6/09/2008

Töltött szőlőlevelek/Dolmades


  • 0,5 kg rizs
  • 0,5 kg szőlőlevél
  • 2 fej hagyma
  • 2 kanál petrezselyemzöld
  • 2 kanál kapor
  • 1 kk menta
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • só, bors
A szőlőleveleket megmosod, majd rövid időre forró vízbe mártod, amíg olívaszínűvé nem változnak. A rizst megmosod. Az olívaolajon megdinszteled a vöröshagymát, hozzáadod a kaprot, mentát, a petrezselymet és a rizst, sót, borsot, felöntöd egy kis vízzel, és kb 10 percig főzzük. Egy olajozott lábas alját befeded pár szőlőlevéllel, majd a maradék szőlőlevelet megtöltöd a rizses töltelékkel. Minden szőlőlevél aljára teszel egy kanál tölteléket, és feltekered. Koncentrikus körökben teszed le őket a lábas aljára, ráteszel egy lefelé fordított tányért, hogy a szőlőlevelek ne jöjjönek fel, miközben főnek. Vizet öntesz rá, hozzáadod a citromlevet is, és kb 1-1,5 órán át főzöd mérsékelt tűzön.

P.S: Tegnap kilátogattunk anyuék gyümölcsösébe, és amint megláttam ezeket a szőlőleveleket, már tudtam is, hogy mit fogok belőlük készíteni. Elméletileg lehet a nagyobb áruházakban venni szőlőlevelet, gondolom, azokat nem kell külön blansírozni, csak tölteni, tekerni és főzni. Van ennek egy másik változata is, amikor mazsola és dió is kerül bele, azt egy következő alkalommal fogom elkészíteni.

Nincsenek megjegyzések: