Amikor Max-nál láttam a szerb pogácsáról szóló posztot, rájöttem, hogy még nem is mutattam meg Nektek, hogy én hogyan készítem, így most pótlom az elmaradást. A pogácsa szó picit megtévesztő lehet, mert szerbül igazából minden kerekre formázott kenyeret "pogača"-nak hívnak, míg a magyar pogácsának szerbül a "pogačice" (pogača kicsinyítő képzős változata) felel meg. Na, ennyit a lingvisztikáról, mostmár áttérek a receptre. Igazából ez a kenyér ünnepi alkalmakra szokott készülni, nem véletlenül, mert egyrészt nagyon finom, másrészt pedig nagyon mutatós is, és az elkészítése sem egy ördöngősség.Szóval, itt a recept:
- 1 kg liszt
- 6 dl tej
- 1 kocka élesztő
- 1 kk cukor
- 2 ek só
- 1 sütőpor
- 200 gr olvasztott vaj/margarin
- 1 tojás
- szezámmag
1 dl tejet melegíts meg, keverd el benne a cukrot, morzsold bele az élesztőt, keverd össze, és hagyd felfutni. Közben a maradék tejet is melegítsd langyosra. A lisztet keverd el a sütőporral, add hozzá a sót, a tejet, és a felfuttatott élesztőt. Gyúrj belőle rugalmas tésztát, fedd le konyharuhával, és hagyd 1 órát kelni. Amikor a tészta megkelt, borítsd lisztezett felületre, és nyújts belőle minél vékonyabb téglalapot. Kend be az egész téglalap felületét olvasztott vajjal vagy margarinnal, majd jó szorosan tekerd fel, mint a beiglit. Ebből a tekercsből vágj kb. 7-8 cm-es darabokat. Egy nagyobb, magas falú lábast kenj meg olvasztott vajjal/margarinnal, majd helyezd el benne a tekercs darabokat (nem kell túl szorosra, úgyis nőni fognak sülés közben). A tetejét kend le felvert tojással, szórd meg szezámmaggal, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarnára nem sül. Hagyd a lábasban egy picit hűlni, majd borítsd tálcára.
P.S: Ha nagyon biztosra akarsz menni, nyugodtan ki lehet a lábast bélelni sütőpapírral, bár nálam még eddig nélküle is mindíg gond nélkül kijött:) Ugye milyen szép?
Hát ez meseszép! Én mostanában rá vagyok kattanva a háti pékségre, így "őt" sem hagyhatom ki! A tésztatekercseket egy rétegben teszed a lábosba? Mennyire legyen mély a lábos?
VálaszTörlésKöszönöm, ha válaszolsz!
Andrea
Nem szép gyönyörű
VálaszTörlésNagyon szép!
VálaszTörlésDrága Andi,
VálaszTörlésa tésztatekercseket, mivel elég "magasak"(7-8 centis darabokra/rudakra vágod őket), 1 rétegben kell a lábasba tenni, tulajdonképpen beleállítgatod őket. A lábas legyen annyira mély, hogy amikor beleállítgatod a tésztarudakat, még legyen kb. 4 ujjnyi hely az edény pereméig. Remélem, tudtam segíteni. Puszi
Bainka, ottis, köszi szépen:)
VálaszTörlésAkár kenyér, akár pogácsa, nagyon hívogatóan kacsintgatnak :)
VálaszTörlésSzia Eve,
VálaszTörlésbocsi, ha hülyeséget kérdezek, de a tésztába nem kell tojás?
Előre is köszi a választ.
Andy
Szia Andy,
VálaszTörlésnem, nem kérdeztél hülyeséget, általában a kalács tésztákba szokott kelleni tojás, de ebbe nem kell:)Ha van bármi kérdés még, nyugodtan írj, nagyon szívesen segítek!
Évi