Ottisnak már nem is tudom mióta "lógok"a szakácskönyves posttal, de most pótlom a lemaradást. Igazából van jó pár szakácskönyvem, nem sajnálom rájuk a pénzt, de nem veszek meg akármit. A használhatóság nálam a legfontosabb kritérium, utána jön csak az esztétikai oldala a dolognak. Persze szeretem a szép képekkel illusztrált szakácskönyveket, de attól a falra tudok mászni, ha egy szakácskönyvnek csak ez az egy tulajdonsága van, a receptek pedig nem igazán hasznosíthatók. Szakácskönyvvásárlásnál nagyjából át szoktam futni a receptek hozzávalóit, és akkor veszem meg, ha döntő többségükben a hozzávalók beszerzése nem okoz túl nagy gondot. Akkor most lássuk a kínálatot. Kezdjük a Vince kiadós Olasz és Görög kulináriával. Ugyanabból a sorozatból van mindkettő, hidegfegyvernek is beillő súllyal. Jellemzően jók a receptek, fantasztikusak a képek. A különböző ételek receptjei tájegységenként szerepelnek a könyvben, és történelmi, kulturális háttérinfot is kap az olvasó, ami még izgalmasabbá teszi a könyveket. Ez a tájegységenkénti besorolás olyan szempontból gond csak, hogy viszonylag nehézzé teszi a keresést, mert nem egy helyen vannak pl. a tészták, főételek, desszertek stb. A receptek autentikusak, de elég sok Magyarországon nem egyszerűen beszerezhető alapanyagot tartalmaznak. Hát, ez már a mi feladatunk, hogy kitaláljuk, ezeket mivel tudjuk helyettesíteni. Összességében értékes könyvekről van szó, mert nemcsak az olaszok és a görögök ételeit, hanem a kultúrájukat, hagyományaikat, történelmüket is megismerhetjük, ami nekem különösen tetszik. 
Ezek itt pedig az én otthoni szerzeményeim, pici szakácskönyvek, semmi kép, de annál több nagyon jó recept, egyszerű elkészítés, könnyen beszerezhető alapanyagok. A sorozatban külön füzet van szentelve az előételeknek és a salátáknak, a gyümölcsös desszerteknek, a sós tekercseknek és sós tortáknak, az aprósüteményeknek, de van itt görög receptesfüzet, vega konyha és amit csak el tudtok képzelni. Biztos kiindulási pont, bármit is akarok készíteni. És még 2 könyv érdemel említést: az egyik a legelső képen is szereplő A sütés nagy enciklopédiája című szakácskönyv, ami alapmű, és csak desszerteket tartalmaz, de abból minden félét (pralinék, kekszek, ünnepi torták, gyümölcsös sütemények, kelt tésztás sütemények, kalácsok, Húsvéti és Karácsonyi édességek stb). A másik pedig egy Carlostól kapott szakácskönyv, aminek "Zsidó konyha" a neve, szintén Vince kiadós cucc. Közepes méretű, és a hagyományos zsidó konyhát mutatja be. A receptek és a képek is fantasztikusan jók:) Ja, és még van egy tonnányi gastro újságom is, azokat nagyon sokat szoktam használni. Továbbgurítom a kérdést mindenkinek, aki még nem számolt be arról, hogy mi lapul a könyvespolcán!Minden tapasztalat jól jön! Hát, hirtelenjében ennyi tőlem:)
2 megjegyzés:
Köszi a beszámolót !!
Ottiskám, én köszönöm, hogy gondoltál rám:)És bocsánat a pici csúszásért, de nem volt mostanában túl sok időm, viszont nem akartam elkapkodni a dolgot:)
Puszi
Megjegyzés küldése