- 500 gr liszt
- 250 gr margarin/vaj
- 250 gr juhtúró
- 2 tojássárgája
- 2 dl tejföl
- 30 gr élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 kk cukor
- só
Tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag/lenmag
A margarint mikróban picit melegítsd fel, majd a juhtúróval együtt add a liszthez, és jó alaposan gyúrd össze. Add hozzá a tojások sárgáját és a tejfölt is. Mehet bele a só is (én olyan 1,5 kk-nyit tettem bele). A tejet langyosítd fel, keverj bele 1 kk cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Keverd össze, hogy homogén legyen, és hagyd felfutni. Amikor az élesztő felfutott, öntsd ezt is a többihez, és jól gyúrd össze a tésztát (akkor jó, ha már elválik az edény falától).Hagyd 1 órát kelni, majd nyújtsd ujjnyi vastagra, és szaggass belőle pogácsákat. A pogácsákat tedd sütőpapírral bélelt tesibe, kend meg őket a felvert tojással, szórd meg szezámmaggal/lenmaggal/köménnyel/sajttal(amit a legjobban szerettek), hagyd még egy 10 percet pihenni, majd süsd 200 C-ra előmelegített sütőben szép aranybarnára.
P.S: A recept a Süteményes II. Édességek Könyvéből (Black&White Kiadó, 2007) származik, picit azért persze még változtattam rajta. Az én tésztám még "kért" 4 ek lisztet, és a végeredmény egy nagyon finom, puha pogácsa lett. A recept azt írta, hogy sokáig friss marad, sajnos, nem checkkeltem le, mert nálunk 1 nap alatt elfogyott:)
4 megjegyzés:
Nagyon szépek lettek a pogácsáid!! Juhtúróval még nem sütöttem, de kifogom próbálni a receptedet. :)
Marko baba csodaszép a képeken, már többször megcsodáltam azt a gyönyörű szemeit, de mindig elfelejtettem írni hozzá.(annyira megbabonázott.:))
Gyönyörűek, olyan kis tökéletesek
Bianka, köszönöm:)
Gizikém, annyira aranyos vagy!Egy anyának nincs is nagyobb öröm és büszkeség annál, mint amikor a gyermekét dícsérik:) Marko babát megpuszilgattam a nevedben:)
Ő is és én is sok puszit küldünk Neked!
Holnap utazunk Szekszárdra a Bodri pincészet bórkóstolójával egybekötött mulatozásra :)
Kinéztem magunknak ezt a pogit, remélem jól fog esni a borocskák mellé...:)
Megjegyzés küldése