10/05/2025

Szilvás crostata

Tésztához:

  • 2 tojás
  • 100 gr cukor 
  • 1 dl olaj
  • 300 gr liszt
  • 1,5 kk sütőpor

Töltelék:

  • kb 100 gr szilvalekvár (nálam pici rummal és pörkölt diódarabkákkal elkeverve)
  • 600 gr szilva
  • 2 ek nádcukor
  • szeletelt mandula

A tészta hozzávalóit jól gyúrd össze amíg egynemű tésztát nem kapsz. Tedd hűtőbe legalább egy fél órára, de akár előző este is elkészítheted a tésztát, hogy másnap mács csak frissen kelljen tölteni, sütni és tálalni. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát akkorára amekkora a piteformád, majd tedd a tésztát a vajazott-lisztezett kb. 24 cm-es piteformába.

A pite alját kend meg a szilvalekvárral, majd körkörösen rakd ki a szilvaszeletekkel.

A tetejét szórd meg a nádcukorral és a szeletelt mandulával, és egy villa segítségével hajtsd a tésztaszéleket a pite közepe felé (ez el is hagyható, de én így szoktam).

Süsd 180 C-ra előmelegített sütőben szép aranybarnára kb. 35-40 perc alatt.




Nincsenek megjegyzések: