6/06/2010

Pita



  • 0,5 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 1 kocka élesztő (50 gr)
  • 500 gr liszt
  • 1 ek só
  • 1 ek olaj
  • 3,5 dl langyos víz
A tejben keverd el a cukrot, majd langyosítsd meg. A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni. Közben egy tálba öntsd bele a lisztet, add hozzá a sót és az olajat, majd a felfutott élesztőt és 3,5 dl langyos vizet. Gyúrd addig a tésztát, amíg el nem válik az edény falától, majd takard le konyharuhával, és hagyd a duplájára kelni (kb. 45 perc). Ekkor boríts a tésztát lisztezett munkafelületre, gyúrd át még egyszer, és formálj belőle teníszlabda nagyságú golyókat. A golyókat ismét takard le konyharuhával, hagyd még egy 20 percet pihenni. Közben melegítsd elő a sütőt 250 C-ra, és tedd be a sütőpapírral bélelt tepsit is egy kicsit átmelegedni. A tepsire helyezd rá a golyókat, kicsit nyomkodd őket lepény formájúvá, majd kend meg a tetejüket síma vízzel. Süsd őket szép aranybarnára, és már kész is!

P.S: Tegnap grill partira mentünk a barátainkhoz, és hát ugye a csevap akkor a legjobb, ha van hozzá sültpaprika saláta, ajvár, na és házi készítésű lepény/pita. Ez a pita az az igazi, belül pihe-puha, nagyon finom, na és az illata...Mindenféle grillezett hús mellé tökéletes, lehet símán enni, de akár bele is lehet tölteni a csevapot ( a szarajevóiak eszik így), vagy félbe vágva egy ici picit, éppenhogy csak megpirítani a grillen, mindenképp nagyon finom:)
És mivel a múlkori keresztelős fotóról többen megjegyeztétek, hogy Marko baba milyen komolyan néz, (szegénykémnél kimaradt a nagy jövés-menésben, ünneplésben a délelőtti és délutáni alvás is, így már elég nyúzott volt), most hoztam pár mosolygós babafotót is:)



7 megjegyzés:

Bianka írta...

DEEEEE ÉDEEEEES :)

A pita is :)

Ági, aki főz írta...

Jaj, imádom ezt a mosolyt!

Dragana Pušica - Moje Grne blog írta...

Joj ljubim ga kako mi je on sladak :))))))))))))))))))

Ottis írta...

Nagyon aranyos!

Gizi írta...

Marko Gyönyörű!!!!! Csodaszép szemei vannak és milyen huncut a mosolya.Sok-sok piszit küldök neki, kérlek add át!!:)

Jutkity írta...

Szia Évi,

Hétvégén nálunk is grillparti lesz, "bevetném" a pita receptedet. Csak az a kérdésem, hogy ebből az adagból kb hány pita készül? Köszi, puszi, Jutkity

Eva írta...

Szia te drága Jutkity!!!

Nálam emlékeim szerint olyan 8-9 normál nagyságú pita lett. Ha lenne még kérdésed, nyugodtan keress, akár menet közben is:)))

Puszi!!!