2/27/2013

Rakott zöldbab fázisfotókkal:)

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de mi amellett, hogy szeretünk új dolgokat kipróbálni, időről időre rákívánunk a hagyományos kajára. Semmi flanc, semmi extra hozzávaló, csak a jó kis megszokott, hagyományos ízvilág. Most is ez történt. Volt otthon darált marhahúsom és egy kilónyi gyönyörű zöldbabom, így rakott zöldbabot készítettem. A három évesünk úgy tömte magába  azöldbabot, mintha világ életében ezt ette volna, és ezzel a mondattal kelt fel az asztaltól:"Húúú, anyuci, nekem nagyon ízlett ez az ebéd!":)
Mutatom, hogy készítettem:

Kell hozzá:
  • 2 dl rizs
  • 1 marhahúsleveskocka
  • 1 kg zöldbab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 gr darált marhahús
  • 1 sárgarépa
  • bors
  • vegeta
  • 1 nagy doboz tejföl (450-500 gr)
  • 2 tojás
  • reszelt sajt ízlés szerinti mennyiségben (nálunk minél több, annál jobb)
  • pici olaj
  • pici zsemlemorzsa

A rizst megfőzöd a szokásos módon (kezdő háziasszonyok kedvéért: pici felhevített olajon megfuttatod a rizst, majd felöntöd kétszeres mennyiségű - jelen esetben 4dl forró marhahúslevessel, letakarva főzöd kb. 5-10 percig, majd lefedve hagyod, hogy a rizs magába szívja a maradék folyadékot). A zöldbabot is megfőzöd enyhén sós vízben. Amíg a zöldbab fő, elkészíted a  húst. Egy vöröshagymát apróra vágsz, pici olajon üvegesre pirítod, ráreszelsz egy sárgarépát, hozzáadod a darált húst, megszórod sóval, borssal, vegetával. A nagy doboz tejfölt összekevered, hogy krémes, és kenhető legyen.Most jön a rétegezés:

Egy tűzálló tálat vékonyan megkensz olajjal, és megszórod zsemlemorzsával, majd erre jön a zöldbab fele.
Erre a darált hús.
Erre a 4-5 kanál tejföl.

Erre a rizs.



 Erre pedig a maradék zöldbab.


A maradék tejfölt összekeversz két tojással, és ezzel öntöd le a zöldbabot.

 A tetejét jó bőven megszórod reszelt sajttal, és betolod az egészet 200 C-ra előmelegített sütőbe, és szép pirosra sütöd:)

2 megjegyzés: