2/01/2010

Stíriai metélt




A tésztához:
  • 0,5 kg túró
  • 200 gr liszt
  • 1 tojás
  • 1 ek tejföl
  • pici só
És még:
  • 50 gr vaj
  • 3 tojás
  • 3 dl tejföl
  • 3 ek cukor
  • 1 vanlíliás cukor
  • 50 gr mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • pici vaj
  • porcukor
A túrót törd át, keverd össze a liszttel, adj hozzá egy pici sót, majd 1 egész tojással és 1 ek tejföllel gyúrj belőle tésztát. Nyújtsd ke vékonyra, és vágj belőle szélesmetéltet. Enyhén sós vízben főzd ki, és alaposan csöpögtesd le.
A vajat a 3 tojás sárgájával, a citromhéjjal, a cukorral, vaníliás cukorral, mazsolával és a tejföllel jól keverd el, majd óvatosan keverd bele a tojások felvert habját. A kifőtt tésztát forgasd bele a masszába, majd öntsd kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba. Told be az egészet 200C-ra előpmelegített sütőbe, és süsd, amíg szép aranybarna nem lesz. Porcukorral meghintve tálald.


4 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Nagyon étvágygerjesztő lett! Még melegen sikerült ilyen szépen kiszedned?

Kata írta...

Hmmm...stíriai metélt, imádom!!

Eva írta...

Drága Ms. Poppy, köszi szépen! Szeletelés előtt azért pihent egy kicsit a tálban egy olyan 10-15 percet, még langyos volt, amikor vágtam. És tényleg szépen szeletelhető:)Egyébként életemben most készítettem először stíriai metéltet, és tényleg finomra sikerült:)Puszi Neked

Eva írta...

Katám, osztom a véleményt, mi is nagyon szeretjük!Amikor elfogyott, rögtön kedvet kaptam, hogy mielőbb elkészítsem a "testvérkéjét" is, rakott palacsintát:))) Azt is nagyon de nagyon szeretjük:)))Puszi!!!