11/30/2010

Datolyás muffin karamellmártással


A muffinokhoz:
  • 150 gr teljes kiőrlésű liszt
  • 100 gr finomliszt
  • 1 sütőpor
  • 100 gr barna cukor
  • 150 gr vaj
  • 200 gr datolya
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 2 kk mézeskalács fűszerkeverék
A karamellmártáshoz:
  • 200 gr cukor
  • 2 dl tejszín
  • 50 gr vaj
Egy tálban keverd össze a 2 féle lisztet, a mézeskalácsfűszert és a sütőport. Egy másik tálban keverd össze az olvasztott vajat a tojással, add hozzá a lisztes keveréket és a tejet, majd legvégül keverd bele az apróra vágott datolyát. A tésztát töltsd muffinformába, és süsd 200 C-ra előmelegített sütőben 25 percig. A karamellmártáshoz a vajat hevítsd fel, majd add hozzá a cukrot, és kevergetve várd meg, amíg a cukor karamellizálódik (karamell színűre kell, hogy piruljon). Öntsd rá a tejszínt, ekkor a cukor meg fog keményedni, vedd takarékra a lángot, és kevergesd addig, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Picit hagyd pihenni, hogy a mártás kicsit kihűljön és besűrűsödjön, majd öntsd le a karamellel a muffinokat.
P.S: Forrás: A 100 legjobb muffin, saját ízlésre igazítva. Nagyon finom, olyan karácsonyi hangulatú muffin. A karamellmártás álltában be fog sűrűsödni, de mikróban pár pillanat alatt ismét folyákony állagúvá lehet varázsolni:)

4 megjegyzés:

  1. Drága Éva! olyan jókat posztolsz, hogy csak na!:) azért, mert nem írok, azért kukkolok ám! remélem, jól vagytok, sok puszi nektek:))

    VálaszTörlés
  2. Karamellszószt három napja főztem, az még van, a muffin receptjét viszem, igaz, fügés lesz.

    VálaszTörlés
  3. Garffyka, fügével biztosan ISTENIII lesz! Ha lett volna itthon fügém, én is azzal készítettem volna! Aztán jelentkezz ám a végeredménnyel:)Addig is sok puszi!

    VálaszTörlés