5/17/2013

Palacsinta alaptészta


  • 200 gr liszt
  • 3 dl tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 2 tojás
  • 0,5 dl olaj
 
A hozzávalókat kézi habverővel keverd jól össze, és hagyd állni legalább egy órácskát. De állhat simán több órát is (akár reggel gyors bekevered, amíg készül a reggeli kávéd, és délben kisütöd). Ezután a serpenyőt nagyon vékonyan kiolajozod, és beleöntesz 1 merőkanálnyit a tésztából. Megsütöd az egyik oldalát, megfordítod, és megsütöd a másik oldalát is. Ennyi:)
P.S: E szerint az alaprecept szerint szoktam készíteni a palacsintát (már nem tudom, honnan származik, valamikor nagyon régen írtam ki a receptes füzetembe). Szeretem, mert nem lehet elrontani. Mert lehet sósra és édesre is tölteni. És mert sosem ragad le. Na és mert csak az elsőnél kell a serpenyőt vékonyan kiolajozni, utána már nem.Mostanában egyébként kerámia serpenyőben sütöm, és isteni, akinek még nincs, mindenképpen érdemes egyet beszerezni.

Meggy öntet desszertekhez

  • 300 gr meggy
  • 1,5 dl meggylé/víz/a kettő keveréke
  • kb 2 ek vaníliás cukor (meggy édességétől függően)
  • (+aki szereti, pici fahéj)
  • 1 kk vaníliás puding pici vízben feloldva

Az első 3 hozzávalót tedd egy kisebb lábasba, és közepes lángon rottyantsd össze olyan tíz perc alatt. A vaníliás pudingport oldd fel egy pici vízben (kb. 25 ml), és add a meggyöntethez. Kevergetve sűrítsd olyanra, amilyen sűrűre szeretitek.Mi ezzel szoktuk nyakon önteni a: fagylalt kelyheket, palacsintát, gofirt, amerikai palacsintát, de tökéletes gríz- vagy rizs kochra, túrótortákra.

5/12/2013

Epres tiramisu


  • 2 dl kávé
  • amaretto
  • 200 gr babapiskóta
  • 2,5 dl tejszín (nálam Hulala)
  • 1 habfixáló
  • 1 vaníliás cukor
  • 250 gr Mascarpone
  • 2-3 ek porcukor
  • 400 gr eper megmosva, felszeletelve
  • cukrozatlan kakaópor

A kávét főzd meg, picit hagyd hűlni, adj hozzá egy kis amarettót. Közben a tejszínt verd kemény habbá 1 habfixálóval és 1 vaníliás cukorral, a mascarponet pedig keverd össze a porcukorral, majd a két masszát jó alaposan keverd össze. Egy dobozformát bélelj ki folpackkal, és kenj rá egy kis krémet. Erre tegyél egy réteg kávéba mártott babapiskótát (a piskótának elég csak az egyik oldalát gyorsan kávéba mártani, hogy ne ázzon szét).A piskóta rétegre kenj egy kis mascarpones krémet, erre tedd az eperszeleteket, fedd be az epret még egy kis mascarpones krémmel, majd ismét jöhet a kávéba mártott babapiskótás réteg. Addig folytasd a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó réteg babapiskóta legyen. Tedd az egészet hűtőbe legalább 3-4 órára, majd borítsd tálcára, húzd le róla a folpackot, és szórd meg a tetejét kakaóporral. Ennyi:)

5/08/2013

Eper smootie


Eper, eper, eper minden mennyiségben és minden formában. Öcsém 4 kilónyit hozott a hatalmas, gyönyörű, édes, lédús eperből. Készült belőle smootie (is) így:

Fejenként:
  • 100 gr friss eper
  • 1 gombóc vanília fagyi
  • 1 dl tej

Ezt mind beleteszed a turmix gépbe, whizz pár másodpercig, amíg jó krémes nem lesz, aztán mehet a csoda a poharakba. Bele egy-egy szívószál, hátradőlni, és élvezni az ízeket:)

5/02/2013

Csodás csokoládékenyér tojás nélkül ("Jamy Lady")

  • 100 gr cukor
  • 60 gr porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1,25 dl olaj
  • 100 gr savanykás lekvár (szeder, meggy, áfonya, de baracklekvárral is jó)
  • 90 gr finomliszt
  • 90 gr rétesliszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 45 gr holland kakaópor
  • 2 dl natúr joghurt
  • 40 ml tej
Tetejére:
  • 50 gr csokiból csokimáz

Egy tálban keverd össze a három féle cukrot az olajjal és a lekvárral. Egy másikban a két féle lisztet, a sütőport, szódabikarbónát és a kakaóport. A két masszát öntsd össze, add hozzá a joghurtot és a tejet, majd öntsd az egészet sütőpapírral bélelt dobozformába. Süsd előmelegített sütőben 180 C-on olyan 40 percig. Hagyd kihűlni, majd vond be a tetejét csokimázzal. Ujjnyi szeletekre vágva, jó sok friss eperrel tálald:)

P.S: Eredeti recept innen - by Darwina. Nagyon gyors, több napig is finom, puha marad:)High five!

Sóskaleves

  • pici olívaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 200 gr sóska
  • 7-9 dl víz
  • 1 zöldségleves kocka
  • 1-2 ek rizs
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 csapott ek étkezési keményítő
  • opcionálisan só, bors, ételízesítő
 
Pici olívaolajon pirítsd üvegesre az apró kockákra vágott vöröshagymát, dobd ráa  megmosott, csíkokra szeletelt sóskát, és fonnyaszd meg. Öntsd fel a forró vízzel (7-9 dl, attól függően, hogy mennyire szeretitek sűrűn), amiben előzőleg feoldottad a zöldségleves kockát, főzd pár percig, majd botmixerrel turmixold le az egészet. Tedd vissza a tűzre, dobj bele 2 ek rizst, és főzd puhára.A tejfölben keverd el az étkezési keményítőt, merj hozzá egy kicsit a forró levesből, keverd össze (ez azért kell, hogy a tejföl ne csapódjon ki), majd add az egészet a leveshez. Ha kell, adj hozzá sót, borsot, ételízesítőt (én nem szoktam, mert épp elég amit az alaplé hozzáad, na meg nem akarom elnyomni a sóska üdítő ízét). Keverd össze, rottyants rajta egyet és már kész is.