- 500 gr rétestészta
- 500 gr túró
- kb. 1 kk só
- 5 tojás
- 1 dl olaj
- 2 dl szénsavas ásványvíz
- 1 sütőpor
- szezámmag
A tojásokat keverd össze, add hozzá az áttört túrót, a sütőport, olajat és az ásványvizet, sózd meg ízlés szerint (a só mennyisége függ attól, hogy mennyire sós a túró). A rétestésztát (az összes lapot) tekerd fel, majd a tekercsből vágj 1 cm-es darabokat. Szedd szét őket, hogy ne legyenek összeragava a tésztacsíkok, kb. olyasmit fogsz kapni, mint a szélesmetélt, csak rétestésztából:) A tésztacsíkokat keverd bele a túrós cuccba, majd töltsd meg vele a szilikonos muffinsütőt. Szórd meg a tetejét szezámmaggal, majd süsd 200 C-ra előmelegített sütőben szép aranybarnára.
P.S: Nagyon szeretjük a gibanicát, ha nagyobb vendégség van, szeretem ilyen formában készíteni. Remélem, sikerült "értelmesen" leírnom a tészta sorsát:)))Ha nem, a következő alkalommal fogok hozzá hozni fázisfotókat is:)Remélem, szeretni fogjátok!
tetszik
VálaszTörlésÉvi ez megint szuper ötlet! hány muffin lesz ebből? gondolom, több mint 12...
VálaszTörlésMár olvasás közben tudom, hogy szeretni fogjuk mi is.
VálaszTörlésNéhány kérdés mielőtt nekikezdenék:
-az egész tojást kell belekeverni esetleg kicsit felverni?
-ha sütőport teszel bele nincs szükség lisztre is vagy ezt pótolja a réteslap?
-a viszonylag sok folyadéktól a massza is hígabb lesz, de ha megsül összeáll? (a képen gyönyörű!)
Jó, de mi az a gibanica eredetileg? Mert ezek a táj cuccok elég zárt körben terjedtek el. Egy kis ismit ha kérhetnék. Ugyanis szeretek gasztroművelődni. Is.)))
VálaszTörlésKatám, igen,jól gondolod, tényleg több:)Nekem 24 db lett belőle (12 nagyobb és 12 kisebb muffin, mert ilyenek a szilikonos formáim). A szilikonos formából gyönyörűen kijönnek, de gondolom hagyományos muffinsütőben is ugyanígy működik, ha ki van olajozva.
VálaszTörlésSzia,
VálaszTörlés-először az egész tojásokat vered kicsit fel, utána adod hozzá a többi cuccot
-bőven elég a sütőpor, nem kell bele liszt, annyi csak, hogy a sütőportól és a buborékos víztől lesz majd jó levegős a muffin
- igen, sok a folyadék, de ebbe kevered bele a fél kg rétestésztát, ami az egészet szinte magába szívja, és sülés közben pedig gyönyörűen összeáll az egész.
Remélem, tudtam segíteni, és hogy elégedettek lesztek a végeredménnyel!:)Beszámolót kérek!:)
Jo otlet!Biztos ki fogom probalni!Agi
VálaszTörlésHű ezt ki fogom próbálni
VálaszTörlésSzia,
VálaszTörlésa gibanica egy szerb sós nemzeti étel, rétestésztából, túróból, tojásból készítik úgy, hogy csak az aljára és a tetejére tesznek 2-2 réteslapot, a többi réteslapot pedig összegyűrve beleforgatják a túrós-tojásos sós töltelékbe. Tehát 2 réteslap a tepsi aljára, rá a túrós-tojásos töltelékbe gyűrt rétestészta, ezt befedik 2 réteslappal, és megsütik. Nagyon finom!Készítik csak túrósan, vagy spenótosan is. Ha érdekel, nálam a blogon találsz jó pár gibanica receptet.
http://eveandapple.blogspot.com/2010/04/turos-gibanica.html
http://eveandapple.blogspot.com/2010/07/spenotos-turos-gibanica.html
http://eveandapple.blogspot.com/2008/03/gibanica.html
Puszi
Elkészítettem, de biztos nem utoljára. Gyors és finom, köszi a receptet!
VálaszTörlésAnna
Anna, nagyon szívesen:)Örülök, hogy tetszett a recept!Puszi!
VálaszTörlés