Krémhez:
- 3 bögre joghurt
- 1 bögre olaj
- 1,5 bögre gríz
- 2 bögre cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 zacskó sütőpor
- 12 db réteslap
- 1 kg szilva
- fahéj (elhagyható)
- tetejére porcukor
Először a krémhez keverd össze a joghurtot, olajat, cukrot, vaníliás cukrot, grízt és a sütőport, ízlés szerint adhatsz hozzá egy kis fahéjat is. Ez után jön a rétes összeállítása: tegyél egymásra 2 réteslapot, a másodikra tegyél 5ek-nyit a krémből, majd egy szilikonos ecsettel kend szét rajta, hogy mindenhol egyenletesen, vékony rétegben befedje. Erre jön a 3. réteslap, erre ismét 5 ek krém, ugyanúgy szétkenve, mint az előbb. Erre a 4. réteslap, befedve szintén 5 ek krémmel. Erre jön a feldarabolt szilva, esetleg még egy kis extra fahéj. Tekerd fel lazán az egészet, és tedd kiolajozott tepsibe. Folytasd addig, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Összesen 3 db rétest fogsz kapni, ami pont egy gáztepsire való adag, hiszen a sütőportól még nőni fognak sülés közben. Ha marad pár ek-nyi a töltelékből, nyugodtan megkenheted vele a rétesek tetejét. 180 C-ra előmelegített sütőben süsd 40 percig. Várd meg, hogy teljesen kihűljön, szórd meg jó bőven porcukorral, és 2 ujjnyi vastag szeletekre vágva tálald.
P.S: Imádom ezt a rétest, olyan, mintha tejbegrízben sült gyümölccsel lenne megtöltve. A szilvát darabolhatod apróbbra, és akkor a réteslap 3/4 -éig szórd egyenletesen szét rajta, vagy csinálhatod úgy is, mint én, ahogy a képen látod, hogy a réteslap egyik végén tettem 2 sorban egymás mellé a félbevágott szilvaszemeket, és attól a végétől kezdve tekertem fel, ahol a gyümölcs van, így a töltelék a rétes közepére került (bár így egy kicsit nehezebb volt összetekerni, mivel a szilvák elég nagyok voltak). Meggyel vagy sárgabarackkal készítve is isteni. A szerb, illetve a horvát konyhára jellemző a réteskészítésnek ez a módja, és maga a recept is egy horvát szakácskönyvből származik (Kolači čarolija užitaka - Gospodarski list), remélem, szeretni fogjátok!
De guszta lett ez a szilvás rétes:) Én is pont rétest sütöttem, csak almást:)
VálaszTörlésNagyon nagyon guszta!
VálaszTörlésBiztos kiprobalom.Agi
VálaszTörlésImádnivaló, szilva és fahéj
VálaszTörlésbravoÓÓÓ
VálaszTörlésA bögre az a joghurtos pohárra gondoltál?
VálaszTörlésElviszem ezt a rétes recit.Nagyon finom krémes lehet!:-)
VálaszTörlésMikor jössz új recepttel?
Nagyon gusztusos ez a fahéjas szilvás rétes!
VálaszTörlésNagyon gusztusos ez a fahéjas szilvás rétes!
VálaszTörlésIgen, a joghurtos poharat lehet mércének használni, az enyém 2 dl-s volt.
VálaszTörlésNelli, de aranyos vagy!Ma már postoltam, és mostantól már jövök gyakrabban!Puszi!
VálaszTörlésEz annyira egyszerű, és annyira finom lett, hogy fél nap alatt eltűnt.
VálaszTörlésTuti a "best of" receptjeim közé teszem:)
KÖSZI
Zsuzsi, juj, de örülök, hogy ízlett Nektek!!!Puszi!
VálaszTörlés