- 600 gr liszt
- 250 gr margarin
- 1 kk só
- 2 dl tejföl
- 1 tojás
- 1 kocka élesztő
- 1 kk cukor
- 1 dl tej
- 1 tojás
- nagy szemű tengeri só
- őrölt pirospaprika
- szezámmag/tökmag/lenmag
A margarint morzsold el a liszttel, add hozzá a sót, a tejföllel elkevert tojást és a tejben felfuttatott élesztőt (1 dl langyos tejben elkevered először a cukrot, belemorzsolod az élesztőt, elkevered, és megvárod, amíg felfut). Gyúrd össze szép, egyenletes masszává, csomagold fóliába, és mehet a tészta a hűtőbe legalább 1 órára, és maradhat egy éjszakára is. Másnap lisztezett munkafelületen nyújtsd a tésztát fél ujjnyi vastagra, kend le a felvert tojással, szórd meg durva tengeri sóval (ebből menjen rá bőven, mert maga a tészta nem túl sós), szórj rá egy kis őrölt pirospaprikát, és szórd meg tetszés szerinti magvakkal (kömény-, len-, szezám-, vagy tökmag - vagy vegyesen - ahogy szeretitek). Vágj belőle stanglikat, és süsd őket 200 C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt szép ropogósra, pirosra.
P.S: Anyunak ez a sós stanglija egyszerűen zseniális. Annak ellenére, hogy élesztős tészta, jól eláll, így lehet vele előre dolgozni, és nagyon finom:)
Ez a recept nagyon jól hangzik!!! Köszi! :o))
VálaszTörlés