8/13/2012

Bajadera

  • 10 evőkanál víz
  • 24 dkg cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg darált keksz
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg étcsokoládé
Csokimázhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 8 dkg margarin
  • pár csepp olaj
És még:
  • 4 db 3 literes mélyhűtőtasak
A vízből, cukorból és vaníliás cukorból főzz szirupo, akkor jó, ha már a cukorkristályok teljesen felolvadtak és hab képződik a szirup tetején. Add hozzá a vajat vagy margarint,és várd meg, amíg teljesen felolvad a szirupban. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a darált diót és a darált kekszet. Mérd le a masszát, és oszd két egyenlő részre. Az egyik részhez adj 10 dkg olvasztott csokit. A világos és a csokis masszát is még langyosan, lemérve oszd két egyenlő részre, majd a 2 világos és a 2 csokis masszát is külön-külön tedd 3 literes mélyhűtőtasakokba. Először kézzel lapítsd el a masszát, hogy kitöltse a tasak teljes egészét, majd nyújtófával formázd egyenlő vastagságúra. Ollóval a két hosszanti oldalát vágd fel a zacskónak, a felső fóliaréteget hajtsd fel, majd a fólia hosszanti oldalánál fogva óvatosan borítsd tálcára az első, csokis réteget, úgy, hogy a fólia kerüljön felülre. A fóliát húzd le róla. Erre kerül a hasonló módon megformázott világos réteg, majd ismét egy csokis, és végül a negyedik, világos réteg. Mielőtt az utolsó rétegről lehúzod a fóliát, finoman görgesd át az egészen a nyújtófát, hogy a rétegek szépen egymásra illeszkedjenek.Várd meg, amíg teljesen kihűl. A csokimázhoz forrásítsd fel a margarint, vedd le a tűzről, és add hozzá a kockákra tört csokit. Keverd el, hogy teljesen felolvadjon, adj hozzá pár csepp olajat, hogy szép fényes legyen, és vond be vele a süteményt. Várd meg, amíg a csokimáz megszilárdul, és apró kockákra/rudakra vágva tálald.

P.S: Ezzel a  receptemmel már találkozhattatok az áprilisi Kifőztük magazinban, csak még azóta nem tettem fel a blogra. Most pótlom azok kedvéért, akik esetleg nem látták az újságot.Na ezt bonyolultabb volt leírni, mint megcsinálni, remélem, azért érthetően sikerült leírnom az elkészítés módját. Persze nem feltétlen kell cifrázni, elkészíthető ez egy világos és egy sötét rétegből is, csak szerintem így sokkal de sokkal szebb, mutatósabb. Előre is elkészíthető, mert sokáig eláll.

Nincsenek megjegyzések: