11/30/2010

Datolyás muffin karamellmártással


A muffinokhoz:
  • 150 gr teljes kiőrlésű liszt
  • 100 gr finomliszt
  • 1 sütőpor
  • 100 gr barna cukor
  • 150 gr vaj
  • 200 gr datolya
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 2 kk mézeskalács fűszerkeverék
A karamellmártáshoz:
  • 200 gr cukor
  • 2 dl tejszín
  • 50 gr vaj
Egy tálban keverd össze a 2 féle lisztet, a mézeskalácsfűszert és a sütőport. Egy másik tálban keverd össze az olvasztott vajat a tojással, add hozzá a lisztes keveréket és a tejet, majd legvégül keverd bele az apróra vágott datolyát. A tésztát töltsd muffinformába, és süsd 200 C-ra előmelegített sütőben 25 percig. A karamellmártáshoz a vajat hevítsd fel, majd add hozzá a cukrot, és kevergetve várd meg, amíg a cukor karamellizálódik (karamell színűre kell, hogy piruljon). Öntsd rá a tejszínt, ekkor a cukor meg fog keményedni, vedd takarékra a lángot, és kevergesd addig, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Picit hagyd pihenni, hogy a mártás kicsit kihűljön és besűrűsödjön, majd öntsd le a karamellel a muffinokat.
P.S: Forrás: A 100 legjobb muffin, saját ízlésre igazítva. Nagyon finom, olyan karácsonyi hangulatú muffin. A karamellmártás álltában be fog sűrűsödni, de mikróban pár pillanat alatt ismét folyákony állagúvá lehet varázsolni:)

11/26/2010

Szerb pogácsa

Amikor Max-nál láttam a szerb pogácsáról szóló posztot, rájöttem, hogy még nem is mutattam meg Nektek, hogy én hogyan készítem, így most pótlom az elmaradást. A pogácsa szó picit megtévesztő lehet, mert szerbül igazából minden kerekre formázott kenyeret "pogača"-nak hívnak, míg a magyar pogácsának szerbül a "pogačice" (pogača kicsinyítő képzős változata) felel meg. Na, ennyit a lingvisztikáról, mostmár áttérek a receptre. Igazából ez a kenyér ünnepi alkalmakra szokott készülni, nem véletlenül, mert egyrészt nagyon finom, másrészt pedig nagyon mutatós is, és az elkészítése sem egy ördöngősség.Szóval, itt a recept:



  • 1 kg liszt
  • 6 dl tej
  • 1 kocka élesztő
  • 1 kk cukor
  • 2 ek só
  • 1 sütőpor
  • 200 gr olvasztott vaj/margarin
  • 1 tojás
  • szezámmag

1 dl tejet melegíts meg, keverd el benne a cukrot, morzsold bele az élesztőt, keverd össze, és hagyd felfutni. Közben a maradék tejet is melegítsd langyosra. A lisztet keverd el a sütőporral, add hozzá a sót, a tejet, és a felfuttatott élesztőt. Gyúrj belőle rugalmas tésztát, fedd le konyharuhával, és hagyd 1 órát kelni. Amikor a tészta megkelt, borítsd lisztezett felületre, és nyújts belőle minél vékonyabb téglalapot. Kend be az egész téglalap felületét olvasztott vajjal vagy margarinnal, majd jó szorosan tekerd fel, mint a beiglit. Ebből a tekercsből vágj kb. 7-8 cm-es darabokat. Egy nagyobb, magas falú lábast kenj meg olvasztott vajjal/margarinnal, majd helyezd el benne a tekercs darabokat (nem kell túl szorosra, úgyis nőni fognak sülés közben). A tetejét kend le felvert tojással, szórd meg szezámmaggal, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarnára nem sül. Hagyd a lábasban egy picit hűlni, majd borítsd tálcára.

P.S: Ha nagyon biztosra akarsz menni, nyugodtan ki lehet a lábast bélelni sütőpapírral, bár nálam még eddig nélküle is mindíg gond nélkül kijött:) Ugye milyen szép?

11/23/2010

Francia almatorta

Tésztához:
  • 75 gr vaj
  • 100 gr cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 100 gr liszt
  • 50 gr étkezési keménítő
  • 1 kk sütőpor
Töltelékhez:
  • 750 gr savanykás alma
  • 1,5 dl tejföl
  • 50 gr cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 2 tojás

Tetejére:

  • 1 ek porcukor

A tésztához a vajat keverd habosra a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá a tojásokat, a keményítőt és a sütőporos lisztet. A tésztát töltsd kivajazott formába, és símítsd el a tetejét. Az almát hámozd meg, és vágd fél cm-es szeletekre. A tésztán körkörösen rendezd el az almaszeleteket, majd tedd be az egészet a 180 C-ra előmelegített sütőbe, és süsd 35 percig. A tejfölt keverd össze a tojásokkal, cukorral és a vaníliás cukorral, majd öntsd az almaszeletekre. Tedd vissza a sütőbe, és süsd még 25 percig. Vedd ki a tortát a sütőből, hagyd kihűlni, és porcukorral meghintve tálald.


P.S: Forrás: Nova Szakácskönyvek, Édességek.

Szezámos-mustárszószos karaj


  • 8 szelet karaj
  • 3 ek mustár
  • 2 ek pirított szezámmag
  • 6 dl marhahúsleves (kockából is mehet)
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 0,5 kk fokhagyma granulátum
  • 1 dl fehérbor
  • 3-4 ek tejföl
  • olaj
  • ételízesítő
  • bors

A karajt fűszerezd be ételízesítővel és borssal, majd pici olajon süsd át mindkét oldalról. A húst szedd ki, majd keverd a serpenyőbe a mustárt, fokhagyma granulátumot, add hozzá a fehérbort és a levest, ízesítsd kedved szerint, főzd össze az egészet. Keverd hozzá a pirított szezámmagot, és tedd vissza a húsokat is a szószba. Add hozzá a tejfölt, és egy kevés vízben feloldott étkezési keményítőt, és főzd közepes lángon, amíg a szósz kellőképp be nem sűrűsödik. Sütkrumplival vagy krumplipürével tálald.
P.S: Forrás: Dobra hrana, 10/2010. A szezámmagot zsiradék nélkül pirítsd meg egy kisebb serpenyőben. Ha alkoholmentesre készítenéd, akkor egyszerűen hagyd ki a bort, és a leves mennyiségét növeld meg 1 dl-vel.

11/15/2010

A tökéletes csoki szuflé:))))

Mit vár el az ember egy tökéletes csoki szuflétól? Én, személy szerint azt, hoogy alul-fölül, és körben kemény legyen, a belsejében pedig lapuljon ott egy jó nagy adag, folyós csokikrém. Hát ez a szuflé pont olyan. Nem merem leírni mennyi idő alatt fogyott el...:)Lássuk, mi kell hozzá!
  • 200 gr étcsoki
  • 150 gr vaj
  • 6 tojás
  • 175 gr porcukor
  • 125 gr liszt
  • vaj a formákhoz

A formákat kend ki olvasztott vajjal. A csokit a 150 gr vajjal együtt vízgőz felett olvaszd fel. A tojásokat a porcukorral keverd habosra, majd add hozzá a lisztet is, mixerrel keverd össze. Végül mehet bele a vaj+csoki keveréke, még egyszer mixerrel jó alaposan keverd össze, madj öntsd az előkészített formákba. 180 C-ra előmelegített sütőben süsd addig, amíg a szuflé teteje meg nem emelkedik.
Jajjj, hát ezt a fotót sem hagyhattam ki:)))


P.S: Recept a BBC Good Food oldaláról. Még egy pár személyes megjegyzés: a sütési idő attól függ, hogy kinek mekkora a szuflé formája. Ha nagyobb, mint az enyém (2 dl űrtartalom), vagy ha szuflé forma hiányában kávéscsészében sütitek, akkor kb. 15 perc kell neki. Ha kisebb szuflé formában készül (1 dl űrtartalom), akkor elég neki 10 perc (az eredeti recept 8-12 percet ír). Tökéletes ünnepi süteménynek is, mert akár előre is el lehet készíteni, amikor beleöntöd a cuccot a formákba, csak besúvasztod a frizsibe, aztán amikor kell, előkapod, és röpke 10 perc alatt kész is (ilyenkor azért a sütési időt 1-2 perccel növelni kell). Tejszínhabbal tálalva isteni:)

11/04/2010

Sajtszószban sült diós karfiol


  • 1 nagy fej karfiol
  • ételízesítő
  • 0,5 l tej
  • 50 gr vaj
  • 4 ek liszt
  • 2 db ömlesztett kockasajt
  • 150 gr reszelt cheddar (vagy más) sajt
  • őrölt szerecsendió
  • 4 ek zsemlemorzsa
  • 2 marék darabolt dió
A karfiolt tisztítsd meg, szedd rózsáira, és párold puhára. Egy tűzálló tál aljára szórj 2 ek zsemlemorszát, madj szedd bele a párolt karfiolt, szórd meg egy kis ételízesítővel. Szórd rá a darabolt diót is. Egy nagyobb lábasba öntsd bele a tejet, add hozzá a vajat és a lisztet, keverd el, majd forrald fel. Forrástól számítva, kézi habverővel kevergetve főzd még pár percig, amíg szépen be nem sűrűsödik. Ekkor vedd le a tűzről, add hozzá a kockasajtot és a reszelt cheddart, a szerecsendiót, és ha szükséges, sózd meg. Jól keverd át az egészet, a sajt gyönyörűen meg fog benne olvadni. Ezzel a sajtkrémmel öntsd le a karfiolt,szórd meg a maradék 2 ek zsemlemorzsával és süsd 200 C-ra előmelegített sütőben olyan 25-30 percig, amíg szép aranybarnára nem sül.
P.S: Innen inspirálódtam:)Tökéleters köret, nagyon gyorsan elkészül, a sajtszósz pedig valaim isteni krémesre sül össze a karfiollal:) Szerettük!