1/24/2021

Anyu kiflije


  •  1 kg liszt
  • 2 púpos kk só
  • 1,25 dl olaj
  • 5 dl langyos tej
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk cukor
  • 1 kocka élesztő
  • vaj/margarin
  • Tetejére:
  • 1 tojás enyhén felverve
  • szezámmag

1 dl tejet melegíts langyosra, keverd el enne a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt, hagyd felfutni:

A lisztet keverd össze a sóval, majd add hozzá az 5 dl langyos tejet és az olajat, majd a felfutott élesztőt. Gyúrj belőle szép egynemű tésztát, és hagyd letakarva meleg helyen 1 órát kelni, amíg kb. a duplájára nem nő. Ekkor borítsd a tésztát egy lisztezett munkalapra, majd vágd 4 egyenlő részre, mindegyikből formázz kis cipót. A cipókat egyenként nyújtsd kör alakúra, majd vágd 16 cikkelyre.

Minden cikkelyt kenj meg vékonyan vajjal/margarinnal, és tekerd fel, hogy szép kifliformát kapj (én előtte még a cikkelyeket egy kicsit kihuzigálom, hogy minél hosszabbak legyenek - annál finomabb, rétegesebb lesz a kifli, minél hosszabb, vékonyabb😊). Sorakoztasd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, ne túl szorosan egymás mellé, mert meg fognak szépen nőni.Kend le őket a tojással, szórd meg a szezámmaggal.


180 C-ra előmelegített sütőben süsd őket szép aranybarnára.👌

💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓

P.S: Készítsétek el bátran, nálunk ha vendégeink vannak, ebből egy árva darab se szokott maradni, pedig jó sok (64 db kifli) van ebből a mennyiségből 😀. De sokszor szoktam úgy is, hogy 2 cipóból készítek kiflit, a maradék kettőből pizzát. Így is, úgy is tökéletes!




11 megjegyzés:

Timi írta...

Oh, ez nagyon finom lehet!!! Ki fogom próbálni!!!
Amikor megformázod a kifliket és ráteszed a tepsire, nem kell újból keleszteni? Vagy csak addig pihennek, amíg melegszik a sütő?

Eva írta...

Összesen 1 órát kel a tészta, nem kell újból keleszteni. Formázod és teszed be azonnal az előmelegített sütőbe. Nekem 3 tepsi szokott lenni ebből a mennyiségből, szóval végül is amíg az 1. adag sül, a többi még lefedve kel:) Nagyon finom, készítsd el bátran :)

Bogi írta...

Szia.Megcsináltam.Nagyon finom és kapós volt.Köszi szépen

Eva írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Eva írta...

Nagyon örülök, Bogi!

Edit írta...

Én több cipóra osztom és több kifliket készítek belőle

Névtelen írta...

El fogom késziteni , ezért most mentem ..

Névtelen írta...

Meg fogom sütni, nagyon guszta🤩

Névtelen írta...

Szuper 😍

Névtelen írta...

sziasztok! Én reszelt sajtot szoktam rá tenni, néha pizzakrémet töltök bele :)

Névtelen írta...

Most lett kész, tökéletes. Legközelebb valami "tölteléket" is teszek a vajra mielőtt feltekerem: sajt, kolbászkrém stb. Köszönöm!