1/24/2021

Anyu kiflije


  •  1 kg liszt
  • 2 púpos kk só
  • 1,25 dl olaj
  • 5 dl langyos tej
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk cukor
  • 1 kocka élesztő
  • vaj/margarin
  • Tetejére:
  • 1 tojás enyhén felverve
  • szezámmag

1 dl tejet melegíts langyosra, keverd el enne a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt, hagyd felfutni:

A lisztet keverd össze a sóval, majd add hozzá az 5 dl langyos tejet és az olajat, majd a felfutott élesztőt. Gyúrj belőle szép egynemű tésztát, és hagyd letakarva meleg helyen 1 órát kelni, amíg kb. a duplájára nem nő. Ekkor borítsd a tésztát egy lisztezett munkalapra, majd vágd 4 egyenlő részre, mindegyikből formázz kis cipót. A cipókat egyenként nyújtsd kör alakúra, majd vágd 16 cikkelyre.

Minden cikkelyt kenj meg vékonyan vajjal/margarinnal, és tekerd fel, hogy szép kifliformát kapj (én előtte még a cikkelyeket egy kicsit kihuzigálom, hogy minél hosszabbak legyenek - annál finomabb, rétegesebb lesz a kifli, minél hosszabb, vékonyabb😊). Sorakoztasd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, ne túl szorosan egymás mellé, mert meg fognak szépen nőni.Kend le őket a tojással, szórd meg a szezámmaggal.


180 C-ra előmelegített sütőben süsd őket szép aranybarnára.👌

💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓

P.S: Készítsétek el bátran, nálunk ha vendégeink vannak, ebből egy árva darab se szokott maradni, pedig jó sok (64 db kifli) van ebből a mennyiségből 😀. De sokszor szoktam úgy is, hogy 2 cipóból készítek kiflit, a maradék kettőből pizzát. Így is, úgy is tökéletes!




16 megjegyzés:

Timi írta...

Oh, ez nagyon finom lehet!!! Ki fogom próbálni!!!
Amikor megformázod a kifliket és ráteszed a tepsire, nem kell újból keleszteni? Vagy csak addig pihennek, amíg melegszik a sütő?

Eva írta...

Összesen 1 órát kel a tészta, nem kell újból keleszteni. Formázod és teszed be azonnal az előmelegített sütőbe. Nekem 3 tepsi szokott lenni ebből a mennyiségből, szóval végül is amíg az 1. adag sül, a többi még lefedve kel:) Nagyon finom, készítsd el bátran :)

Bogi írta...

Szia.Megcsináltam.Nagyon finom és kapós volt.Köszi szépen

Eva írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Eva írta...

Nagyon örülök, Bogi!

Edit írta...

Én több cipóra osztom és több kifliket készítek belőle

Névtelen írta...

El fogom késziteni , ezért most mentem ..

Névtelen írta...

Meg fogom sütni, nagyon guszta🤩

Névtelen írta...

Szuper 😍

Névtelen írta...

sziasztok! Én reszelt sajtot szoktam rá tenni, néha pizzakrémet töltök bele :)

Névtelen írta...

Most lett kész, tökéletes. Legközelebb valami "tölteléket" is teszek a vajra mielőtt feltekerem: sajt, kolbászkrém stb. Köszönöm!

Névtelen írta...

Kérdésem, hogy mennyi margarin kell bele, mert azt nem találom?

Névtelen írta...

Nagyon finom ès nagyon olcso

Névtelen írta...

Vajon mandulatejjel vagy kókusztejjel is jó lehet?

Eva írta...

Őszintén én még nem készítettem mandulatejjel vagy kókusztejjel, ha más kelt tésztáknál működik, ennél is kellene. Majd írd meg, hogy sikerült :) (Lehet első próbálkozásra a fele tej mennyiséget lecserélném vízre :))

Eva írta...

A margarin mennyiségét azért nem írtam a receptbe, mert igazából nem kell a tésztába, csak a kenéshez (illetve a kiflik közé pici darabkák) azt pedig én nem mértem le még soha:) Kb fél kockára saccolom :)(125 gr)