1/09/2014

Bableves vajas rántással


  • 250 gr fehér bab
  • 3-4 sárgarépa
  • 2 petrezselyem
  • 1 vöröshagyma
  • pici zeller
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 8-10 szem bors
  • vegeta

Rántáshoz:

  • 50 gr vaj
  • 1 csapott ek liszt
  • 0,5 kk őrölt pirospaprika


A babot előző este áztasd be, majd másnap tedd fel főni vegetás vízben (aki még nem főzött babot, annak mondom, hogy ez egy hosszabb folyamat, nagyjából 1 óra, vagy még annál is több). A főzés közben keletkezett habot időről időre szedd le. Amikor a bab már félig puha, add hozzá a felkarikázott sárgarépát, petrezselymet, zellert, egészben a vöröshagymát és a megtisztított fokhagyma gerezdeket. Dobd bele a szemes borsot is. Amikor a zöldség már szépen megpuhult, készülhet a rántás. Ehhez egy kisebb serpenyőben olvaszd meg a vajat, add hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd aranybarnára - akkor jó, ha szép a színe és habzik. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a pirospaprikát, és add a leveshez. Hagyd a levest még picit rotyogni, kóstold meg, és ízlés szerint még fűszerezd ha kell, egy kis vegetával, sóval.

P.S: Az én családomban ez a bableves szokott készülni Szentestekor, és mindig foszlós fonott kaláccsal esszük.Én általában úgy szoktam, hogy fél kg babot főzök, egyik fele megy a levesbe, másikból pedig babsaláta készül a sült hal mellé:). Egyébként ha túl macerásnak találjátok, lehet konzerv babból is készíteni, akkor 20 perc alatt megvan az egész:)

5 megjegyzés:

  1. Névtelen2/10/2014

    Kedves Eve,
    nagyon tetszik a recepted. Abban tudnál nekem segíteni, hogy ebből a mennyiségből hány adag lesz, illetve mennyi vízzel kell felöntenem, ha konzerv babból csinálom. Lehet, hogy ez másnak egyértelmű, de én még kezdő vagyok.:-)

    VálaszTörlés
  2. Névtelen2/10/2014

    Ja, és Melinda voltam.:-)

    VálaszTörlés
  3. Szia Melinda!

    Én nem nagyon szoktam méricskélni a folyadék mennyiségét, ennél a levesnél úgy nézd, hogy ha normál lábasban készíted, és mondjuk szeretitek ha picit sűrűbb, akkor a zöldségeket kb. 2-3 ujjnyira lepje el a víz (én így szoktam). Ha hígabbra szeretitek, akkor növeld a hozzáadott víz mennyiségét. Biztos sikerülni fog, hajrá!Örülnék a visszajelzésnek ha majd elkészíted!Üdv,

    Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen2/15/2014

      Kedves Évi,
      megcsináltam a levest, szerinten jól sikerült, bár picit sok vizet tettem hozzá így állandóan vegetáztam, sóztam közben:-D
      Legközelebb kevesebbel csinálim majd.
      Melinda

      Törlés
  4. Névtelen4/10/2016

    Elkészítettem, szuper lett! Köszi! ☺️

    VálaszTörlés