9/13/2012

Stahl Judit zabpelyhes keksze

  • 75 gr zabpehely
  • 150 gr liszt
  • 1 kk fahéj
  • 150 gr barna cukor
  • 0,5 kk szódabikarbóna
  • 150 gr vaj
  • 2 ek méz
  • vanília aroma
  • 4 ek tej

Keverd össze a zabpelyhet a liszttel, a fahéjjal, cukorral és a szódabikarbónával. Alacsony lángon olvaszd fel a vajat a mézzel, add hozzá a vanília aromát és keverd össze a lisztes masszával, add hozzá a tejet is, és keverd jól össze, hogy jó sűrű tésztát kapj. Formálj belőle kis golyókat, picit lapítsd össze őket, és sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire. 175 C-ra előmelegített sütőben süsd a kekszeket aranybarnára, kb. 12-15 perc alatt.

P.S: Ezt a receptet Stahl Judit Gyors édességek c. könyvéből próbáltam ki. A kekszek finomak, puhák, és brutál mód szétterülnek, úgyhogy szerintem a dió nagyságnál kisebb golyókat érdemes készíteni.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jól néznek ki a kekszeid! Egy bögre meleg kakaóval/teával/tejeskávéval isteni lakoma borongós őszi délutánokra, estékre... Körülbelül hány keksz lesz ekkora adagból? Ági

Eva írta...

Szia Ági! Emlékeim szerint kb. 35 keksz lett ebből a mennyiségből, két tepsivel sütve. De én a recept szerint diónyi golyókat formáltam, és jó fél tenyérnyi kekszeket kaptam. Szóval szerintem jobb kisebb golyókat készíteni, úgy biztos a keksz darabszáma is jóval több lesz:)

Anikó írta...

Éva a méz adagját nem tüntetted fel, abból mennyit kell összeolvasztani a vajjal???? Köszi