- 500 gr rétestészta
- 600 gr túró
- 5 dl víz
- 2 kk só
- 1 ek margarin
- 1 sütőpor
- 0,4 dl olaj
- 3 ek tej
Egy kisebb edénybe öntsd 5 dl vizet, tegyél bele 2 kk sót és 1 ek maragint, és forrald fel. Amikor felforrt, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Miután kihűlt, keverj hozzá 1 zacskó sütőport. Egy kerek formát kenj meg pici olajjal, majd helyezz rá 2 réteslapot. Ezután három réteslapot kicsit gyűrj össze, és tedd őket az alsó 2 réteslapra. Locsold meg a vizes keverék 1/3-ával. Erre morzsold rá a túró felét (ha a túró nem elég sós, érdemes megsózni). Erre megint három összegyűrt réteslap kerül, erre a vizes keverék második harmada. Erre a túró másik fele. Erre ismét három összegyűrt réteslap jön. Meglocsolod a vizes keverék utolsó harmadával, és befeded az egészet 2 réteslappal, aminek a széleit vissza kell hajtani, hogy szép pite formát kapj.Végső lépésként keverd össze a 0,4 dl olajat a 3 ek tejjel, és ezzel a keverékkel kend meg a burek tetejét. 200 C-on süsd, amíg szép aranybarnára nem sül.
P.S: Az igazi burekot persze nem ilyen pite formában sütik, hanem kerek fém formában. Nekem olyanom nincs, de hamarosan be fogok egyet szerezni.A receptet egyébként egy gastro ujságban találtam (Dobra hrana, 03/2010). Azt írták, ez pont olyan, mint az eredeti. Kíváncsi lettem, főleg, hogy nem kell hozzá semmi extra. És a végeredmény tökéletes lett!
Végre száz éve keresek egy emberi burek receptet, amióta ettem a Burek királyban :)
VálaszTörlésNagyon szép
Bianka, hát ez az! Biztosan nem fogsz benne csalódni!Üdv!
VálaszTörlésIsten vagy,imádom a burekot!!!!
VálaszTörlésKöszi a receptet,Nóri
Wow, bevallom én egyszer megpróbáltam, de katasztrófa lett belőle. Lehet, hogy most megint nekilátok? Formám már van.
VálaszTörlésImádom!!! De még soha nem sütöttem, csakis készen vettem a nyaralásaink alatt. Ugye nem a hajszálvékony rétestésztából sütötted??? Hiába keresek az üzletben kicsit vastagabb tésztát nem kapok.
VálaszTörlésAmikor voltunk Újvidéken, baromi finomat ettünk. Ha ez olyan (és ahogy téged ismerlek, biztosan:)), akkor sokszoros hipp-hipp-hurrá neked!
VálaszTörlésNóri, nagyon szívesen, örülök, hogy örülsz a receptnek!Puszi!
VálaszTörlésÁgi, ezt el sem hiszem!Hogy nálad bármiből is katasztrófa legyen a konyhában????:)Hogyan csináltad? Ha rászánod magad, ezzel nem fogsz mellényúlni. Ez persze nem az én érdemem, hanem a recept jó!Nagyon! Tudod, mint a Lipában:)))Egyébként én otthonról hozott rétestésztából készítettem. Puszi
VálaszTörlésGizikém, igen, én picit vastagabb rétestésztából készítettem, de szerintem a vékonnyal is működni fog. Sőt, emlékeim szerint azzal kellett volna készíteni,de nekem eggyel vastagabb volt csak itthon. Puszillak!
VálaszTörlésKatám, köszi:))))Szerintem is ilyet ettél:)
VálaszTörlésDobaci jedno parče draga! Fenomenalno ti je ispao!!!
VálaszTörlésÉrdekes neve van ,még nem hallottam soha.De biztos finom.Ami túrós az már eleve rossz nem lehet!!!!Főleg nekem ,aki mindenevő.
VálaszTörlésNézz be majd hozzám ha lesz időd.Egy ajándékot találsz
Evo, draga moja, stiže ti burek iz kućne radionice:)))Nema šta, ništa bez bureka:)))
VálaszTörlésIgazán nagyszerű ez a süti !!Ilyen nevű sütit még nem ettem,és nem is hallottam róla.De örülök hogy most már akár el is készíthetem.
VálaszTörlésEgy ajándék vár rád,kérlek nézz be hozzám.Köszi
Köszi a receptet! Megcsináltam, jól sikerült a burek!
VálaszTörlésSzilvi
Drága Szilvi! Nagyon örülök neki, és köszi, hogy jelentkeztél a végeredménnyel:)Puszillak!
VálaszTörlésEz egy igazi burek recept,ami vajdasági is. Ey nekem nem újdonság mert vajdasági vagyok,és örülök ,hogz Éva megosytotta önnökel.Üdv.
VálaszTörlésSzia Éva!
VálaszTörlésImádom a blogodat! És nem túlzok, nálad megtaláltam amit keresek. Vajdasági vagyok, úgyhogy pont azokat az ízeket találom meg a blogban, amik a mi szájízünk szerint készülnek. Tavaly a szülinapomra elkészítettem a bajadera tortát, hát mit mondjak mindenki kétszer kért, de tényleg, azt hittem elég sem lesz. Az idén homoktortát szeretnék csinálni, és azt is csak nálad találtam meg úgy, ahogy én ismerem kb. a receptet, mert egyébként a neten változtatásokkal van, de nálad az igazi pesak torta van. És végül, de nem utolsósorban megcsináltam a múlt héten a túrós burekot, és szintén fergeteges siker lett. Sőt, még talán jobb is, mint a péknél, mert jóval túrósabb. Esetleg húsos burek recepted nincs? Vagy ugyanúgy kellene csinálni, mint a túrósat, csak helyettesíteni a túrót hússal. Igazság szerint pipis (csirkés) burekot szeretnék sütni, mert a kislányom imádja a Lipás csirkehúsos burekot, ha megyünk Szabadkára már előre mondja, hogy pipi... :)
Drága Anitám,
VálaszTörlésDe édes vagy, ennyi dícsérő szót!Teljesen elolvadtam! Nagyon örülök neki, hogy beváltak a receptek, és hogy sikerük volt!Nagyon őszintén húsos burekot még nem készítettem, de abban a Dobra hrana-ban, ahonnan a túrósat készítettem, van húsos burek recept is. Szívesen bemásolom majd ide pár napon belül, ha nem késő.Addig is puszillak Téged, meg a kis tündér kislányodat, el is tudtam képzelni, ahogy mondja hogy "pipi":)Kis cukor falat!Az ő kedvéért sietni fogok a recepttel:)Puszi
Kedves Éva!
VálaszTörlésMár régóta akarok írni, hogy kipróbáltam a burek receptedet húsos változatban is, és így is Isteni íze van, annyi a változás, hogy a túró helyet disznó darálthús és csírkemell keverékét rakom, mivel ugyebár a lányomnak pipis burek kell, rengeteget képes megenni belőle. Ennél jobb burekot még sehol sem ettünk házilag, még egyszer köszönjük a receptet, nagyon bevált az egész családnak. Már anyósnak is le kell írnom... :)
Üdv.
Anita
Nagyon szép! csak egy érdekesség, hogy az általunk túrós bureknek nevezett étel itt Boszniában nem így néz ki, és nem is így hívják. Itt általában csiga alakú Belinkelek egy képet:
VálaszTörléshttp://www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.bosna-express.net/kuhinja/burek.jpg&imgrefurl=http://www.balkanforum.info/f16/balkankueche-doener-boerek-baklava-133768/index2.html&usg=__WBd8XK0CMRZnFrWybd8_R6vCLJk=&h=250&w=350&sz=31&hl=hu&start=187&zoom=1&tbnid=W18VipL911oKcM:&tbnh=156&tbnw=207&ei=ymnOTd77FJD0sgb2mtmoCw&prev=/search%3Fq%3Dburek%26hl%3Dhu%26sa%3DG%26biw%3D1280%26bih%3D668%26gbv%3D2%26tbm%3Disch0%2C6762&itbs=1&iact=hc&vpx=362&vpy=166&dur=401&hovh=187&hovw=261&tx=151&ty=83&page=13&ndsp=16&ved=1t:429,r:12,s:187&biw=1280&bih=668
A túrós verzió neve sirnica, a húsosé burek, a sajtos-spenótos (az egyik legjobb) neve zeljanica, a tökösé tikvica (nyáron a legjobb) és van krumplis is, krompirusa néven.
Szerbiában ezeket mind bureknek hívják, de hát ugye az már egy másik ország :)
Ajánlom mindenkinek a sajtos-spenótos és tökös verziót, eszméletlen. Lehet rá tejfölt is rakni fogyasztáskor, feldobja, illetve főleg a húsos mellé joghurtot inni, segít az emésztésben.
Csaba
Tavaly Horvátországban ettem először, de annyira finom volt, alig tudtam eltelni vele. Amikor hazajöttem, rögtön kipróbáltam, de az már nem volt az igazi.
VálaszTörlésÜdvözlettel egy Ínyenc
Szia Éva!
VálaszTörlésAz lenne a kérdésem, hogy a rétes lapok összegyűrését hogy kell érteni? Épp, hogy csak egy picit gyűrve terítsük az előző lapra hogy hullámos legyen, vagy teljesen összekell gyűrni egy gombóccá?
Szia, csak úgy lazán gombóccá, összepréselni nem kell, mert így lesz jó levegős:) Ha a 3 gombócot egymás mellé teszed, pont kiadja a piteforma méretét. Remélem, tudtam segíteni:)
VálaszTörlésTegnap elkészítettem, isteni finom lett, pont mint amilyet Horvátországban ettem! Köszönöm a receptet, ha érdekel a végeredmény, itt megnézheted: http://izharmonikus.blogspot.hu/2013/10/turos-burek.html.
VálaszTörlésEgyébként nagyon tetszik a blogod, most fel is iratkoztam rá, és ha legközelebb balkáni fogásba kezdek, biztosan nálad kezdem a nézelődést :)!
Én is így készítem már sokadszorra.Készítettek már más fajtát más recept szerint is de ez van legközelebb az igaziakhoz Kb 60 éve ettem először vagy még régebben .Szoktam olyan variációt hogy plusz még egy réteg reszelt sajtot teszek rá így több rétrslap kell de nagyon finom az unokám kedvence főleg amikor még a tejes olajos lével bővebben meglocsolom a tetejét s reszelt sajtal megszórom !
VálaszTörlés