9/07/2010

Mézeskenyér


  • 250 gr méz
  • 150 gr cukor
  • 80 gr vaj/margarin
  • 200 gr rozsliszt
  • 200 gr búzaliszt
  • 1 sütőpor
  • 3 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 100 gr darabolt dió/mogyoró
  • 100 gr mazsola/kandírozott gyümölcsök
  • 3 dl tej

A mézet, a cukrot és a vajat kevergetve olvaszd fel, és onnantól még főzd 2 percig. Hagyd langyosra hűlni. A két féle lisztet keverd össze a sütőporral, a fahéjjal és a mézeskalácsfűszerekkel, majd keverd össze a mézes cuccal. Add hozzá a diót/mogyorót és a mazsolát/kandírozott gyümölcsöket, és a 3 dl tejet. Az egészet mixerrel jó alaposan keverd össze. A tésztát öntsd vajazott kenyérformába, és 180 C-on süsd kb. 60 percig.
P.S: Kidőlt a család, elkapott bennünket valami nyavalya. Semmi szörnyű, de mindannyiunknak folyik az orra. Ilyenkor ösztönösen kívánom a mézes-fűszeres dolgokat, szerintem gyógyító erejük van:) Vágytam volna Anyu mézes kenyerére, aminek persze a receptjét még nem kértem el, így elkezdtem kotorászni a receptes könyveim között, hátha találok valami hasonlót. És legnagyobb örömömre, Dr. Oetker "Karácsonyi sütemények" c. könyvében rátaláltam erre a receptre. Első olvasatra tudtam, hogy ez az, amit keresek! A méz, a fahéj, a tej és a mézeskalács fűszer, tökéletes kombináció, beleszerettünk ahányan csak kóstoltuk:) (Én szilikonos formában sütöttem, ilyenkor nem kell a formát kikenni, és könnyedén ki is jön belőle a kenyér. Egyébként lehet símán tepsiben is sütni, tetejét megszórni darabolt dióval/mandulával , ilyenkor elég neki 25 perc a sütőben.)

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta

Névtelen írta...

Megsütöttem, bár kevesebb mézzel és cukorral, mert a 40 dkg nekem soknak tűnt. Tettem bele gyömbért és szegfűszeget is, nem rontotta el.:) Dió helyett pedig mandulát használtam, mert az volt itthon.
Gyors, finom, fűszeres-mézes. Köszi a receptet!
Orsi

Eva írta...

Nagyon szívesen, drága Orsi! Örülök, hogy ízlett Nektek!Puszi!