- 250 gr fehér bab
- 3-4 sárgarépa
- 2 petrezselyem
- 1 vöröshagyma
- pici zeller
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 8-10 szem bors
- só
- vegeta
Rántáshoz:
- 50 gr vaj
- 1 csapott ek liszt
- 0,5 kk őrölt pirospaprika
A babot előző este áztasd be, majd másnap tedd fel főni vegetás vízben (aki még nem főzött babot, annak mondom, hogy ez egy hosszabb folyamat, nagyjából 1 óra, vagy még annál is több). A főzés közben keletkezett habot időről időre szedd le. Amikor a bab már félig puha, add hozzá a felkarikázott sárgarépát, petrezselymet, zellert, egészben a vöröshagymát és a megtisztított fokhagyma gerezdeket. Dobd bele a szemes borsot is. Amikor a zöldség már szépen megpuhult, készülhet a rántás. Ehhez egy kisebb serpenyőben olvaszd meg a vajat, add hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd aranybarnára - akkor jó, ha szép a színe és habzik. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a pirospaprikát, és add a leveshez. Hagyd a levest még picit rotyogni, kóstold meg, és ízlés szerint még fűszerezd ha kell, egy kis vegetával, sóval.
P.S: Az én családomban ez a bableves szokott készülni Szentestekor, és mindig foszlós fonott kaláccsal esszük.Én általában úgy szoktam, hogy fél kg babot főzök, egyik fele megy a levesbe, másikból pedig babsaláta készül a sült hal mellé:). Egyébként ha túl macerásnak találjátok, lehet konzerv babból is készíteni, akkor 20 perc alatt megvan az egész:)
Kedves Eve,
VálaszTörlésnagyon tetszik a recepted. Abban tudnál nekem segíteni, hogy ebből a mennyiségből hány adag lesz, illetve mennyi vízzel kell felöntenem, ha konzerv babból csinálom. Lehet, hogy ez másnak egyértelmű, de én még kezdő vagyok.:-)
Ja, és Melinda voltam.:-)
VálaszTörlésSzia Melinda!
VálaszTörlésÉn nem nagyon szoktam méricskélni a folyadék mennyiségét, ennél a levesnél úgy nézd, hogy ha normál lábasban készíted, és mondjuk szeretitek ha picit sűrűbb, akkor a zöldségeket kb. 2-3 ujjnyira lepje el a víz (én így szoktam). Ha hígabbra szeretitek, akkor növeld a hozzáadott víz mennyiségét. Biztos sikerülni fog, hajrá!Örülnék a visszajelzésnek ha majd elkészíted!Üdv,
Évi
Kedves Évi,
Törlésmegcsináltam a levest, szerinten jól sikerült, bár picit sok vizet tettem hozzá így állandóan vegetáztam, sóztam közben:-D
Legközelebb kevesebbel csinálim majd.
Melinda
Elkészítettem, szuper lett! Köszi! ☺️
VálaszTörlés