6/09/2011

Grízkoch eperöntettel



A koch-hoz:


  • 6 tojás

  • 6 ek cukor

  • 1 vaníliás cukor

  • 12 ek gríz

  • 1 citrom reszelt héja

És még:


  • 1,5 dl tej

  • 6 ek cukor

  • 2 vaníliás cukor

Eper öntethez:


  • 2 bögre eper

  • 1/3 bögre cukor

  • pici fahéj

  • 3/4 ek étkezési keményítő


A tojások fehérjéből verj kemény habot, add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, majd vedd alacsonyabbra a mixer sebességét, és add hozzá a tojások sárgáját, a tojsásárgákat, majd legvégül kanalanként a grízt. Egy kivajazott, liszttel megszórt kerámia tálba öntsd bele az előkészített masszát, és süsd aranybarnára 200C-ra előmelegített sütőben. Miközben sül a koch, melegíts össze 1,5 dl tejet 6 ek cukorral és 2 vaníliás cukorral, majd öntsd a még meleg kochra. Jól hűtsd be. Az eperöntethez az epret vágd félbe, tedd egy kisebb lábosba, add hozzá a cukrot és a fahéjat, és főzd amíg el nem kezd bugyogni. 2 ujjnyi eperlében/vízben keverd csomómentesre a keményítőt, és sűrítsd be vele az eperöntetet. Hagyd picit hűlni, majd pürésítsd késes aprítógépben. A jól behűtött kochot eperöntettel leöntve, egész eperszemekkel díszítve tálald.


P.S: Gasztroforradalaom ide vagy oda, én bizony szeretem a hagyományos dolgokat. Nagyon. Aztán hozzáadok vagy elveszek belőle ezt-azt, és kerekedik belőle valami, ami hagyományos, mégis egy kicsit más. Így keletkezett ez a koch is. A szimpla kochot szerettem volna egy kicsit feldobni, és mi mással, mint illatos, lédús eperrel, míg el nem tűnnek teljesen a piacokról...

Egyéb hasznos tudnivaló:



  • A koch akkor a legfinomabb, ha 1 nappal előtte elkészíted, mert így van ideje a gríznek magába szívni a löttyöt, amivel leöntötted, de szükséghelyzetben megteszi pár óra is a hűtőben


  • Én kerámia tálban sütöttem, de ha szép kis adagokat szeretnél viszontlátni a tányérodon, akkor sütikiszúró formával vághtsz belőle szívet, vagy fánkszaggatóval köröket (mint pl. a fotón), de vághatod símán kockára is


  • Az eperöntetet önmagában is elkészítheted, eláll egy jó ideig a hűtőben, tökéletes fagylaltokhoz, palacsintára, gofrira vagy felfújtakra is:)

3 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon ötletes!!! Rizsből szoktam sütni, de grízből még nem csináltam. Vittem a receptet és kipróbálom.:)

Névtelen írta...

Szia, én egyszer ezzel a receptel nyertem 1 éves újság előfizetést 10 évvel ezelőtt. Ausztráliából, egy szerb nénitől kaptam a receptet. Annyi változtatással, hogy én 8 tojásból készítem, 16 ek. grízzel, és 1 liter forró vaniliás tejjel öntöm le, és mindig eperszósszal, és tejszínhabbal kínálom. A család egyik kedvence.

Eva írta...

Szia, az a recept nekem is megvan, csak nálam 10 tojásból készül, szintén 1 l vaníliás tejjel meglocsolva,mi is imádjuk, majd hamarosan azt is közzéteszem:)puszi!