6/15/2010

Bodzás epres szelet


Tészta:
  • 4 tojás
  • 150 gr cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 ek víz
  • 150 gr liszt
  • 0,5 sütőpor
  • 2 dl bodzalé
Bodzás-vaníliás krémhez:
  • 7 dl víz
  • 2 zacskó vaníliás pudingpor
  • 4 ek cukor
  • 1 dl bodzaszörp

Tejszínes-epres krémhez:

  • 5 dl habtejszín
  • 3 ek porcukor
  • 150 gr epres gyümölcsjoghurt
  • darabolt eper
Díszítéshez:
  • 300 gr eper
A tésztához válaszd szét a tojásokat, a fehérjét verd kemény habbá, add hozzá a két féle cukrot, majd a tojássárgákat egyenként, és végül a sütőporral elkevert lisztet. Öntsd a tésztát vajazott-lisztezett, közepes méretű tepsibe, és süsd 170 C-on 20 percig. Amikor kész, vedd ki a sütőből, és öntsd le 2 dl bodzalével (tehát a szörpöt hígítsd vízzel, ahogy szeretitek). A bodzás-vaníliás krémhez tegyél fel 5 dl vizet forrni, a maradék 2 dl vízben oldd fel a 2 vaníliás pudingport és 4 ek cukrot, majd öntsd a forró vízhez. Add hozzá a (hígítatlan) bodzaszörpöt, és folyamatos kevergetés mellett főzd krém sűrűségűre. Ha ezzel megvagy, öntsd a krémet a piskótára, és hagyd hűlni. A tejszínt verd nagyon kemény habbá, add hozzá a porcukrot és az epres joghurtot, és keverj bele ízlés szerinti mennyiségű feldarabolt epret, és ezt egyenletesen kend rá a bodzás krémre. Jól hűtsd be az elkészült süteményt, és kockákra vágva tálald úgy, hogy mindegyik kockára kerüljön 1-1 szép szem eper.

P.S: Anyu minden évben készít bodzaszörpöt, amit imádunk. Idén is készített, ezzel készítettem ezt a nagyon finom, könnyű, nyári sütit. A habtejszín helyett persze zacskós habport is használhattok, ilyenkor érdemes az előírtnál picivel kevesebb tejjel készíteni, mert még jön bele az epres joghurt is, és ekkor a porcukrot is el lehet hagyni. Mi ezt az eper-bodza kombinációt nagyon szeretjük, remélem, hogy Nektek is tetszeni fog:)Innen inspirálódtam:)

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon gusztán néz ki, nem is inkább szépséges :)

Névtelen írta...

Jól értem, a kész tésztát meg kell locsolni 2 dl bodzalével? Nem fog tőle elázni?
Anna

Eva írta...

Kedves Anna,
igen, jol erted, meg kell a piskotat locsolni a bodzalevel. Nem fogja elaztatni a tesztat, nagyon finom lesz tole, hidd el:)Puszi

Ms. Poppy írta...

Ó, de csodás finomság! Én szeretném az epret bodzával.;)

Cool Chic Style Fashion írta...

molto delizioso il tuo blog, ciao