10/28/2008

Sütőtökös golyók


  • 300 gr darált keksz
  • 1,5 dl narancslé
  • 200 gr vaj
  • 100 gr darált dió
  • 1 kk fahéj
  • 150 gr porcukor
  • 300 gr sült sütőtök turmixolva
Forgatáshoz:
  • 100 gr csokidara
  • 100 gr kókusz
A hozzávalókat a leírt sorrendben összekevered, hogy kompakt masszát kapj, majd formálj belőle golyókat. A golyók felét forgasd csokidarába, a másik felét pedig kókuszba. Ennyi:)

Forrás: Dobra hrana, 2008/12, október. Megint csak sütőtök, egy kicsit más formában. Ez is naaaaagyon finom, és kb. 20 perc alatt készül el:)


10/26/2008

Sütőtökös süti




  • 400 gr sütőtök

  • 250 gr teljes kiőrlésű liszt

  • 1 zacskó sütőpor

  • 3 tojás

  • 150 gr barna cukor

  • 100 gr darált mandula

  • 100 gr kókusz

  • 1 vaníliás cukor

  • 1 dl olaj

  • 3 dl tej

A sütőtököt meghámozod, és lereszeled. Egy tálban összekevered a tejet, olajat, sütőport, vaníliás cukrot, a barna cukrot és a tojásokat, majd hozzadod a lisztet, a tököt, a kókuszt, a darált mandulát, és az egészet kanállal jól elkevered. Vajazott-lisztezett formában sütöd 200C-on, amíg aranybarna nem lesz.




P.S: Forrás: Dobra hrana, 2008/12. október. Ősszel imádom a sütőtökös dolgokat, mert feldob a narancssárga színe, és isteni illat lesz a lakásban, ha bármit készítek belőle. Ez a süti igazi telitalálat volt, annyit módosítottam az eredeti recepthez képest, hogy 100 gr csokit felolvasztottam, pici margarinnal és pici tejjel, és a süti tetejére csorgattam. A mandula helyett én mogyorót használtam, de ugyanúgy lehet darált dióval is helyettesíteni. Nagyon finom:)

Krumplis tészta


  • 500 gr tészta
  • 6 közepes krumpli
  • bors
  • 5 közepes fej hagyma
  • pici olaj
  • 1 kk pirospaprika
A krumplit meghámozod, felkockázod, és sós vízben megfőzöd. Közben 3 fej hagymát megtisztítasz, és apróra vágsz, majd olajon üvegesre pirítod. A krumplit leszűröd, összetöröd, sózod, borsozod. A serpenyőt leveszed a tűzről, egy tálba öntöd a tartalmát, és hozzákevered a pirospaprikát. A pirospaprikás-hagymás cuccot hozzáadod az összetört krumplihoz. Jól átkevered, majd összeforgatod a tésztával. A maradék két fej hagymát karikákra vágod, és olajon aranybarnára sütöd, ezzel megszórod a tésztát és tálalhatod is.
P.S: Időről időre megkívánjuk a teljesen egyszerű, házi kosztot. Most is ez történt, így ma krumplis tészta került az asztalra, sok-sok csemegeuborkával és savanyúsággal.Fodros nagykocka tésztám most nem volt itthon, így farfalle tésztából készítettem:)

10/23/2008

Banános-csokis muffin



  • 20 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 0,5 kk szódabikarbóna
  • 3 kk holland kakaópor
  • fahéj
  • 1 tojás
  • 17,5 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1,25 dl kefír
  • 3 banán
  • 5 dkg durvára vágott étcsoki
Az első 5 hozzávalót összekevered. Egy külön tálban összekevered a tojást, cukrot, olajat, kefírt, és összekevered a lisztes masszával. Hozzáadod a tört banánokat és a csokidarabokat, papírral kibélelt muffinformába adagolod a tésztát, és 180C-ra előmelegített sütőben sütöd.

P.S: 12 db muffin lett belőle. Az egyik régebbi füzetemben találtam a receptet, még jó régen írtam ki, amikor megvettem a muffinsütő formámat. Ha esetleg valaki sajátjaként ráismer a receptre, szóljon, szívesen feltüntetem forrásként:)

Chicken meal



  • 500 gr csirkemell filé
  • 3 ek olaj
  • 3 ek liszt
  • 0,5 l tej
  • 2 dl tejfölKép hozzáadása
  • bors
  • petrezselyem
  • 100 gr brokkoli
  • 200 gr sárgarépa
  • 200 gr gomba
  • 200 gr póréhagyma
A csirkemelet vágd fel csíkokra, majd süsd meg az olajon. Ha ezzel kész vagy, szedd a húst egy tálba, és a serpenyőbe öntsd bele a lisztet, öntsd fel a tejjel és a tejföllel, és lassú tűzön főzd, amíg a mártás be nem sűrűsödik. Sózd, borsozd, add hozzá a petrezselymet, és ha már eléggé besűrűsödött, öntsd a húsra. A zöldségeket párold meg, és tálald az elkészült hússal és mártással.

P.S: Forrás: Kuhinjica, 2008, 18. október-november. Nagyon finom, és kevesebb, mint fél óra alatt az egész étel el is készül.Azért egy kis sültkrumplit még készítetettem hozzá, így ebből az adagból hárman -ebből két férfi:)- laktunk jól:)

Mángoldos/spenótos proja


  • 2 dl kukoricaliszt
  • 2 dl búzaliszt
  • 4 tojás
  • 2 dl joghurt
  • 1 dl olaj
  • 2 dl összetört túró
  • 1 sütőpor
  • 1 köteg mángold (vagy spenót), párolva, felszeletelve
A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben összekevered, belekevered a párolt, felszeltelt mángoldot. Vajazott, lisztezett formába öntöd, és 200 C-on sütöd, amíg aranybarna nem lesz.
P.S: A mángold helyettesíthető spenóttal is. Én is most spenóttal készítettem, és őzgerinc formában sütöttem. Tűpróbával érdemes azért ellenőrizni, hogy a közepe is jól átsült-e, főleg ha valami magasabb formában készül.Finom:)

10/20/2008

Chocolate souffle / Csokis felfújt


  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 6 csapott ek liszt
A csokit a vajjal vízgőz felett megolvasztod. A tojásokat a cukorral mixerrel jó habosra kevered, majd hozzáöntöd az olvasztott csokis masszát. Kanállal összeforgatod, majd hozzáadsz 6 csapott ek lisztet. Ezzel is összeforgatod, a masszát vajjal kikent souffle formákba adagolod ( a formák ne legyenek teljesen tele). Az így előkészített soufflé mehet be a 200C-ra előmelegített sütőbe 20 percre. (ne tovább, hogy a soufflé belsejében levő csokikrém krém állagú maradjon).


P.S: Ezt a nagyon finom desszertet Anyuval készítettük a hétvégén, és az eredeti recepthez képest dupla adag, mert sokan voltunk, így 8 db. csoki soufflénk lett. Az eredeti receptet Anyu Nigellától leste el, és valami isteni finom. Persze a cukorból mindíg valamennyit lespórolunk, csak hogy megnyugtassuk a lelkiismeretünket:) Azt hiszem, látszik a fotón is, hogy a soufflé tetején ropogós, kemény kéreg keletkezik, alatta pedig ott van az isteni finom csokikrém...

10/19/2008

Birsalmás-mogyorós pite



Tészta:
  • 120 gr vaj
  • 70 gr cukor
  • 2 tojás
  • 300 gr liszt
  • 0,5 sütőpor
Töltelék:
  • 270 gr sárgabaracklekvár
  • 1 kg birsalma
  • 1 ek citromlé
  • 1 bögre darabolt mogyoró
  • 1 vaníliáscukor
  • porcukor a szóráshoz

A tészta hozzávalóit gyúrd össze, és tedd legalább fél órára a frizsibe. A birsalmát hámozd meg, reszeld le, locsold meg a citromlével. A tésztát nyújtsd ki, és tedd vajazott-lisztezett kerek formába. Pár helyen szurkáld meg villával, kend meg a baracklekvárral, majd egyenletesen oszd el rajta a reszelt birsalmát. 180 C-ra előmelegített sütőben süsd 20 percig, vedd ki a sütőből, majd szórd meg a mogyoróval és a vaníliáscukorral, majd süsd további 10 percig. Porcukorral megszórva tálald.


P.S: Ebben a sütiben nincs sok cukor, ezért kifejezetten savanykás desszert, mert dominál benne a birsalma. Így csak azoknak ajánlom, akik szeretik a savanykás ízeket. Számomra a birsalma, a sütőtök mellett, kifejezetten őszi gyümölcs, így ahogy jön a hidegebb idő, biztosan készítek valami sütőtököset, vagy birsalmásat. De leginkább mindkettőt:)


Hamburger



  • 600 gr darált hús
  • 100 gr póréhagyma
  • 2 ek petrezselyem apróra vágva
  • bors
  • 1 fej saláta
  • 400 gr paradicsom
  • reszelt sajt
  • 8 zsemle / lepény
  • ketchup / majonéz
A póréhagymát vágd apróra, gyúrd össze a darált hússal és a petrezselyemmel. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd formálj a masszából 8 lepényt. Olajjal kikent tűzálló tálba tedd a húst, és süsd 200 C-ra előmelegített sütőben. A paradicsomot szeleteld fel, a lepényeket vágd félbe, kend meg majonézzel vagy ketchuppal, majd helyezz rá 2 salátalevelet, az elkészült húst és a szeletekre vágott paradicsomot, szórd meg reszelt sajttal, és kész is.
P.S: A hamburger húst én mindíg 2/3 marha és 1/3 sertéshús keverékéből szoktam csinálni, mert így nem túl zsíros a hús, de a pici sertéshústól nem is száraz. Így a legfinomabb:)

10/15/2008

Gyors gombás pite

  • 30 dkg gomba
  • 1 fej hagyma felaprítva
  • 4 tojás
  • 1 bögre joghurt (2 dl)
  • 1 sütőpor
  • 10 kanál liszt
  • bors
  • petrezselyem
  • olaj
A felszeletelt gombát párold meg a hagymán, amíg el nem párolog a leve. Sózd, borsozd, add hozzá a petrezselymet, és hagyd hűlni. A tészta hozzávalóit mixerrel keverd össze, majd add hozzá a kihűlt gombát. Olajjal kikent formában süsd 180 C-on, amíg szép aranybarnára nem sül.
P.S: Lehet rozslisztből és teljes kiőrlésű lisztből is készíteni. Lehet hozzáadni bacon kockákat is, úgy is nagyon finom. Joghurttal és ajvárral ettük:)

10/11/2008

Banános palacsinta



Tészta:
  • 2 tojás
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 2,5 dl tej
  • 200 gr liszt
  • 1 kk cukor
  • 1 ek olaj
Töltelék:
  • 4 banán
  • 2 ek sárgabaracklekvár

Tetejére:

  • darált dió
  • csokiöntet
  • tejszínhab
A tészta hozzávalóit keverd össze, és hagyd állni kb. 30 percet. Süsd meg a palacsintákat serpenyőben, az első palacsinta után már nem kell külön olaj a sütéshez, mert a tészta nem fog leragadni. Ha ezzel kész vagy, a tötelékhez törd össze a banánokat és add hozzá a lekvárt, keverd össze. Töltsd meg a palacsintákat, a tetejét szórd meg a dióval, locsold meg csokiöntettel, díszítsd tejszínhabbal.


P.S: Ezt a palacsintatésztát szoktam általában készíteni. Ha sós töltelékkel szeretnétek, az 1 kk cukor helyett 1 kk sót kell a tésztába tenni. A liszttől függ a tészta sűrűsége, ha kell, nyugodtan hígítsátok pici tejjel. Akkor jó, ha folyékony méz sűrűségű :)

Pizza


Tészta:
  • 0,5 kg liszt
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 1 kk só
  • 4 ek olívaolaj
Tetejére:
  • paradicsomsűrítmény
  • origano
  • 300 gr gépsonka
  • ecetes paprika
  • kukorica
  • 250 gr sajt

6 ek langyos vízben keverd el az élesztőport, és hagyd 15 percig, amíg felfut. A lisztet keverd össze az felfuttatott élesztővel, a sóval, olívaolajjal, és 2 dl langyos vízzel. Gyúrd össze, és hagyd kelni 45 percig. Amikor ezzel megvagy, a tésztát oszd két egyenlő részre, nyújtsd mindkettőt kör alakúvá, és hagyd még egy picit letakarva pihenni. Ezután jöhet rá a sűrített paradicsom, arra az origano, arra a sonka, paprika, kukorica, és a sajt. Mehet az egész a 180C-ra előmelegített sütőbe, kb. 25 percre, és kész is.

P.S: Férjem kívánságára készült, természetesen bármilyen feltéttel variálható.Picit tartottam a zacskós élesztőből készült pizza tésztától, mert valahogy a friss élesztőt jobban szeretem, de most nem volt itthon, viszont azt kell, hogy mondjam, hogy teljesen megállta az instant is a helyét. Ezt az egy árva szeletet sikerült kimentenem egy fotó erejéig, a többi mind elfogyott, mielőtt még egészben lefotózhattam volna.

Svájci almás süti



  • 300 gr leveles tészta
  • 4 ek darált mogyoró
  • 800 gr savanykás alma
  • 2 ek vaj
  • 80 gr cukor (30+20+30)
  • 50 gr mazsola
  • pici meggylikőr
  • 2 tojás
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 dl tejszín
  • 0,5 kk fahéj
Az almát meghámozod, felszeleteled, majd a vajon megpárolod. 30 gr cukrot hozzáadsz, és még 5 percig párolod. Közben a leveles tésztát kinyújtod, és vajjal kikent formába teszed, az alját több helyen villával megszúrkálod, majd megszórod a darált mogyoróval. Erre jönnek a párolt almaszeletek, és az előzőleg meggylikőrbe áztatott mazsola. A krémhez összekevered a tejszínt a tojással, hozzáadod a vaníliáscukrot, és még 20 gr cukrot, és az egészet rálocsolod az almaszeletekre. 200C-ra előmelegített sütőben sütöd kb. 35-40 percig, majd miután kivetted a sütőből, megszórod az utolsó maradék 30 gr cukor + fahéj keverékével.

P.S: Forrás: Lisa, 40/2008. A mostani Lisa nemcsak ez miatt a finom almás sütemény recept miatt volt jó, hanem azért is, mert egy két oldalas cikket olvahattam benne, nagy örömömre, Kern Ági blogertársunkról/földimről, akinek ez úton is szívből gratulálok, és sok sikert kívánok!Visszatérve a receptre, nekem 400 gr-os leveles tésztám volt, így az egészet felhasználtam, a síma vaníliás cukor helyett pedig bourbont tettem bele. Kb 30 perc alatt készül el, és nagyon finom:)






10/06/2008

Tonhal saláta



  • 2 tojás
  • 3 paradicsom
  • 280 gr konzerv tonhal
  • 4 csemegeuborka
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 dl majonéz
  • 300 gr kagylótészta
  • pici olívaolaj
  • fűszerkeverék
  • só, bors

A tésztát főzd meg sós vízben, szűrd le, locsold meg pici olívaolajjal, keverd össze, és hagyd hűlni. Közben főzd meg a tojásokat is. A paradicsomot, uborkát és a hagymát kockázd fel, a tonhalat pedig csöpögtesd le, hogy ne maradjon rajta felesleges olaj. Keverd őket össze a tésztával, fűszerezd, locsold meg az egészet a tejföl és a majonéz keverékével, majd az egészet díszítsd főtt tojás szeletekkel.

P.S:Forrás: Dobra hrana, 2008/9. A recept szerint menne bele hagyma is, én most kihagytam, és így is nagyon finom volt. Vacsorára, vagy előételnek szoktuk enni, bő negyed óra alatt az egész elkészül:)

10/05/2008

Brownies (Stahl Judit receptje)


  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg étcsoki
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg kakaópor
  • 0,5 kk sütőpor
  • 2 kk nescaffe
  • 2 tojás
  • szűk 1 dl olaj
  • 1 marék dió
  • vaj a forma kikenéséhez
A csokit felkockázod, hozzáadod a lisztet, cukrot, kakaóport, és a sütőport. Egy kisebb tálban feloldod a nescaffet 1 ek langyos vízben, hozzáadod a tojásokat és az olajat, habverővel az egészet símára kevered, és hozzáadod a lisztes masszához. Az egész mehet a vajjal kikent gyümölcstorta formába, a tetejét megszórod a dióval, és 175 C-ra előmelegített sütőben sütöd 18-20 percig.
P.S: Tényleg csak 18 percig kell sütni, így még másnap sem lesz száraz. Nagyon gyorsan elkészül, és nagyon finom a csokidaraboktól és a tetején a megpirított diótól. Sok-sok tejszínhabbal ettük:)

Pestos krumpli


  • 1 kg újkrumpli
  • 8 dkg friss bazsalikom
  • 8 dkg reszelt parmezán
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 dkg fenyőmag
  • 1 dl olívaolaj
  • bors
A krumplit meghámozod, és sós vízebn 15-20 perc alatt puhára főzöd. Közben a bazsalikomlevelet, fokhagymát, fenyőmagot robotgépbe teszed, és kb. 30 másodpercig őrölöd. Sózod, borsozod, apránként hozzáadod az olívaolajat. Ha ez kész, hozzáadod a parmezánt, elkevered, és a krumplira öntöd. Összeforgatod, és kész is.
P.S: Forrás: Jenny Stacey, Vegetáriánus konyha, Vince Kiadó, Budapest, 2005. A minap a kezembe akadt ez a jó kis szakácskönyv, régen lapozgattam, és megakadt a szemem ezen a recepten. Gyorsan el is készítettem, amíg még bírja a bazsalikomom a kiképzést:)A pestoból tripla adagot készítettem, mert egy-két hétig úgyis eláll, így majd hamarosan ismét készítenem kell valami finom pestosat:)

Göngyölt rántott csirkemell


  • 700 gr csirkemell
  • 1 krémsajt
  • 200 gr bacon
  • 150 gr reszelt trapista
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • vegeta
A csirkemellet vékony szeletekre vágod. Egy átlátszó alufóliára teszel két szelet húst, úgy, hogy a széleik fedjék egymást, és kiklopfolod, hogy téglalap alakú legyen, és sehol ne legyen luk. Sózod, vegetázod, majd a téglalap egyik felét megkened krémsajttal, ráteszed a bacont, és megszórod reszelt sajttal. Az alufólia segítségével feltekered, és a tekercset becsomagolod az alufóliába, hogy mindenhol jól záródjon. A hústekercseket alufóliástól sós vízbe teszed főni kb. 15 percre. Ha ezzel megvagy, leszeded az alufóliát, és a hústekercseket először lisztbe, tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatod, és olajon aranybarnára sütöd. Papírtörlőre szeded, és már kész is.
P.S: Tipikus vasárnapi ebédre való kaja. A fóliában való sütéstől egyben marad a hús, és nem folyik ki belőle a töltelék. Elronthatatlan, és isteni finom:)

10/01/2008

Szilvás clafoutis


  • 650 gr szilva
  • 125 gr liszt
  • 40 gr cukor
  • 2 ek méz
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • pár csepp vanília aroma
Tálaláshoz:
  • vaníliaöntet
A gyümölcstorta formát vajjal kend ki, majd oszd el benne egyenletesen a gyümölcsöt. A folyékony hozzávalókat keverd össze, majd öntsd bele a liszt+ cukor keverékébe. Lassan öntsd a tésztát a gyümölcsre, hogy teljesen befedje azt, majd 180 C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 40 percig.

P.S:Ez is az express desszert kategória. Mivel maga a tészta nem túl édes, ezért vaníliaöntettel szeretjük a legjobban. Én a Dr. Oetker féle vaníliás desszert öntetet használom, ha nincs időm magam készíteni az öntetet, amit csak 2,5 dl tejjel és cukorral fel kell főzni, és kész is:) Az íze pedig nagyon finom:)

Rántott karfiol mártogatóssal



  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 4 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • vegeta

Mártogatóshoz:
  • 1,5 dl joghurt
  • 1 kk tandoori massala fűszerkeverék
  • menta levelek
  • pici fokhagymapor (elhagyható)

A karfiolt szedd rózsáira, és főzd forró vízben, de csak 6-7 percig. Szűrd le, sózd meg, és hagyd egy picit hűlni. A karfiolrózsákat egyenként forgasd lisztbe, a felvert tojásba, amibe előzőleg tettél egy kis vegetát, majd a zsemlemorzsába. Süsd aranybarnára bő olajban, majd szedd papírtörlőre, hogy ne legyen rajtuk felesleges olaj. A mártogatóshoz keverd össze a hozzávalókat, és már tálalható is.

P.S: A számítógépem felmondta a szolgálatot, ezért nem jelentkeztem egy ideig, de most feltöltöm az elmaradt recepteket:) Anyutól a hétvégén kaptam egy hatalmas karfiolt, és mivel a férjem is és én is nagyon szeretjük a rántott dolgokat, így gyorsan el is dőlt a karfiol sorsa. A mártogatóshoz sajnos most nem volt otthon friss mentám, így a menta tea filtertartalma landolt a joghurtban:)