2/12/2011

Sárgabarack lekváros piskótatekercs


  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek rétesliszt
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • sűrű sárgabarack lekvár
A tojások fehérjéből verj kemény habot, add hozzá a cukrot, és mixerrel keverd tovább, amíg egész kemény nem lesz. Egyenként add hozzá a tojások sárgáját és még egy percig keverd. A lisztet és a citromhéjat már kanállal forgasd a masszába, majd öntsd az egészet sütőpapírral bélelt, nagy tepsibe, és süsd meg 200 C-on. Nem kell neki sok, kb. 15 perc alatt el is készül. Vedd ki a tésztát, és borítsd enyhén nedves konyharuhára. Vedd le a tésztáról a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével még melegen tekerd fel a tésztát, így, feltekerve hagyd hűlni. Tekerd szét, 3/4-ig kend meg sárgabaracklekvárral, és ismét tekerd fel. Ujjnyi vastag szeletekre vágva tálald.
P.S: Ez egy tipikus, "nagyi konyhájából" féle recept, ami nagyon gyorsan elkészül, és még ráadásul finom is. Ha nincs kedvem sokat szöszölni a konyhában, mégis szeretnék valami házias édességet a hétvégi ebéd mellé, akkor ez a recept a tökéletes megoldás. Általában mindenki szereti, a kisfiam pedig konkrétan úgy tömi magába, hogy már el kell előle dugnom:)Pár hasznos tanács azoknak, akik esetleg még nem sütöttek piskóta tekercset:
  • egyszerű képlet: ahány tojásból készül a piskóta, annyi kanál cukor, és annyi kanál liszt kell hozzá - tehát ha sokan vagytok, ezt a piskóta tekercset akár 6-7 tojásból is le lehet készíteni
  • a sütőpapírt én vékonyan meg szoktam kenni olajjal, csak egész vékonyan, így mindíg gond nélkül, szépen le tudom a tésztáról húzni
  • a konyharuhát virágspriccelővel szoktam benedvesíteni, így egyenletesen lesz nedves, és éppen annyira, amennyire kell
  • a tölteléket minden tekercsnél célszerű nem az egész tésztafelületre rákenni, hanem csak a 3/4-éig, így tekerés közben nem folyik ki

7 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek! Nagyon szeretem ezt a süteményt. Kaptál tőlem egy díjat. Igaz biztosan megkaptad már mástól is, de tetszik a blogod nagyon. :)

    VálaszTörlés
  2. Ez nálam is a numero1 kategóriába tartozik; örök szerelem! ééés még csokimáz a tetejére, az maga a Kánaán!!

    VálaszTörlés
  3. Névtelen2/25/2011

    Kiprobaltam, isteni lett , ez volt az elso piskota-probalkozasom ;-) koszi

    VálaszTörlés
  4. Névtelen7/23/2014

    Most sül. Tetszett a leírás, gyakorlott háziasszony létemre több finomításra tanított a piskótatekercs készítéséhez. Köszönöm! B. Zs.

    VálaszTörlés
  5. B.Zs. nagyon szívesen, örülök a pozitív visszajelzésnek!

    VálaszTörlés