10/28/2009

Mennyire vagyok környezettudatos vásárló?

Kata és Gizi kerestek meg az alábbi körkérdéssel, köszönöm Nektek, lányok az érdeklődést, itt vannak a válaszaim:
1. Írd össze, mire van szükséged!Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
Én bizony listás vásárló vagyok. Van egy mágneses jegyzettömböm, ami ott van a hűtőn, és amint elfogy valami, ráírom a cetlire, így amikor vásárolni megyünk, csak letépem, és máris tudom, hogy mit is kell vennem. Általában tartom is magam az elkészített listához, maximum 1-2 terméket szoktam pluszban venni, ha éppen nagyon kedvező áron tudok hozzájutni.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.
Imádok piacra járni! Olyan édesek azok a nénik és bácsik, akik otthonról hozzák a saját maguk által megtermelt finomságokat, és sokkal de sokkal jobban szeretek tőlük vásárolni, mint a hiperekben. Ennek számos előnye van a kérdésben feltüntettek mellet: egyrészt lehet velük alkudozni, másrészt van, hogy a boltihoz képest féláron hozzá lehet jutni a dióhoz, mogyoróhoz, zöldséghez, gyümölcshöz. És mindez mellett finomabbak is a termékeik, és még egy jót tudunk is beszélgetni, így már ismerjül egymást, így hajlamosabbak a visszatérő vendégeknek olcsóbban adni a dolgokat, esetleg rendelésre is hoznak ezt azt. Én annyira szeretek piacon vásárolni, hogy még a nyaralásaink alkalával is mindig a piacról vásároljuk meg a zöldséget, gyümölcsöt, fűszereket.(Ezek a fotók Thessaloniki piacán készültek:), ki nem hagytam volna!)
3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.
Mindíg viszek magmmal szatyrot, van pár jó masszív darabom, amik egyszerűen elnyűhetetlenek, és ráadásul kevés helyet foglalnak, így mindíg van a táskámban egy plusz szatyor:)
4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.
Általában összekötöm a kellemest a hasznossal, és Markoval együtt megyünk a legközelebbi piacra, így megvan egy csapásra a babasétáltatás és a vásárlás is. Autóval csak akkor megyünk, ha nagybevásárlást csinálunk, és nem tudnánk másogy hazaszállítani a vásárolt cuccokat (pl. több rekesz ásványvíz, üdítő, stb).
5. Vegyél helyi termékeket!Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.
Döntő többségében helyi dolgokat vásárolok a piacról, finomabbak is és olcsóbbak is.
6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.
Nekem nem számít a csomagolás. Inkább a minőség alapján döntök, ha pedig még visszaváltható is, annál jobb:)
7. Kerüld a vegyszereket!Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.
Döntő többségében tartom magam ehhez, de azért hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs nálam egy-két konzerv gomba, kukorica, ananász. Ezek úgymond vésztartalékként mindíg vannak a pocomon. A savanyúság, lekvár viszont mindig házi, sőt még a fagyasztott zöldésgek, gyümölcsök is a nagymamám kertjéből, illetve anyuék gyümölcsöséből származnak, és abszolút természetesek:)
8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.
Ez aztán abszolút jellemző rám! Lányok, hát mindíg az idényzöldség és gyümölcs a legfinomabb! És valahogy mindig azok is esnek a legjobban! Tavasszal, nyáron ott van az a reeengeteg finom gyümölcs, eper, málna, görögdinnye, sárgadinnye, barack, cseresznye, meggy, a paradicsom, ilyenkor a legfinomabbak!Ősszel aztán jöhet a körte, az alma, a sütőtök minden mennyiségben, és másra nincs is nagyon igényünk! Ezután, télen pedig jöhetnek a citrusfélék, mandarin, narancs, citrom, banán, na és a savanyú káposzta! Isteni! Az én konyhám abszolút igazodik az évszakokhoz, és szinte mindíg idényzöldséget, gyümölcsöt használok fel az ételeinkhez. Na jó, télen azért egyszer-kétszer veszek paradicsomot, mert azt imádom, és hiányzik.
9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…
Ilyeneket én nem használok.Viszont késes aprítógépet igen, mert rengeteg időt spórol nekem, ami azért szempont.

10. Olvasd el a címkéket!Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.
Na, ebben aztán van mit fejlődnöm. Nem igazán szoktam címkéket olvasni. Egyrészt nincs rá időm, mert pici babával elég időkorlátos a vásárlás, így sietnem kell. Nem is tudom, hogyha elolvasnám a címkéket, vennék-e egyáltalán valamit is:) Viccet félretéve, van jópár bevált termék, amit mindíg vásárolunk, ezeknek az összetételét is ismerem, de nem minden új termék vásárlásánál szoktam átböngészni a címkét.

1 megjegyzés:

Kata írta...

Éva köszi szépen a választ! Nyugodtan elmondhatod magadról, hogy tudatos vásárló vagy. Amikor annyi idős voltam, mint most te, én inkább "lázadó" vásárló voltam, de mára már én is lecsitultam:)