2/27/2010

Citromos krumpli - Patates lemonates


  • 1 kg krumpli
  • 1 ek olívaolaj
  • origano
  • 2 citrom leve
  • extra szűz olívaolaj
A krumplit hámozd meg, és vágd hasábokra. Keverd össze őket a sóval, origanoval, és a citromok kicsavart levével, és öntsd az egészet egy tűzálló tálba. terítsd ki őket minél laposabbra, és öntsd fel annyi vízzel, hogy éppencsak ellepje a krumplit. Tedd a tálat 200 C-ra előmelegített sütőbe, és süsd addig, amíg a víz teljesen el nem párolog. Ekkor locsold meg egy pici olívaolajjal, és pirítsd még pár percig. Hallal, vagy húsok köreteként tálald.
P.S: A recept a Görög kulinária című könyvből származik (Vince Kiadó, 2007). Nagyon finom, a citromtól nemcsak az íze lesz finomabb a krumplinak, de a felületét is megkeményíti süés közben, ettől ropogósabb lesz:)Sült hússal és salátával ettük:)

4 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon guszta!!! Nekem is megvan ez a recept, csak kicsit átvariáltam amikor egyszer nem volt itthon citrom. Fehérbort tettem hozzá és azzal is isteni finom. Azóta rendszeres elkészítem úgy, nagyon szeretjük.:)

Anyucika írta...

Még ilyet nem hallottam.Biztosan nagyon finom lehetett.

Névtelen írta...

halat kívántam, ezért emellett a köret mellett döntöttem. mondjuk csak 1 citromom volt, mi még így is csücsörítettünk rendesen, de nagyon finom, könnyű volt, már ha a krumpli lehet az:) TÉNYLEG SZUPER! köszönöm, ancsa

Eva írta...

Kedves Ancsa, igen, hát a görög kaja nem szűkölködik a citromban:)Én két kisebb citrom levét tettem bele, nekünk pont jó volt úgy, bár mi szeretjük az ízét:) Örülök, hogy ízlett Nektek!Puszi