7/24/2011

Szilvás fahéjas rétes


Krémhez:


  • 3 bögre joghurt

  • 1 bögre olaj

  • 1,5 bögre gríz

  • 2 bögre cukor

  • 1 vaníliás cukor

  • 1 zacskó sütőpor
És még:



  • 12 db réteslap

  • 1 kg szilva

  • fahéj (elhagyható)

  • tetejére porcukor

Először a krémhez keverd össze a joghurtot, olajat, cukrot, vaníliás cukrot, grízt és a sütőport, ízlés szerint adhatsz hozzá egy kis fahéjat is. Ez után jön a rétes összeállítása: tegyél egymásra 2 réteslapot, a másodikra tegyél 5ek-nyit a krémből, majd egy szilikonos ecsettel kend szét rajta, hogy mindenhol egyenletesen, vékony rétegben befedje. Erre jön a 3. réteslap, erre ismét 5 ek krém, ugyanúgy szétkenve, mint az előbb. Erre a 4. réteslap, befedve szintén 5 ek krémmel. Erre jön a feldarabolt szilva, esetleg még egy kis extra fahéj. Tekerd fel lazán az egészet, és tedd kiolajozott tepsibe. Folytasd addig, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Összesen 3 db rétest fogsz kapni, ami pont egy gáztepsire való adag, hiszen a sütőportól még nőni fognak sülés közben. Ha marad pár ek-nyi a töltelékből, nyugodtan megkenheted vele a rétesek tetejét. 180 C-ra előmelegített sütőben süsd 40 percig. Várd meg, hogy teljesen kihűljön, szórd meg jó bőven porcukorral, és 2 ujjnyi vastag szeletekre vágva tálald.


P.S: Imádom ezt a rétest, olyan, mintha tejbegrízben sült gyümölccsel lenne megtöltve. A szilvát darabolhatod apróbbra, és akkor a réteslap 3/4 -éig szórd egyenletesen szét rajta, vagy csinálhatod úgy is, mint én, ahogy a képen látod, hogy a réteslap egyik végén tettem 2 sorban egymás mellé a félbevágott szilvaszemeket, és attól a végétől kezdve tekertem fel, ahol a gyümölcs van, így a töltelék a rétes közepére került (bár így egy kicsit nehezebb volt összetekerni, mivel a szilvák elég nagyok voltak). Meggyel vagy sárgabarackkal készítve is isteni. A szerb, illetve a horvát konyhára jellemző a réteskészítésnek ez a módja, és maga a recept is egy horvát szakácskönyvből származik (Kolači čarolija užitaka - Gospodarski list), remélem, szeretni fogjátok!

13 megjegyzés:

  1. De guszta lett ez a szilvás rétes:) Én is pont rétest sütöttem, csak almást:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Névtelen7/24/2011

    Biztos kiprobalom.Agi

    VálaszTörlés
  4. Imádnivaló, szilva és fahéj

    VálaszTörlés
  5. Névtelen8/12/2011

    A bögre az a joghurtos pohárra gondoltál?

    VálaszTörlés
  6. Elviszem ezt a rétes recit.Nagyon finom krémes lehet!:-)
    Mikor jössz új recepttel?

    VálaszTörlés
  7. Nagyon gusztusos ez a fahéjas szilvás rétes!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon gusztusos ez a fahéjas szilvás rétes!

    VálaszTörlés
  9. Igen, a joghurtos poharat lehet mércének használni, az enyém 2 dl-s volt.

    VálaszTörlés
  10. Nelli, de aranyos vagy!Ma már postoltam, és mostantól már jövök gyakrabban!Puszi!

    VálaszTörlés
  11. Ez annyira egyszerű, és annyira finom lett, hogy fél nap alatt eltűnt.
    Tuti a "best of" receptjeim közé teszem:)
    KÖSZI

    VálaszTörlés
  12. Zsuzsi, juj, de örülök, hogy ízlett Nektek!!!Puszi!

    VálaszTörlés