12/19/2014

Szerb gyümölcskenyér - Vladicin hleb

Karácsonyra szeretem a gyümölcskenyereket, mert jó előre el lehet őket készíteni, és finomak is. Minden évben szoktam készíteni egy-két fajtát, idén ez volt az egyik (A recept egyébként a Nagy nemzeti szakácskönyvből származik - Veliki narodni kuvar, ami nagyjából olyan, mint Magyarországon a Horváth Ilona, egy példánya biztos minden családban fellelhető). Mutatom:

  • 150 gr vaj
  • 150 gr cukor
  • 5 tojás
  • 190 gr rétesliszt
  • reszelt citromhéj
  • 50 gr mazsola
  • 50 gr dió
  • 100 gr aszalt füge
  • egy maréknyi kandírozott narancshéj


A vajat a cukorral keverd habosra, majd egyenként add hozzá a tojássárgákat. Keverd bele a reszelt citromhéjat, és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt (az eredeti recept 50 gr mazsolát, 40 gr mandulát, és 30 gr fügét ír, én fennt az általam használt mennyiségeket adtam meg). A végén váltakozva keverd a tésztába a lisztet és a tojások fehérjéből vert kemény habot. Öntsd vajazott-lisztezett őzgerinc vagy kenyérformába, és süsd 170-180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig. 

P.S: Kifejezetten kell neki, hogy fogyasztás előtt álljon két-három napot, hogy szépen összeérjenek az ízek. Klasszikus teasütemény

2 megjegyzés:

  1. Do you really need just 15 gr of sugar or its mistake

    VálaszTörlés
  2. Draga Irena, hvala ti na komentaru, moja greska, prepravila sam na 150 gr. Hvala ti sto si javila:)

    VálaszTörlés