9/30/2010

Narancsos sáfrányos rizses csirke


  • 6 csirkecomb
  • 1 vöröshagyma
  • 3 sárgarépa
  • 300 gr gomba
  • 1 csomó újhagyma
  • 150 gr rizs
  • 1 narancs leve és héja
  • 0,5 gr sáfrány
  • 6 dl leves (kockából)
  • 1 kk őrölt piros paprika
  • vegeta
  • bors
  • pici olaj
A combokat szórd meg vegetával és dörzsöld be őrölt piros paprikával, majd forró olajon süsd meg őket minden oldalról. Add hozzá a felkarikázott sárgarépát és a felkockázott vöröshagymát, pirítsd pár pericg, majd öntsd fel a leves felével. Párold addig, amíg a hús és a zöldségek meg nem puhulnak. Vedd ki a húst, dobd bele a lábasba a felkarikázott újhagymát, a felszeletelt gombát, a rizst, a sáfrányt, és a narancs reszelt héját és kifacsart levét.Kevergetve főzd, és apránkémt öntsd hozzá a fennmaradt levest, egészen addig, amíg a rizs meg nem fő és a felesleges folyadék el nem párolog:)

Forrás: Dobra hrana, 07/2009

Fahéjas kávé - Ki kér?


  • 4 kk nescaffe
  • 4 kk cukor
  • 1 ek holland kakaópor
  • 1 púpos kk fahéj
  • 4 dl meleg tej
  • 2 dl meleg víz
  • 2 dl tejszín
  • 40 gr reszelt csoki
Kávé mixerrel habosítsd fel a nescafet, cukrot és egy pici vizet. Add hozzá a meleg tejet, a meleg vizet, a fahéjat és a kakaót, majd jól keverd össze. A kávét öntsd 4 bögrébe, oszd el a tetejükön a felvert tejszínt, és szórd meg reszelt csokival. (4 főre való adag:))

9/29/2010

Tejszínes csirkemell


  • 800 gr csirkemell filé
  • 1 zacskós gombakrémleves
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 dl tej
  • bors
  • ételízesítő
  • zöldfűszerek ízlés szerint
  • 1 brokkoli
  • olaj

A csirkemellet vágd vékony szeletekre, klopfold ki, majd forgasd bele mindkét oldalról a gombakrémleves porba. hússzeleteket tedd egymás mellé egy kiolajozott tűzálló tálba. A tejfölt keverd el a tejszínnel és a tejjel, adj hozzá pici ételízesítőt, sót, borsot, zöldfűszereket (én egy kis bazsalikomot és oregánót tettem), és ezzel a cuccal öntsd nyakon a húst. 200 C-ra előmelegített sütőben süsd, amíg szépen meg nem pirul. Párolt brokkolival vagy krumplipürével tálald.
Forrás: Dobra hrana, 06/2010

9/25/2010

Banános zabpelyhes gyümölcskenyér


  • 2 tojás
  • 100 gr nádcukor
  • 1 kk fahéj
  • 100 gr vaj
  • 175 gr teljes kiőrlésű liszt
  • 2 kk sütőpor
  • 50 gr zabpehely
  • 350 gr banán, meghámozva
  • 100 gr durvára vágott dió
A tojásokat keverd össze a cukorral, fahéjjal és a puha vajjal, majd add hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a zabpelyhet. Legvégül add a masszához az összetört banánt és a durvára vágott diót, majd keverd össze. Öntsd vajazott-lisztezett (vagy szilikonos) őzgerinc- vagy kenyérformába, és süsd 180 C-on tűpróbáig.
P.S: Forrás: BBC Good Food, 101 Torta és sütemény, Kipróbált és bevált receptek. A sütemény sütési ideje attól függ, hogy mekkora és milyen formában sütitek. Az őzgerinc formák általában hosszabbak a síma kenyérformánál, így ezekben nagyjából 60 perc alatt sül meg a banánkenyér. A síma négyszögletű kenyérformában valamivel hosszabb ideig tart a sütés, így ha kezd barnulni a süti teteje, érdemes alufóliával befedni nagyjából a sütési idő felénél.
Még több banánkenyér recept:

9/24/2010

Zabpelyhes kenyér


  • 3,2 dl víz
  • 30 ml olívaolaj
  • 300 gr finomliszt
  • 100 gr teljes kiőrlésű liszt
  • 100 gr zabpehely
  • 1 ek só
  • 1 ek sikér
  • 1 tasak szárított élesztő (7 gr)

A hozzávalókat a felsorolt sorrendben öntsd a kenyérsütő tartályába, és süsd meg a kenyeret alap (fehérkenyér) programon.

Spenótos-krémsajtos dip


  • 150 gr spenótpüré
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 150 gr krémsajt (én fokhagymásat használtam)
  • bors

Az olívaolajon párold át a lecsepegtetett spenótpürét, adj hozzá 2 gerezd áttört fokhagymát, és párold az egészet még egy pár percig, majd tedd félre hűlni. A tejfölt keverd össze a krémsajttal, add hozzá a spenótot, jól keverd össze, sózd, borsozd ízlés szerint, és jól behűtve tálald.
P.S: Frissen sült kenyér mellé isteni:)))

Vendégváró sós muffin kukoricalisztből


  • 1 bögre joghurt
  • 1 bögre olaj
  • 4 tojás
  • 150 gr túró
  • 1 bögre kukoricaliszt
  • 1 bögre fehérliszt
  • 1 sütőpor
  • 150 gr felkockázott sonka
  • 100 gr felkockázott savanyú paprika
  • szezámmag

Mixerrel keverd össze a tojásokat, az olajat és a túrót, majd keverd hozzá a sütőporal elkevert 2 féle lisztet. Forgasd a masszába a sonka kockákat és a felkockázott savanyú paprikát, majd töltsd a tésztát papírformával bélelt muffin sütőbe. A muffinok tetejét szórd meg szezámmaggal. 180C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig.

Rácsos almás pite



Tésztához:
  • 300 gr liszt
  • 200 gr vaj
  • 175 gr cukor
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
  • 1 citrom leve
  • 1 kg savanykás alma
  • 50 gr mazsola
  • 50 gr cukor
  • 1 kk fahéj
És még:
  • 2 tojás
  • 3 ek tej
  • 1 ek vaníliás pudingpor

A tészta hozzávalóit gyúrd össze, csomagold be alufóliába, és tedd 2 órára hűtőbe. A meghámozott almákat vágd kockákra, locsold meg a citromlével, és keverd össze a fehéjjal, mazsolával és a cukorral. A tészta 2-/-át lisztezett felületen nyújtsd ki, majd tedd vajazott-lisztezett formába, szúrkáld meg párszor. Erre jön az almás töltelék. A tojásokat keverd össze a tejjel és a pudingporral, és öntsd az almás töltelékre. A fennmaradt tésztából derelyevágóval vágj csíkokat, és tedd rács alakban a pitére. Süsd 200 C-ra előmelegített sütőben 50-60 percig.
P.S: Nagyon szeretjük az almás sütiket. Carlostól kaptam horvátországi nyaralásunk alatt 2 jó nagy szakácskönyvet, abból néztem ki ezt a receptet, viszont a a tésztával nem voltunk tól jó barátságban, sehogyse akarta megadni magát, miután kivettem a hűtőből. Túlságosan ragadt, így miután megelégeltem vele a szöszölést, alá fölé tettem egy-egy folpack darabot, és közte nyújtottam ki a tésztát. A felső fóliát levettem, aztán alányúltam, és kiborítottam a pite formába, levettem a másik fóliát is, eligazgattam, és megnyugodtam, mert az elején komoly kétségeim voltak a süti végkimenetelét illetően. Miután a kezdeti izgalmak elmúltak, a sütőből egy csodálatosan finom almás pite került az asztalunkra:)És nem csak a töltelék lett finom, hanem a tésztája is:))))

9/22/2010

Joghurt muszaka


  • 6 közepes krumpli
  • 2 póréhagyma
  • 500 gr darált hús
  • 300 gr spenót
  • bors
  • ételízesítő
  • 3 dl joghurt
  • 3 tojás
  • pici olaj


A krumplit héjában főzd meg. A karikákra vágott póréhagymát kevés olajon párold meg, add hozzá a daált húst, sózd, borsozd, adj hozzá ételízesítőt. Amikor a hús is elkészült, keverd hozzá a spenótot is. Főzd így együtt még egy 5 percig. Vékonyan olajozz ki egy tűzálló tálat. A krumplit hámozd meg, és vágd karikákra. A tálba tegyél egy réteg felkarikázott krumplit, erre kerül a húsos-spenótos cucc, majd erre a maradék krumpli karika. A tojásokat keverd össze a joghurttal, és adj hozzá pici sót. Ezzel öntsd le a muszakát, és süsd 200 C-on, amíg szépen meg nem barnul.

9/20/2010

Gyros kenyér


  • 275 ml víz
  • 75 ml étolaj
  • 1 kk só
  • 2 ek gyros fűszerkeverék
  • 450 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csomag szárított élesztő (7 gr)
  • 1 csapott kk cukor

A hozzávalókat a felsorolási sorrendben töltsd a kenyérsütő tartályába, és süsd meg whole wheat (teljes kiőrlésű) programon. A megsült kenyeret borítsd ki és hagyd kihűlni.
P.S: Forrás: Dr. Oetker Kenyérsütés 2.Levesekhez, salátákhoz, tzatzikihez, sültekhez tökéletes:)

9/15/2010

Jaffa torta - Nyereményjáték:)

Kedveseim,

Szeptember 13-án ünnepeltem a szülinapomat. Ennek örömére szeretnék Nektek kedveskedni egy kis nyereményjátékkal, hogy megajándékozzalak Benneteket, akik olvastok, és szerettek hozzám jönni. Annyi a dolgotok, hogy szeptember 30-ig kommenteltek erre a postra, ezután a nevetek automatikusan felkerül egy cetlire, a cetli egy kalapba, amiből Marko babával fogok kihúzatni 3 nyertest. A nyertesek nevét ezek után a blogomon közzéteszem. És hogy mit lehet nyerni? 3 gaszto tematikájú csomagot, a tartalma egyelőre legyen titok, így izgalmasabb:)))Szóval várom a kommenteket!Remélem, sokan jöttök és játszatok velem!Addig pedig megmutatom Nektek, milyen torta készült a nagy napra:)



Tésztához:
  • 6 tojás
  • 6 ek cukor
  • 3 ek olaj
  • 4 ek liszt
  • 1 sütőpor
  • 6 ek darált dió
A krémhez:
  • 1,5 l tej
  • 250 gr cukor
  • 4 zacskó vaníliás puding
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 250 gr margarin
  • 150 gr darált keksz
  • 150 gr olvasztott csoki
És még:
  • 4 dl narancslé
  • 300 gr babapiskóta
  • 2 doboz narancsos piskótatallér
  • 3 zacskó tejszínhabpor

A tésztához:
a tojásokat keverd össze mixerrel a cukorral, add hozzá az olajat, a sütőporral elkevert lisztet és a darált diót. Egy közepes méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral (én a sütőpapírt is meg szoktam vajazni, hogy biztosan szépen le tudjam húzni a papírt a tésztáról), öntsd bele a tésztát, és süsd 200 C-on amíg szép aranybarnára nem sül (15-20 perc).
A krémhez:
forralj fel 1,2 l tejet 250 gr cukorral. A maradék 3 dl tejben keverd csomómentesre a pudingport és az étkezési keményítőt, majd öntsd a forró tejbe, és főzd krémmé. Hagyd kihűlni. Egy margarint keverj habosra, és mixerrel keverd hozzá a vaníliás krémet. A krémet oszd 3 egyenlő részre, az egyikbe keverd bele a darált kekszet, a másikba az olvasztott csokit, a harmadikat hagyd úgy, ahogy van.
Utolsó lépések:
A tésztát spricceld meg egy kis narancslével. Első rétegként kend a tésztára a kekszes krémet. A kekszes krémet fedd be narancslébe mártogatott narancsos piskóta tallérokkal. Erre kerül a csokis krém, majd ezt fedd be narancslébe mártogatott babapiskótával. Erre kerül a harmadik , síma vaníliás krém. A tejszínhabport készítsd el a tasakon lévő utasítás szerint, és vond be vele a tortát.
P.S: A tortát érdemes egy nappal előtte elkészíteni, mert akkor a legfinomabb, ha már összeértek az ízek. Aki picit édesebben szereti, az nyugodtan tegyen a krémbe 300 gr cukrot, én 250-el készítettem. Egyébként amelett, hogy finom, gyönyörűen szeletelhető is:) (Forrás: Dobra hrana, 06/2010)

9/12/2010

Máklepény


  • 3 tojás
  • 250 gr cukor
  • 2,5 dl tej
  • 200 gr darált mák
  • 200 gr liszt
  • 1 sütőpor
  • fahéj
  • 2-3 marék mazsola
  • porcukor a tetejére
A tojásokat a cukorral és a tej felével mixerrel jól keverd össze, add hozzá a mákot és a sütőporos lisztet, majd hígítsd a maradék tejjel. Adj hozzá fahéjat ízlés szerint és keverd hozzá a mazsolát is, majd öntsd az egészet vajazott-lisztezett formába. 180 C-on süsd kb. 30 percig. Porcukorral megszórva, baracklekvárral tálald.
P.S: Valami gyorsat akartam, és édeset. És mivel volt itthon mákom, valami mákosat. Horváth Ilona Szakácskönyvéből vettem a receptet, annyit variáltam rajta, hogy tettem bele mazsolát és fahéjat, citromhéjat viszont nem. Annyira egyszerű, hogy egyszerűbb nem is lehetne. 5 perc alatt kész az egész, és annak ellenére, hogy nincs benne semmiféle zsiradék (sem olaj, sem margarin), nagyon finom puha, és egyáltalán nem száraz.

9/10/2010

Tartalmas házikenyér


  • 3 dl víz
  • 75 ml étolaj
  • 2 kk só
  • 300 gr búzaliszt
  • 100 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2 csomag szárított élesztő (2x7gr)
  • 1 kk cukor
  • 1 ek sikér
  • 100 gr zabpehely
A felsorolt hozzávalókat a zabpehely kivételével a megadott sorrendben töltsd a kenyérsütő tartályába, majd indítsd el a gépet normál programon. A hangjelzés után add hozzá a zabpelyhet is. A megsült kenyeret borítsd rácsra és hagyd hűlni.
P.S: A recept Dr. Oetker Kenyérsütés 2 c. könyvéből származik. Az eredeti sikért nem ír, de én tettem bele. Nagyon finom, és ahogy a recept címe is mondja, tartalmas kenyér:)

9/09/2010

Zöldborsóleves galuskával


  • 1 ek vaj
  • 450 gr zöldborsó
  • 1 ek liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek liszt
  • 4 dl tej
  • 4 dl víz
  • ételízesítő
A galuskához:
  • 20 gr olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 3 ek liszt

A borsót szórd a felolvasztott vajra, párold folyamatosan kevergetve. Ha már majdnem puha, szórd rá a petrezselymet és a lisztet, hagyd, hogy a liszt egy picit megpiruljon, majd öntsd fel tejjel. Adj hozzá még 4 dl vizet, sózd, adj hozzá ízlés szerint ételízesítőt is. Amíg a leves el nem kezd forrni, készítsd el a galukatésztát. A vajat olvaszd meg, adj hozzá 1 tojást és 3 ek lisztet, és villával keverd csomómentesre. Ha már a leves forr, szaggasd bele a galuskákat. Amikor a galuskák feljönnek, a leves már el is készült:)

9/07/2010

Mézeskenyér


  • 250 gr méz
  • 150 gr cukor
  • 80 gr vaj/margarin
  • 200 gr rozsliszt
  • 200 gr búzaliszt
  • 1 sütőpor
  • 3 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 100 gr darabolt dió/mogyoró
  • 100 gr mazsola/kandírozott gyümölcsök
  • 3 dl tej

A mézet, a cukrot és a vajat kevergetve olvaszd fel, és onnantól még főzd 2 percig. Hagyd langyosra hűlni. A két féle lisztet keverd össze a sütőporral, a fahéjjal és a mézeskalácsfűszerekkel, majd keverd össze a mézes cuccal. Add hozzá a diót/mogyorót és a mazsolát/kandírozott gyümölcsöket, és a 3 dl tejet. Az egészet mixerrel jó alaposan keverd össze. A tésztát öntsd vajazott kenyérformába, és 180 C-on süsd kb. 60 percig.
P.S: Kidőlt a család, elkapott bennünket valami nyavalya. Semmi szörnyű, de mindannyiunknak folyik az orra. Ilyenkor ösztönösen kívánom a mézes-fűszeres dolgokat, szerintem gyógyító erejük van:) Vágytam volna Anyu mézes kenyerére, aminek persze a receptjét még nem kértem el, így elkezdtem kotorászni a receptes könyveim között, hátha találok valami hasonlót. És legnagyobb örömömre, Dr. Oetker "Karácsonyi sütemények" c. könyvében rátaláltam erre a receptre. Első olvasatra tudtam, hogy ez az, amit keresek! A méz, a fahéj, a tej és a mézeskalács fűszer, tökéletes kombináció, beleszerettünk ahányan csak kóstoltuk:) (Én szilikonos formában sütöttem, ilyenkor nem kell a formát kikenni, és könnyedén ki is jön belőle a kenyér. Egyébként lehet símán tepsiben is sütni, tetejét megszórni darabolt dióval/mandulával , ilyenkor elég neki 25 perc a sütőben.)

Zöldfűszeres kenyér


  • 2,5 dl víz
  • 30 ml olívaolaj
  • 450 gr finomliszt
  • 1 ek sikér
  • 1 ek só
  • 1 tasak (7 gr) szárított élesztő
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 ek petrezselyemzöld
  • 0,5 ek rozmaring
  • 1 ek oregano

A kenyér hozzávalóit a megadott sorrendben töltsd a kenyérsütőgép tartályába, majd süsd a kenyeret alap programon (basic).Ha megsült, pár perc pihentetés után borítsd rácsra, hűtsd ki és szeleteld.
P.S: Recept F. Horváth Ilona 'Kenyerek és péksütemények' című könyvéből. Isteni finom:)

9/03/2010

Mogyorós szilvatorta


A tésztához:
  • 250 gr liszt
  • 75 gr cukor
  • csipet só
  • 125 gr vaj vagy margarin
Töltelékhez:
  • 100 gr cukor
  • 2 tojássárgája
  • fahéj
  • 0,5 citrom héja
  • 750 gr szilva
  • 75 gr őrölt, pörkölt mogyoró
Tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek tej
A tészta hozzávalóiból gyúrj omlós tésztát, csomagold be folpackba, és tedd 1 órára a hűtőbe. A tészta 2/3-ából lisztezett munkafelületen nyújts a formánál picivel nagyobb kört, a formát pedig vajazd ki. A nyújtófa segítségével helyezd a tésztát a formába, a peremen túllógó részeket (már ha van ilyen), vágd le. A tésztára szórd rá a pörkölt, őrölt mogyorót. A töltelékhez a 2 tojássárgáját keverd habosra a cukorral, a citromhéjjal és a fahéjjal. Keverd hozzá a felkockázott, lecsepegtetett szilvát, és jól forgasd össze az egészet. A tölteléket öntsd a pörkölt mogyoróra, és egyenged el. A fennmaradt 1/3 tésztát nyújtsd kör alakúra, derelyevágóval vágj belőle csíkokat, és rácsozd be vele a pitét. A végeinél nyomd a csíkokat a tésztaperemhez. A rácsot kend le 1 tojássárgája + 2 ek tej keverékével, majd süsd meg a szilvatortát 40-45 perc alatt 180 C-ra előmelegített sütőben.

P.S: Őrölt, pirított diót is lehet használni a mogyoró helyett, azzal is nagyon finom:)

9/02/2010

Fetás olívás pite maradék kenyérből

Marko szülinapjára sütöttem 2 kenyeret, és a Nagymamikám is hozott két otthoni kenyeret, mert tudja hogy imádom, így elég nagy volt nálunk a kenyérdömping. Persze nem ettük meg mindet, kidobni viszont sajnáltam volna, így született meg a recycling jegyében ez a pite. Nagyon finom lett:)


Kell hozzá:


  • 5 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 200 gr Feta sajt
  • 2 kk oregano
  • felkarikázott olívabogyó (mennyiség ízlés szerint)
  • 500 gr felkockázott szikkadt kenyér
  • 200 gr reszelt trapista
A tojásokat keverd mixerrel össze a tejjel, tejföllel, olajjal és a Feta sajttal, add hozzá az oregánót, sót (ha szükséges), és a karikákra vágott olajbogyót. Forgad bele a kenyérkockákat, majd az egészet öntsd vajazott , kisebb tepsibe. 200 C-on süsd, amíg a teteje szép aranybarnára nem sül. Kockákra vágva tálald.

Ribizlis muffin


  • 2 tojás
  • 125 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2,5 dl tej
  • 300 gr liszt
  • 2 kk sütőpor
  • 8 ek olaj
  • 300 gr ribizli

A tojásokat keverd habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Add hozzá a tejet és a sütőporral elkevert lisztet, majd legvégül az olajat, még egyszer keverd jól át az egészet mixerrel. Ezután kanállal keverd a tésztába a ribizli 2/3-át, és adagold a tésztát a muffinsütőbe. A maradék ribizlit oszd el egyenletesen a muffinok tetején, majd süsd meg őket 175 c-ra előmelegített sütőben, amíg szép aranybarnára nem sülnek (nem mértem, de kb. olyan 30-35 perc lehetett).

9/01/2010

Hangulatfotók Pag szigetéről - offtopic:)

Drágáim,
kisebb szünet után ismét itt vagyok, a jól megérdemelt pihenő után visszatértem Hozzátok és a sütőmhöz:), Ti is és a sütőm is hiányoztatok:))) Honap hozok új recepteket, addig pedig itt van pár hangulatfotó a nyaralásunkról:) Gizike külön kérésére Markoról is mellékelek strandolós fotót:)