Hoztam nektek egy nagyon finom görög diós süti receptet, amit egy görög ismerőstől kaptam, és azóta is rengetegszer szoktam készíteni. Minden megvan benne, amitől igazi görög ez a süti, sziruppal van meglocsolva, isteni fahéj és szegfűszeg aromájú, tökéletes állagú sütemény. Én személy szerint picit kevesebb cukorral készítem, mint az eredeti recept, de ti nyugodtan készítsétek édesebbre, ha úgy szeretitek. Mutatom, hogy készül:
Tésztához:
- 4 tojás
- 0,5 bögre cukor
- 0,5 bögre tej
- 0,5 bögre olaj
- 2,5 dl darált dió
- 2,5 dl liszt
- 0,5 bögre zsemlemorzsa
- 2 kk sütőpor
- 1 kk fahéj
- 0,5 kk szegfűszeg
- 2,5 dl víz
- 2,5 dl (-1 ujjnyival kevesebb nálam) cukor
- 1 egész rúd fahéj
- pár csík citromhéj
- a végén vanília aroma
- ízben harmonizáló jégkrém(pl. vanília, sós karamell stb)
- pirított, apróra vágott dió
A tojásokat keverd habosra a cukorral, add hozzá a tejet és az olajat is. A száraz hozzávalókat: lisztet, sütőport, zsemlemorzsát, diót és a fűszereket keverd össze, majd add az előző masszához, keverd szép egynemű tésztává. Egy közepes tálad vajazz, lisztezz, majd öntsd bele a tésztát. Süsd 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre (tűpróba).
A sütési idő vége előtt kb 15 perccel tedd fel egy kisebb lábasban a szirup hozzávalóit főni, és főzd szépen össze, időnként megkevergetve, kb. 10-15 perc alatt. A végén adj hozzá pár cseppnyi vaníliát.
A még meleg sütit locsold meg a még meleg sziruppal, hagyd hogy magába szívja. Felszolgálás előtt hagyd pár órácskát pihenni, jól hűtsd le, majd vágd kockákra, adj hozzá fagyit és szórd meg pörkölt dióval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése