3/23/2014

Katarina piskóta tekercse

Katarina a férjem anyukája, tőle tanultam, hogy a piskóta tekercs akkor a legfinomabb, ha a tojások számához képest fele annyi evőkanál liszt kerül bele (tehát 8 tojáshoz 4 ek liszt, 6 tojáshoz 3 stb.). Régebben én is a klasszikus "ahány tojás, annyi ek cukor és liszt" formulát követtem, de most már szinte kizárólag így készítem. Marko kisfiunkkal az ő kezdeményezésére mindig együtt készítjük, mert imádja nézni, ahogy magasra emelkedik a piskóta a sütőben:) És alighogy kivesszük a sütőből, már a következőt karja sütni:)))Hehe:D

Szóval kell hozzá:


  • 8 tojás
  • 8 ek cukor
  • 4 ek rétesliszt
  • házi barack- vagy szilvalekvár/nutella
  • porcukor


A tojások fehérjét pici sóval verd olyan kemény habbá, hogy ha a fejed fölé emeled az edényt, a tojásfehérje hab akkor is ott marad a helyén. Ekkor folytonos keverés mellett kanalanként add hozzá a cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját. Legvégül a legalacsonyabb fokozaton keverd hozzá a réteslisztet - azt is kanalanként. A sütő tepsijét béleld ki sütőpapírral, és öntsd bele a masszát. Egyengesd el, és süsd 180 C-ra előmelegített sütőben aranybarnára (nagyjából 15 perc). Közben fogj egy tiszta konyharuhát, és virágpermetezővel spricceld meg, hogy nedves legyen. A kész piskótatekercset borítsd rá, húzd le a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével tekerd fel. Hagyd így kihűlni, majd tekerd szét, kend meg bőven lekvárral vagy nutellával, és tekerd fel. A tetejét szórd meg porcukorral, és már mehet is az asztalra.  


7 megjegyzés:

Névtelen írta...

ezt így feltétlenül ki kell próbálnom.

Anikó írta...

Na ezt ki is próbálom, mert eddig soha nem mertem tekercset készíteni, féltem a tekeréstől, de a te recepted olyan egyszerűnek látszik, muszáj kipróbálnom, ha beválik, ez marad nálam is a végleges:-)))))
Már sok receptedet megsütöttem, mind jó volt:-))))

Névtelen írta...

Sütőpor nem is kell bele? Éva

Eva írta...

Kedves Éva, nem bizony, a tojásfehérjehab emeli meg, pont úgy, mint egy felfújtat:)

Eva írta...

Anikó, bátran vágj bele,nálunk a 4 éves kisfiam már szinte egyedül el tudja készíteni, hidd el, pofon egyszerű. Remélem ez is bekerül az általad kipróbált és bevált receptjeim közé:)

Névtelen írta...

Köszi szépen a receptet! Tényleg sokkal finomabb és könnyebb lett, mint a standard piskóta.

Eva írta...

Nagyon szívesen!Örülök neki:)