGYON FINCSI LETT! :-)
VálaszTörlésNagyon finom lett ♥♥♥!!!
VálaszTörlés