1/28/2014

Vajon kié gesztenyés muffin?

Ha tél, akkor "comfort food" kategóriában a klasszikus téli ízek mennek nálunk igazán: minden, ami narancsos, sütőtökös, mákos, diós, fahéjas-szegfűszeges, na és persze gesztenyés. Abból mindig van 1-2 csomaggal a fagyasztóban. Épp a raktárkészletet csökkentendő, elkezdtem lapozgatni a szakácskönyveimet, valami gyors és egyszerű gesztenyés édesség után kutatva. Rémlett, hogy Stahl "Gyors muffinok" könyvében láttam egy Gesztenyés muffin receptet, és emlékeztem, hogy Hargitai György "Legjobb muffinok" könyvében is volt valami gesztenyés. Megnéztem mindkettőt, és képzeljétek csak, a recept ugyanaz volt!!!Erről külön véleményt most nem írok, mert a blogom nem erről szól, csak tényleg döbbenetes volt számomra. Szerintem ilyen nevek kapcsán pláne nem kéne a plagizálásnak szóba kerülnie. Na, de mindegy is, úgy voltam vele, hogy ha már mindketten a magukénak mondják, csak jó lehet:)!És tényleg jó is volt. Ha még valaki nem ismerné:


  • 100 gr étcsoki
  • 100 gr margarin
  • 250 gr gesztenye massza
  • 2 ek rum
  • 2 ek baracklekvár
  • 2 ek cukor
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 50 gr finomliszt
  • 1 kk sütőpor
A csokit a margarinnal együtt alacsony lángon olvaszd fel (mindkét "eredeti" receptben külön adják hozzá a puha margarint, nekem így egyszerűbb volt). Hagyd picit hűlni, majd add hozzá a gesztenyemasszát. Add hozzá a rumot, lekvárt, cukrot és a tojások sárgáját. A tojásfehérjéből csipet sóval verj kemény habot. 1 evőkanálnyit keverj jól ki a gesztenyés masszával, majd addhozzá óvatosan a többit is. A lisztet keverd össze a sütőporral, és szitáld a gesztenyés masszára, és forgasd át. A masszát töltsd papírkosárkákba, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre.

5 megjegyzés:

Garffyka írta...

Nagyon finomnak hangzik ez a "sok gazdás gazdátlan" muffin :)

Eva írta...

Jól fogalmazol, Garffyka!Szívemből szóltál:D

ILDIKO írta...

Szia Evi! Mar harmat bemajzoltam gyorsan mert olyan finom illata terjengett a konyhaba amikor sutottem .Nagyon fini, pihepuha.A szomszedba is beadtam .Mindig orulnek neki ha sutok.Koszi a receptet.En csak a Hagai magyar boltbol tudok gesztenyepure masszat beszerezni.Meg van 2db-om.
Szia! ILDIKO

Eva írta...

Szia Ildi!Hát igen, a távolban mindig annyira jól esnek az igazi hazai ízek!Épp azon gondolkoztam, hogy kéne sütnöm gesztenye tortát, van egy családi receptünk, ami a nagymamámé, és isteni finom!Csupa gesztenye (75 dkg), és csak 2 ek liszt!Ha gondolod, a két meglévő csomag mellé vegyél még egyet, és akkor elkészítheted!:)Szerintem hamarosan posztolni fogom!Szia!És örülök, hogy itt vagy!

ILDIKO írta...

Szia Evi!
Szuper! Koszonom !Akkor majd jovok csorikazni egy szeletet. hihiA gesztenyepure rendeles alatt.
Most epp csokis brownitorta"hul eppen aszalt meggydarabokkal. Kolleganak lesz.
A tortavillam kikeszitve! Szia Evi!