A kisfiunk ma reggel közölte, a maga két és fél évével, hogy ő bizony rántott húst kér REGGELIre.Tudom én, persze, annyira szereti, hogy ha rajta múlna, azt sem bánná, ha minden nap, minden étkezésre azt kapná.De hát ugye épeszű anya nem etetheti állandóan bő olajban sült cuccokkal a szíve csücske kölkét, így próbáltam az egészséges táplálkozás határain belül a kedvére tenni. Nemcsak neki, de nekünk is nagyon ízlett. Így készül:
Csirkemell falatokhoz:
- 700 gr csirkemell
- só
- bors
- vegeta
- 3 ek tejföl
- 1 ek mustár
- 2 ek majonéz
- 2-3 gerezd áttört fokhagyma
- 0,5 kk őrölt pirospaprika
- provansi fűszerkeverék
- zsemlemorzsa
- pici olaj
Mártogatóshoz:
- 5 közepes csemegeuborka
- 1,5 dl tejföl
- 150 gr krémsajt (vajkrém is lehet)
- só
- aprított petrezselyem
Először a csirkemellet vágd csíkokra, sózd, borsozd, szórd meg ízlés szerint vegetával, majd készítsd el a pácot. Ehhez egy tálban keverd össze a tejfölt, mustárt, majonézt, add hozzá az áttört fokhagymát, az őrölt pirospaprikát és a provansi fűszerkeveréket. Jól keverd össze, hogy egynemű masszát kapj, majd forgasd bele a csirkemell csíkokat. Hagyd pácolódni legalább 2 órán át, majd egyenként a csirkemell csíkokat forgasd mindkét oldalról zsemlemorzsába. Egy tűzálló tálat vékonyan kenj meg olajjal, tedd bele az előkészített húst, és spricceld meg egy kis olajjal. 200C-ra előmelegített sütőben süsd szép aranybarnára (ez kb. 35 perc, legalábbis az én sütőmnek ennyi kellett).
Amíg a hús sül, készítsd el a dipet. Ez nagyon egyszerű, csak olyan kis beledobálós dolog. Fogod a késes aprítógépet, először a csemegeuborkát aprítod fel vele, majd hozzádobod a tejfölt, a krémsajtot, sót és a petrezselyemzöldet, és rányomsz még pár másodpercet. Ennyi pont elég, hogy szép krémessé összeálljon. A csirkemell falatkákat tálald sültkrumplival, csemegeuborkás mártogatóval, és friss salátával.Ennyi:)
PS: Dobra hrana 01/2012 számából inspirálódtam.
A rántott hús nálunk is nagy kedvenc :o)!
VálaszTörlésKöszi a receptet!!!