1/28/2021

Nutellás márványos muffin

Nálunk a gyerekek imádják a muffint, a Nutellát meg még annál is inkább, így képzelhetitek, mennyire szeretik a Nutellás muffint 😀Pár perc alatt össze lehet dobni, és nyugodtan lehet mással is készíteni, gyümölccsel, csokidarabkákkal, aszalt gyümölccsel, amivel szeretitek. Nem lehet vele mellé nyúlni😇😍

  • 1 bögre tej
  • 0,5 bögre olaj
  • 2 tojás
  • 1 vaníliás cukor
  • 250 gr cukor
  • 400 gr liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • fahéj
  • Nutella

Egy edényben keverd össze a tejet, olajat, tojásokat és a 2 féle cukrot. Apránként adagold hozzá a sütőporral és a fahéjjal  elkevert lisztet. Vegyél el pár evőkanálnyit a tésztából és keverj el benne 1-2 kanál Nutellát. Tegyél a papírformába a sárga tésztából, majd rá egy picit a Nutellásból és egy fogvájóval rajzolj bele kacskaringókat. Ezt ismételd amíg a tészta a forma 3/4-ig nem ér. Mehet az egész a 180 C-ra előmelegített sütőbe, amíg szép aranybarnára nem sül :) A bögre mérete 2,5 dl.

1/24/2021

Anyu kiflije


  •  1 kg liszt
  • 2 púpos kk só
  • 1,25 dl olaj
  • 5 dl langyos tej
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk cukor
  • 1 kocka élesztő
  • vaj/margarin
  • Tetejére:
  • 1 tojás enyhén felverve
  • szezámmag

1 dl tejet melegíts langyosra, keverd el enne a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt, hagyd felfutni:

A lisztet keverd össze a sóval, majd add hozzá az 5 dl langyos tejet és az olajat, majd a felfutott élesztőt. Gyúrj belőle szép egynemű tésztát, és hagyd letakarva meleg helyen 1 órát kelni, amíg kb. a duplájára nem nő. Ekkor borítsd a tésztát egy lisztezett munkalapra, majd vágd 4 egyenlő részre, mindegyikből formázz kis cipót. A cipókat egyenként nyújtsd kör alakúra, majd vágd 16 cikkelyre.

Minden cikkelyt kenj meg vékonyan vajjal/margarinnal, és tekerd fel, hogy szép kifliformát kapj (én előtte még a cikkelyeket egy kicsit kihuzigálom, hogy minél hosszabbak legyenek - annál finomabb, rétegesebb lesz a kifli, minél hosszabb, vékonyabb😊). Sorakoztasd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, ne túl szorosan egymás mellé, mert meg fognak szépen nőni.Kend le őket a tojással, szórd meg a szezámmaggal.


180 C-ra előmelegített sütőben süsd őket szép aranybarnára.👌

💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓

P.S: Készítsétek el bátran, nálunk ha vendégeink vannak, ebből egy árva darab se szokott maradni, pedig jó sok (64 db kifli) van ebből a mennyiségből 😀. De sokszor szoktam úgy is, hogy 2 cipóból készítek kiflit, a maradék kettőből pizzát. Így is, úgy is tökéletes!




1/17/2021

Lazac brokkolival és koktélparadicsommal

A lazac az egyik leghálásabb étel. Nemcsak finom, hanem egészséges is, és ráadásul köretestől 20 perc alatt elkészül 👌😍

  • 1 szép lazac steak
  • bors
  • esetleg halfűszer
  • 2  ek olívaolaj
  • 1 citrom
  • fél fokhagyma
  • 2-3 ujjnyi vaj
Körethez:
  • 500 gr brokkoli
  • 300 gr koktélparadicsom
  • 1 kk origánó
  • bors
  • 1 dl száraz fehérbor
  • friss citromlé ízlés szerint
A lazac steaket sózd, borsozd, ha szeretitek, szórd meg egy kis halfűszerrel (de nélküle is teljesen tökéletes lesz). Egy teflon serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd kezd el rajta sütni a lazacot a nem bőrös feléről. Amikor már szépen átsült legalább a feléig, fordítsd meg. 
Tedd a hal mellé a vékony szeletekre vágott citromot, a megtisztított fokhagyma gerezdeket és a vajat. Szépen süsd tovább,és folyamatosan locsolgasd a vajas-fokhagymás-citromos lével a lazacot, amíg el nem készül.


 Vedd ki a serpenyőből, és a visszamaradt vajas-citromos-fokhagymás olívaolajra dobd rá a brokkolit, és süsd kb. 5 percig (lehet fagyasztott is). 


Add hozzá a megmosott koktélparadicsomot, szórd meg az oregánóval, sózd borsozd, majd öntsd fel a fehérborral. Tedd vissza a lazacot és rotyogtasd még pár percig az egészet együtt. A végén locsold meg frissen facsart citromlével, és már tálalhatod is😍

1/11/2021

Bécsi krumplisaláta



  • 5-6 közepes krumpli héjában főve (kb. 1 kg)
  • 1 lila hagyma
  • 3 dl húsleves
  • 60 ml ecet (10%)
  • 1 dl olaj
  • bors
  • szárított medvegyma/snidling ízlés szerint
  • 1 kk mustár

A krumplit sós vízben főzd meg, közben a lila hagymát vágd apróra, majd öntsd rá a meleg húslevest. A krumplit még langyosan hámozd meg és vágd karikára, tedd egy tálba. Keverd össze az olajat, sót, borsot, mustárt, a medvehagymát/snidlinget majd keverd össze a hagymás húslevessel. Mehet az egész a krumplira, majd a hűtőbe egy éjszakára, hogy jól összeérjenek az ízek. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálald. 

1/10/2021

Vaníliás kuglóf

 A téli időszakban hétvégenként nagyon szeretek kuglófot sütni. Szeretem a formáját, szeretem, amikor tökéletes épen pottyan ki a frissen sült, illatos csodát a tányérra. Szeretem nézni a gyerekeket, ahogy a kakaójuk mellé tömik a szájukba a még langyos süteményt. És szeretem, amikor a férjem, belépve a lakásba azt mondja, "Mit sütsz? Isteni vaníliaillat van mindenhol"😊Hát így.

  • 3 tojás
  • 8 ek cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • vanília aroma
  • 1 dl olaj
  • 2 dl joghurt
  • 10 ek liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 zacskó vaníliás puding (40 gr)
  • kevés holland kakaópor
  • vaj és liszt a formához
A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd add hozzá kanalanként a cukrot, majd a vaníliás cukrot. Add hozzá egyenként a tojások sárgáját, vanília aromát ízlés szerint, majd vékony sugárban az olajat és a joghurtot, folyamatosan keverve. Egy külön tálkában keverd össze a lisztet, a sütőport, és a vaníliás pudingport, majd apránként, mostmár a legalacsonyabb fokozaton keverve adagold a tésztához. 

A tésztából vegyél el 2-3 ek-nyit, és keverj bele egy kis holland kakaóport. A vajazott-lisztezett kuglófformába önts a sárga tésztából, majd kevéskét a kakaósból, és villával rajzolj bele szép mintákat. Addig folytasd, amíg van a tésztából. 180 C-ra előmelegített sütőben süsd kb 45 percig.


Recept innen, készítsétek el bátran 😘

1/05/2021

Sajtos rudak


  • 500 gr liszt
  • 1 csapott ek só
  • 1 margarin (250 gr)
  • 1 tojás
  • 1 kis tejföl (2 dl)
  • 220 gr reszelt sajt

Tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag
  • vegyes magkeverék
  • reszelt sajt

A lisztet és a sót keverd el, majd morzsold el a margarinnal. Add hozzá a tojást, a margarint, a tejfölt és a reszelt sajtot. Jó alaposan gyúrd össze, amíg szépen össze nem áll a tészta. Mehet az egész folpackba csomagolva a hűtőbe pár órácskára, de akár egy éjszakára is. Másnap lisztezett munkafelületen ujjnyira nyújtod, lekened a felvert tojással, derelyevágóval felszeleteled, megszórod ízlés szerint reszelt sajttal/magkeverékkel/szezámmaggal és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatod őket. 200C-ra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöd őket. Egyik kedvenc sós sütink, próbáljátok ki bátran ✌😊

Tepsis hús :)

Ezért a húsért nagyon fogtok engem szeretni 😉 Minimális munka, maximális időkihasználás és íz😍😇 Előző nap csak bepácoljátok a husit, másnap nincs vele dolgotok, a sütő elvégzi a munkát helyettetek 💪

  • 8-10 szelet karaj
  • 1,5 dl olaj
  • 2 ek mustár
  • 1 kk sülthús fűszer
  • 1 nagy citrom leve
  • pici fehér bors
  • 4-5 vöröshagyma
  • 4-5 pirospaprika hosszában felszeletelve

A karajszeleteket sózd meg mindkét oldalról. Az olajat, mustárt, sülthús fűszert, a fehér borsot és a citromlevet kézi habverővel keverd krémesre, és kend be vele a húsok mindkét oldalát. A húsokat rendezd egymás tetejére egy dobozba, ha maradt a pácból, azt is nyugodtan öntsd rá, jól zárd le, és mehet a hűtőbe, egy, vagy akár két napra is. Másnap tedd egy tepsibe a hússzeleteket, a tetejükre tegyél vékony karikára vágott hagymát, és fedd be a paprikaszeletekkel. 


A tepsit jó szorosan takard le alufóliával, és tedd be 160 C-ra előmelegített sütőbe 2 órára. Vedd le a fóliát, és 180C-on süsd további fél órát, hogy a paprika jól megpiruljon. Kész is!