4/28/2020

Foszlós sós kalács fázisfotókkal

Hozok Nektek egy isteni foszlós kalács receptet, ami nemcsak finom, de gyönyörű is!Mutatom, hogy készül:


  • 30 gr élesztő
  • 0,5 dl langyos tej
  • 1 kk cukor
  • 2 dl tej
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 dl olaj
  • 1 ek só
  • 750-800 gr liszt
  • puha margarin
  • nagyszemű só, szezámmag, lenmag a tetejére


0,5 dl langyos tejben keverd el a cukrot, morzsold bele az élesztőt, keverd össze, és hagyd, hogy az élesztő szépen feljöjjön, kb így:

Közben 2 tojást és egy tojásfehérjét kézi habverővel keverj össze ( a maradék sárgája kell majd a kenéshez). Add hozzá a tejet, a joghurtot, olajat és a felfuttatott élesztőt. Apránként add hozzá a lisztet és a sót. Dolgozd ki az egészet, hogy szép lágy, puha tésztát kapj, majd takard le egy konyharuhával, és hagyd kb. fél órát kelni. Ekkor nyújtsd a tésztát minél vékonyabbra, jó nagy téglalap alakúra:
Majd kend meg az egészet a puha margarinnal. Ekkor tekerd fel az egészet.
A tekercset darabold fel kétujjnyi vastag szeletekre. Fogj egy kerek tortaformát, béleld ki sütőpapírral. A kis tekercseket sorakoztasd körkörösen egymásra fektetve, kívülről befelé haladva. A közepébe kerüljön a tekercs vége, hogy úgy nézzen ki, mint egy virág. Letakarva hagyd még egy fél órácskát.
A maradék tojássárgájához löttyints egy kis olajat, és ezzel kend meg a tekercseket. Szórd meg a tetejét nagy szemű sóval, lenmaggal és szezámmaggal:
Mehet a 180 C-ra előmelegített sütőbe kb. 45 percre, és kész is :)


Inspiráció innen, recepten, technikán kicsit módosítva:)

1 megjegyzés:

Timi írta...

Oh, milyen jól néz ki!!! Köszi a receptet és a fotókat!!!